По-евтин ток за бита от днес

Ще плащаме средно с около 7% по-малко
Обновена: 5 мар 2013 14:53 | 5 мар 2013 07:26, Веселина Йорданова
128
По-евтин ток за бита от днес

Токът за бита поевтинява средно с около 7 % от днес. Очаква се така да е поне до 1 юли, когато обичайно цената се променяше.

Средното намаление на цените за ЧЕЗ е 7,17%, за ЕВН е 7,28% и за Енерго Про – 6,22%.

На открито заседание за цената на тока вчера стана ясно, че работната група към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която беше натоварена да потърси начин за намаляване на цената на електрическата енергия, е предложила намаляването на технологичните разходи (загуби по мрежата) на ЕРП-тата, а не промяна на енергийния микс. Понижението е от 15 на 12%.

Още по темата

Корекцията на цената е постигната още и благодарение на по-ниските цени на природния газ. Като мярка за стабилизиране на системата от ДКЕВР налагат и стимулиране на потреблението на нощна енергия. Това ще доведе до по-балансирано управление на системата, са записали експертите от работната група в основанията за намаляване на цената.

Намалението не включва промяна в квотите на производителите, участващи във формирането на т.нар. „миксова цена“, тоест запазени са утвърдените от комисията квоти за производителите за регулирания пазар от 1 юли 2012 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: енергетикаДКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще си го преместя фара от другата страна на борда-дали тока е скъп или не. Важно е никога ДПС и БСП. Затова само Герб. Тия *** и хулигани ще го усетят на изборите отново.
63
5
 
6
 
! Отговори
за 74 преди 11 години
Абе защо глашатаите на енергийната мафия пишат само против ЕС и НАТО, сякаш тяхната Русия и СССР са света вода ненапита. Ако я нямаше Русия в България нямаше да я има и енергийната мафия, ето това крият глашатаите и прехвърлят вината от болната глава на здравата.
62
1
 
5
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ИЗМАМА...!!!- КАК НАМАЛЯТ РАЗХОДИТЕ НА ЕРП-тата С 3%... (ОТ 15 НА 12%), А ТОКА ПОЕВТИНЯВА СЪС 7%...???- НОРМАЛНОТО ЦЕНООБРАЗУВАНЕ КАЗВА ОБРАТНОТО...!!!- ОТ ГЕРБ НИ МАМЯТ КАТО НАЙ-ПРОСТИТЕ АБОРИГЕНИ...!!!
61
0
 
7
 
! Отговори
BG преди 11 години
Това е намаление от печалбата на ЕРП-тата. Кога ще има намаление и от НЕК - преноса, зелената, загубите и т.н. То НЕК взема 90% от цената на тока - там трябва да се търси голямото намаление.
60
0
 
7
 
! Отговори
Поне съм спокоен преди 11 години
Спокоен съм за ЧЕШКИТЕ пенсионери.Като плащам такъв ток, ТЕХНИТЕ пенсии няма да паднат под 1 000 евро.Поне за тях да не се тревожа.
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Г-да народни представители, значи можело и да се намаля тока, ама трябва се с тоягата да се действа. То от нищо друго не разбирате.
58
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 11 години
А промишления кога ще падне ?Нали той влиза във всяка стока и услуга и така пак ни го вземат производителите. Това е едно от нещата, за които стоките са по-скъпи. Да намалят и него - с намаляване на ДДС, намаляне такса пренос (у нас е 35лв а в съседните държави от 6 до 18 лв ?!!), преразглеждане договорите за "Гълъбово" и "зелената енергия".НЕ ДА НИ ГОВОРЯТ ЧЕ НЯМА ДА ИМА ПРОМЯНА НА 1 ЮЛИ, А ДА НАМАЛЯТ !
57
1
 
8
 
! Отговори
Това ли е ЕС преди 11 години
Благодарим.Не искаме да сме роби отново.Да изгоним поробителите.Веднага.Вън ЕРП-тата.
56
0
 
7
 
! Отговори
Потребител преди 11 години
При сметка 100 лв това са 7 лева надолу..WTF???
55
0
 
6
 
! Отговори
аибоу до 69 преди 11 години
Абе виждам,че има нещо гнило,ама те как ни правят на прости,не Е истина
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига вече протести,БУНТ трябва да има
53
0
 
