България на протест навръх 3 март

Десетки хиляди излязоха на шествия в различни градове в страната
Обновена: 3 мар 2013 20:29 | 3 мар 2013 12:33, Елка Василева
276

Снимка: БТА

Повече от 50 000 варненци излязоха днес да отбележат Освобождението на България и едновременно с това да протестират срещу монополите и управлението на морския град.

Половин час преди обявения час на 22-ата среща пред Общината там се събраха повече от 2000 души. Те се отправиха към Катедралния храм, пред който с телата си изписаха "България". След това шествието се насочи отново към изходния пункт – Общината, развявайки българския трибагреник и настоявайки кметът Кирил Йорданов незабавно да напусне поста.

Към протестиращите се присъединиха и десетки моторджии. Частният градски превозвач „Транстриумф” също подкрепя протеста, като по автобусите му са закачени български знамена.

По-рано днес на извънредна пресконференция варненският лидер на ГЕРБ Иван Портних обяви, че партията му се разграничава от кмета Кирил Йорданов и също иска неговата оставка.

Хора с тъпани и гайди, както и кукери предвождаха днес шествието във Варна. След Общината протестиращите достигнаха до паметника на Апостола на свободата в кв.”Левски”, където коленичиха и му отдадоха чест. Освен че се поздравяваха с националния празник, варненци скандираха срещу кмета и носеха плакати: „Киро - вън - продажник", "Off - Кирил Йорданоff", „Оставка” и други. Колоната, която непрекъснато расте и вече надминава 70 000 души, мина по централните булеварди и стигна до Катедралата, където се изви българско народно хоро. След това протестиращите стигнаха отново пред Общината, където към сградата й полетяха няколко яйца. Хората скандираха,че няма да спрат с протестите, докато Кирил Йорданов не подаде оставка.

Повече от 3000 души в Бургас се включиха в протеста и в шествието срещу лошото управление на страната, монополите и "престъпно ниските доходи". Митингът започна на площада пред Съдебната палата в града. Там протестиращите бяха около 500. Те издигнаха плакати: "Събуди се! България има нужда от нас! Съединението прави силата!". Организаторите на протеста призоваха от импровизирана трибуна за една минута мълчание за трите случая през последните седмици, при които хора се самозапалиха от недоимък. След песни от първите години на промяната и химна на България множеството се отправи в шествие по централните улици на града. За кратко бе блокирана една от основните пътни артерии в Бургас - улица "Булаир". По време на шествието към протестиращите се присъединиха много хора и броят им в Морската градина надхвърли 3 000 души. Те поднесоха венци и цветя пред паметниците на Христо Ботев и Васил Левски.По същото време на други две места стотици бургазлии се събраха за честванията на 3-ти март. Пред сградата на общината бе издигнат националното знаме. А пред Паметника на руския освободител само на метри от основния протест с военни почести бяха положени венци и цветя от представители на местната власт,партии и неправителствени организации.
 

Националният протест в Пловдив днес започна със скандал между обособилите се инициативни комитети, които претендираха за лидерство. Мирослав Киряков от ИК "Съединение" предложи всички комитети от крайно ляво, център, до крайно дясно да се обединят,тъй като по думите му исканията са едни и същи - "да има граждански контрол върху управляващите, да се осъществи натиск и да се разпуснат политическите партии". Той предлага комитетите да излъчат една обща група, която да представлява Пловдив на национално ниво. Срещу неговото изказване "скочиха" привържаниците на "Че Гевара", които продължават да настояват за нацинализация на ЕРП-тата.
От инициативния комитет, оглавяван от Петър Курдов, подчертаха, че са за ясни и конкретни искания, зад които да застанят всички. Те уточниха, че вече имат уговорка с представители от други градове в страната за среща в София, където да обединят усилия и да изготвят единно предложение. Имаше пререкания между представителите на отделните комитети, но служителите на реда прекратиха сериозни сблъсъци.

Протестът започна с революционни песни на площад "Централен". В същото време десетки пловдивчани се насочиха към хълм "Бунарджика", където започва честването на националния празник на България и 135 години от Освобождението й. Междувременно протестиращи пловдивчани блокираха бул. „Шести Септември”. 10 000 са вече участващите в шествието. Те скандират: „Много сме, силни сме” и се движат към бул. „Цар Борис Трети Обединител”. Начело на шествието освен националното знаме има и три отделни платна с цветовете на българското знаме. На бялото е изписана думата „Достойнство”, на зеленото „Възмездие”, а на червеното е изписано „Глас на народа”. Колоната от протестиращи водят и деца. Шествието спря пред Съдебната палата. Чуха се силни освирквания и скандирания „Виновните на съд” и „Мафия”.

Протестиращите от Пловдив поискаха оставката на кмета Иван Тотев. Това стана след основното шествие по централните улици на града. Една част от протестиращите се спряха пред сградата на общината със скандирания "Тотев вън", "Оставка" и "Мафия".

Под мотото "Народът не преговаря" в Плевен се състоя поредният протест срещу монополите и политическата система. Митингът на недоволните започна на централния площад "Възраждане", след като завършиха официалните прояви по повод Националния празник Трети март, без да помрачи настроението на останалите граждани. На Западната трибуна до храма-мавзолей "Свети Георги Победоносец" се чу вой на сирена, след което започнаха да се изказват желаещите. Пред около 300-400 души ораторите още веднъж потвърдиха исканията си, които бяха формулирани на кръглата маса в Сливен. "Няма какво да преговаряме, не сме искали оставки, а депутатите да работят, за да си свършат работата срещу монополите и високите цени на тока", каза безработният Валери Гочев. Той заяви, че в Плевен не са останали работещи предприятия, освен "няколко шивашки цеха".Затова безработицата е голяма, най-много страдат младите, те напускат града, малките фирми също изнемогват, допълни Гочев. Той заяви още, че продължават да настояват за смяна на политическата система, за намаление на броя на депутатите.Малкият брой присъстващи на протеста предизвика Диана Тонкова да вземе думата. Тя заяви, че вече се чувства апатия сред хората и че се получавало добре познатото "кучетата си лаят, керванът си върви".

За поредна неделя протестиращи граждани се събраха пред градинката пред храм „Св. Георги” в Добрич, предаде "Фокус". Множеството от хора се състоеше от протестиращи, граждани, които полагаха цветя на паметника на Васил Левски в градината, и такива, които влизаха в православния храм да запалят свещица и да се помолят. Днес на протеста доминираха разветите български знамена и плакатите с патриотични послания. В центъра на митинга беше издигнат макет от кашони, обвити с хартия, на която бяха залепени табели на нещата в България, които гражданите се заканват „да изметат” с протестите, желаейки по-добър начин на живот. Нещата за измитане са: партиите, корумпираните политици, ЕРП-тата, фалшивите медии, монополите, олигарсите, фалшивите правителства, фалшивите избори и граждански организации, мафиотските структури. Всичко това е обединено в израза „Порочна система” и символично тя бе разрушена от хората на площада.

Разпространяваше се и декларация с основните искания на гражданите – национализация на всички стратегически отрасли и природните ресурси на страната, смяна на системата, чрез която се формира и контролира управлението в България и създаване на нова система със задължителното участие на граждани и сдружения, също създаване на Национална програма, която включва приоритетите на страната – духовност, история, образование, раждаемост, биоземеделие и селско стопанство, туризъм и икономика. По-късно протестиращите се присъединиха към множеството от хора, събрали се на тържествен ритуал поклонение пред паметника на Хан Аспарух и Костницата на загиналите руски воини.

С развети знамена и възрожденски песни и под звуците на гайда и тъпан започна протестът срещу високите цени на тока и монополите в Пазарджик. В шествието се включиха около 1000 души, които се предвождат от младежи с плакат "Пазарджик е буден", изписан на фона на българския трибагреник. Преди началото на шествието организаторите призоваха участниците в него да не се поддават на провокации и да спазват обществения ред. Хората в шествието скандират "Свобода, единство, победа".

Около 500 души участват в протестно шествие по улиците на Велико Търново. Участниците в шествието носят голям транспарант, на който пише "Народът не преговаря". Не преговаряме, защото приказките за служебен кабинет и обществен съвет не ни удовлетворяват, каза за БТА Светлин Тачев от сдружение"Обединени за глобална промяна", участник в протеста. По думите му исканията на днешния протест са да се свика програмен кабинет, да бъдат изцяло премахнати монополите, да бъдат променени изборният кодекс и Законът за партиите. Участниците в шествието се спряха пред паметника на Васил Левски и пред паметника "Майка България", за да почетат загиналите за свободата на България с падане на колене и с едноминутно мълчание. Те скандират "Свобода или смърт", "Много сме - силни сме", "Ботев, Левски, България", "Всички сме синове на Майка България", пеят българския химн и патриотични песни. Шествието продължава към площада пред крепостта "Царевец", където ще прерасне в митинг-концерт, на който протестиращите ще представят всички свои искания.