12
 
! Отговори
Е КАК СТАВА ТАЯ....? преди 11 години
"МИКСА НА ПРОИЗВОДСТВОТО" НА ЕЛ-ЕНЕРГИЯ, СЪЩИЯ ---А, ПОНИЖЕНИЕТО СЪС 7% НА ЦЕНИТЕ?ЗНАЧИ ---МОЖЕ ОЩЕ ....ХА,ХА,ХААААААААА??!!!ЗНАЧИ ,НЕЩО НИ БАЛАМОСВАТ ДРУГАРИТЕ !!!!!НЕ СЕ ЛИ УСЕЩАТЕ ,БЕ .....ТОВА СА САМО ИГРИ ДО ИЗБОРИТЕ!!!!ПОСЛЕ , ЩЕ НИ ГО ОТЦЕПЯТ , ЧЕТВОРЕН.....ХА,ХА,ХАААААААА..........."българиноооооооо"......./казал Левски/КЪДЕ ТИ Е АКЪЛА ....?????????????/бих попитал и Аз/
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До аибоу Ами просто и ясно. Уж графика за нощна е 8 часа и дневна 16 часа.Но в действителност дневната е 20 часа,а нощната е 4 часа,колкото да отчетат и някой и друг квч. към нощната.
51
0
 
13
 
! Отговори
Побеснял Българин 4 преди 11 години
Вдигайте доходите или намалявайте драстично цените на ток и парно!!!!! И стига със тия празни приказки по медиите какво "вършите" защото всички знаем,че единственото нещо което "вършите" е да крадете най нагло от нашия джоб!!! Ако НЕ го направите.... Убеден съм,че този път НАРОДЪТ НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ няма да ви го прости и НЯМА ДА ВИ СЕ РАЗМИНЕ! НЯМА!!! И рано или късно ще се повторят събитията от зимата на 1997 но със по-брутални последици за вас! Всеки си го получава рано или късно!!!....
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не бойте се юли месец ще си го вземат .и стига с този ток .. проблемът не е защо сметката е неписилна а в това -защо нямаме пари да си я платим след като работим и сме честни данакоплатци. Защо и кои ни докараха до това положение - ето този отговор ни трябва и справедливо възмездие , не измислено понижение за 2-3 месеца ...
49
0
 
8
 
! Отговори
гражданин преди 11 години
Кой днес ще дойде да ми отчете показанията на електромера --- по новата по-ниска цена !?- Цената трябва да намалее с едни 50 % /ненужни за мен таксички/... тогава ще бъда доволна и ще си плащам изразходеното с удоволствие !!!
48
0
 
15
 
! Отговори
Побеснял Българин 3 преди 11 години
....То да търпиш... да търпиш... Колко трябва да изтърпи един средностатистически Българин със средна заплата да кажем 500 лева?! Колко,бе?!?! Като НЕ забравяйте и колко безработни има... колко Пенсионери със абсолютно мизерни пенсии... а са бачкали за тази Държава по 30-40-50 години! Това си е ЧИСТА ГАВРА! Когато ножа опре до кокала.... Когато гладът и мизерията те опрат до стената... Тогава НАРОДЪТ НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТАНЕ ОЩЕ ПО СТРАШЕН ЗА ВАС,КРАДЛИВИ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!!! МЕТЕЖ ЗА ВАС!
47
0
 
9
 
! Отговори
ХМ преди 11 години
Явно, че на протести ще излизаме читавите хора. Докато тъпите политици от БСП, НДСВ, СДС, ДПС, ГЕРБ не разберат, че народът иска 50% намаляване на цените ток и парно ще стане страшно. Ще излязат не партийно обвързаните хора, а не поръчковите демонстранти, истински гладните и икономически обречените. Това ли искате бе, гражданска война? Наглеци, мръсни политически гейове и ***. Не виждате ли, че ще докарате кръв на улицата.
46
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 11 години
TVA S TOIA TOK E SEDNO DA IMAM DINAMO NA MOETO KOLELO I NEKOI DA MI GO PRODAVA OBRATNI NA MENE
45
0
 
4
 
! Отговори
Петя преди 11 години
Към коя месечна фактура ще бъдат прибавени дните до 5 март?Ако е към февруарската дните стават пак около32-33 и пак ще има сметки до небето.А обикновенно ЕВН прави засичане на 26-27 дата.Днес БГ потърсете тази информация и я публикувайте за да знаят хората.