Около 500 кюстендилци се включиха в днешното протестно шествие против монополите. Заради честването на националния празник на централния площад "Велбъжд" протестът, който се провежда на същото място, беше отложен с един час. Националният протест започна със скандал между обособилите се инициативни комитети, които претендираха за лидерство. Участвалият в срещата при президента Георги Арсов бе освиркан от множеството, което не припозна в него своя представител.По-късно протестиращите извървяха пеша и скандирайки пътя до паметника на Дядо Илиьо Войвода, затваряйки за кратко движението по централната улица "Цар Освободител", където движението се регулираше от полицаи. Участниците в шествието отново извървяха заедно пътя до централния площад "Велбъжд".

Протестиращи в Сливен запалиха хартиено чучело на ЕВН пред сградата на енергопреносното дружество. Към сградата на фирмата за пореден път полетяха и яйца. Днес протестът в Сливен започна в 13 часа на площад "Хаджи Димитър" в Сливен.Протестът премина в мирно шествие по главната улица, където към протестиращите се присъединиха още хора и пред сградата на ЕВН техният брой бе над 300 души.Организаторите на протеста бяха категорични, че ще излязат на улицата и следващата неделя.

Заедно на 3 март в подкрепа на протестиращите в България - под това мото преминаха протестите на българи в чужбина.


Информацията е актуализирана в 16.15 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още по темата: БургаспротестВарна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
1
 
21
 
! Отговори
Язък преди 11 години
Горката ни държава, в белите страни на националните си празници хората празнуват и се веселят, а ние се борим за ХЛЯБ. Проклет да бъде този,който докара бандитите на вмласт.Нужна е и блокада на летищата през лятото и да кажем на чужденците,че си дават парите на бандити . Анатема.
192
0
 
4
 
! Отговори
Християниин преди 11 години
Дядо попе, кажи на момчето, дето тича в дерето ,да не ни взема кифтето,
191
1
 
9
 
! Отговори
сега е времето преди 11 години
БЪЛГАРИ!СЕГА Е ВРЕМЕТО!КРАЙ НА ПАРТИЙНАТА СИСТЕМА.ПРЯК ИЗБОР НА ДЕЛЕГАТИ ЗАНАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ОТ НАРОДА,ПО ОБЩИНИ!БЪЛГАРИЯ - ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА, С ***-ЖОРИТАРЕН ИЗБОР НА ПРЕЗИДЕНТ!ИЗБОР НА ОБЩИНСКИ КМЕТ,СЪДИЯ И ПРОКУРОР ПРЯКО ОТ НАРОДА!ИЗБОР НА КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД И ГЛАВЕН ПРОКУРОР,ЧРЕЗ ОБЩИНСКИТЕ СЪДИИ И ОБЩИНСКИТЕ ПРОКУРОРИ!ПРИ НЕСПРАВЯНЕ СЪС ПОСТАВЕНИТЕ О НАРОДА ЗАДАЧИ-ОТЗОВАВАНЕ!НИКАКЪВ ИМУНИТЕТ - ВСИЧКИ СА РАВНИ ПРЕД...НАРОДА!..ХАЙДЕ,ПРЕДЛАГАЙТЕ!
190
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Видяхте ли как в централните новини на bTV Варна въобще не беше отразена?!Някой си е платил, за да не го петнят публично...
189
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
браво варненлии!!От сърце ви пожелавам да изметете този сополко и ***, които го подкрепят!!Не спирайте докато не си тръгне този ***!от Бургас съм, и ви желая да имате един такъв кмет като нашия!!Не спирайте!!Страхотни сте!!Ще победите, сигурна съм!!
188
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименНикакъв ЮАР, а в затвора
187
0
 
22
 
! Отговори
Не само К Й ... преди 11 години
"След оставката на Кирчо Йорданов , ще обявим Варна за столица на България!Тя заслужава!Браво на ВАРНЕНЦИ!"Те *** това чакат
186
0
 
6
 
! Отговори
ДО 222-ри коментар преди 11 години
Погроми казваш! Те пуснаха кемтрейлс самолети да пръскат народа им 7 години, щото е лош матрял и тълпа с отрови, химикали, канц. вируси и др., което си е ЖИВ ГЕНОЦИД! Българите не трябва да чакат добро от такива, те трябва да вземат нещата наистина в свои ръце и ония да видят отблизо "народната любов"!
185
0
 
35
 
! Отговори
Dani преди 11 години
Браво, Варна! От София съм, но много Ви се радвам и от сърце Ви поздравявам! Железни сте!!!
184
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кандидат депутатите трябва да декларират че не са масони, агенти, десари и т.н. Трябва да работят на полза роду, а не да се кланят на Златния телец. Да се премахне "държавната" субсидия за партиите в парламента. Заплатите там да станат до 3 минимални заплати. Да могат да бъдат отзовавани от народа. Да отговарят с имуществото си за погромите които вършат. Да не взимат пенсии, пожизнени субсидии и прочие.
183
33
 
3
 
! Отговори
пpотестиpащ преди 11 години
Пpотестиpам срещу пpотестиpащите!
182
1
 
36
 
! Отговори
варненка преди 11 години
Браво Варна, успяхме!Утре чакаме оставка.
181
0
 
1
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
И ЗА ДА ТВОРИМ ДОБРО ИСКАМЕ ТОЛКОВА МАЛКО- Достъпни цени на комуналните услуги и минимална заплата равна на социалния минимум от 580лв.и минимална пенсия половината от нея, без таван за осигуряване..- Силна регулация от държавата, която чрез ЗЗК да ограничи алчността на монополите.- Нисколихвена подкрепа за малкия и среден бизнес, през ББР,и облагане на печалбата при източника!- Преструктуриране приходите и разходите на държавата. - Европейска и ефективна демокрация!
180
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БРАВО НА ВАРНЕНЦИ !!!! ЕВАЛА ! МАКАР ЧЕ ТОЗИ УРОДЛИВИЯ ВАРНЕНСКИ ЦАР КИРО ВЕЧЕ ЧЕТВЪРТИ МАНДАТ Е НА ВЛАСТ - КАК ГО ПРЕЗИБИРАХА И НЕ СЕ ОПЪЛЧИХА ДОСЕГА - НЕ ЗНАМ. НО ПО-ДОБРЕ КЪСНО, ОТКОЛКОТО НИКОГА !!!! БЛОКИРАЙТЕ ОБЩИНАТА И НЕ ГО ПУСКАЙТЕ В СГРАДАТА - НЕ МУ Е ТАМ МЯСТОТО ! И ИЗВИКАЙТЕ ПРОКУРОРИТЕ И СМЕТНАТА ПАЛАТА ДА ГО ПРОВЕРЯТ, ПРЕДИ ДА Е СКРИЛ ДОКУМЕНТИТЕ ЗА ЗЛОУПОТРЕБИ
179
4
 
3
 
! Отговори
2 преди 11 години
Бойко никога несе придавай имаш даси довършиш работата,пак ще спечелим и трябва да ги вкараш тия мекерета от тройната костов сидеров трябва даса вътре в Софийският поне за 25 гн.Само ГЕРБ.иНАЧЕ бг НЕМОЖЕ ДАСЕ РАЗВИВА НОРМАЛНО НИКОГА.НА ТЯХ ИЗОБЩО НЕИМ ПУКА ЗА БГ ТЕСА ПРОСТО СЕИРДЖИИ НИЩО ДРУГО.ДС ИСКА БГ ДА СЕ ДВИЖИ НАЗАД ТОВАЕ БИЛО ТЕХНИЯТ ПРЕОРИТЕТ ЗАВИНАГИ.
178
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
207 АМИ ДА. Нека да размахаме румънски знамена на днешния ден. Нямам нищо против! Аз например съм готов да размахам румънското знаме в Двореца на румънската кралица в Балчик. Ти ще дойдеш ли с мен да размахаме румънското знаме в румънския дворец в Балчик? Много хубав дворец е. Двореца румънски,знамето румънско. А може да окачим и румънското знаме над румънския дворец в Балчик,а? Идваш ли с мен в Балчик да развяваме ръмънското знаме?
177
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко Борисов отново е приет в болница - A +stat 16:57 | 3 март 2013 | Политика/ Редактор Надежда Христова / обновено преди 2 минутиВиж 1 снимкаПремиерът в оставка бе хоспитализиран за първи път на 25 февруариСн.: Министерски съветПремиерът в оставка Бойко Борисов е приет отново в болница Лозенец, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Любомир Спасов, цитиран от "Фокус".Борисов е приет малко след 13 часа с високи стойности на кръвното налягане- 180/100, обща отпадналост и общо неразположение."В момента е на системи. Наблюдаваме го, кръвното наляган
176
0
 
2
 
! Отговори
ха ха ха преди 11 години
Абе , тоя със с-то да не е Цвъко? Хем нагъл , хем неграмотен...Цвъко , познах те! Във ВИФ също беше най-тъпия!
175
1
 
13
 
! Отговори
пияният преди 11 години
Ако продължават по много други градове да си траят и се снижават по бай Тошовси,в скоровреме Варна може да постъпи като Каталуня.Стига Андрешковчина - или,всички българи заедноше завоюваме страната си от Мафията,или ще си я завоюваме поотделно.
174
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След оставката на Кирчо Йорданов , ще обявим Варна за столица на България!Тя заслужава!Браво на ВАРНЕНЦИ!