Плевнелиев вън от национален отбор по политика

В тима първи влизат Борисов и Кунева, казват социолози
Обновена: 9 мар 2013 10:06 | 8 мар 2013 21:00, Веселина Йорданова
332
Плевнелиев вън от национален отбор по политика
Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БТА, архив

Президентът Росен Плевнелиев не попада в хипотетичен национален отбор по политика от шестима членове, сочи национално социологическо изследване на Института за модерна политика, проведено в периода 18-26 февруари.

В свободен отговор на този въпрос 11.8% от анкетираните 980 българи включват в него Бойко Борисов, 8.1% Меглена Кунева, а 7.5% избират Волен Сидеров.

Четвърти, пети и шести член на „отбора“ по подобие на волейболен тим са съответно Сергей Станишев – 6.8%, Яне Янев – 6.3% и Иван Костов с 5.8 на сто. Плевнелиев остава седми с 2.8%.

Същевременно държавният глава е с най-висок рейтинг през февруари. Той се радва на 48.8% одобрение, следван от премиера в оставка Бойко Борисов с 37.35% и Сергей Станишев с 24.6%.

Още по темата
Хората не възприемат Росен Плевнелиев като политик,  коментира данните политологът Емил Георгиев. Според него по-интересно ще е измерването на рейтинга на държавния глава през март, защото в момента думата е негова във връзка със сформирането на служебен кабинет и всички властови лостове са концентрирани в президента като институция. Именно сега Плевнелиев има възможност да се докаже като политик, смята Георгиев.

Към президента се отчита обаче значително повишение в отрицателното отношение. Ако неодобрението към него през януари е 19.2%, през февруари то е малко под 30 на сто.

Ръст в отрицателното отношение има и при Станишев, и при Борисов. Ако през януари 48.8% не са одобрявали лидера на левицата, през февруари този процент е 51%. Борисов събира отрицателна оценка от 36.3 на сто през януари срещу 39.9 на сто през февруари.

Преобладаващо отрицателно отношение има към лидера на „Атака“ Волен Сидеров – 61.4%, на ДСБ Иван Костов – 67.3%, на ДПС Лютви Местан – 66.4%, на РЗС Яне Янев – 50.6%. Одобрението при тях е съответно 12.5 на сто за Сидеров, 7.8 на сто за Костов, 7.9 на сто за Местан и 9.2 на сто за Янев. 21.2 % одобряват Меглена Кунева, която събира 36.9% неодобрение.

Екипът на института е измерил положителното и отрицателното отношение към министрите.

Близки стойности на одобрение и неодобрение получава премиерът в оставка Бойко Борисов през февруари.  Все пак неодобрението е по-голямо – 40% срещу 37.3%.

Доста по-сериозна е разликата в процентите при вицепремиера и финансов министър в оставка Симеон Дянков – 66.6 на сто неодобрение срещу 11.2% одобрение. Към колегата му Цветан Цветанов има 25.6% подкрепа и 48.1% отрицателно отношение.

Правосъдният министър в оставка Диана Ковачева събира най-малко положително отношение през месеца – едва 7.3 % от респондентите я одобряват. На най-висок процент одобрение се радва регионалният министър Лиляна Павлова – 39.2%.

На въпрос кой от изброените лидери на основни политически сили е най-подходящ за премиер, ако изборите бяха през юли, а не предсрочни, 26 на сто от интервюираните посочват Бойко Борисов, 15.6 % смятат Сергей Станишев за най-подходящата политическа фигура за премиер. 3.9 % подкрепят за поста Меглена Кунева, а 2.9% - Иван Костов.

Близо 38 на сто обаче не могат да преценят коя от изброените политически фигури е подходяща за най-високия пост в изпълнителната власт.

Отбелязва се значителен спад в положителните нагласи към ГЕРБ през февруари. Партията събира 35% положително отношение, но предизвиква 40.7% отрицателни оценки. За сравнение положителното отношение през януари е 43.5 на сто.

Спад на положителните оценки има и при БСП. Столетницата е събрала 27.7% одобрение през януари срещу 23.9% през февруари.  Отрицателното отношение през февруари е 51.4%.

ДПС има 6.9% одобрение и 71.2% неодобрение. Партия „България на гражданите“ е с 16.6% позитивна оценка, но с по-сериозно неодобрение от 40.9%. „Атака“ одобряват 11.1 на сто, а 61.6 на сто - не. СДС и ДСБ са съответно с 4.9% и 6.8% положително отношение и 48.6% и 68.4% неодобрение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква е тази Кунева, че я спрягате толкова често за разни позиции? Тази жена е католичка и доказан враг на България, защо човек чиято религия дори не е като официалната в страната го пробутвате толкова силно? Тази продажна кариеристка ще каже всичко, за да се докопа до пост. Стига ни вече чуждоверци и чужденци като Костов-единствения индиец управлявал чужда страна
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СНАХАТА НА ЦК НА БКП И МУТРАТА НА БАЙ ТОШО СА ПРОЕКТИТЕ НА ДС,КГБ!
33
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Анкетата в шикер махала ли я проведоха или в пловдивското гето Столипеново
32
0
 
7
 
! Отговори
BNP преди 11 години
България в петък стартира процедура за получаване на заем в размер до 250 млн., за да върне заем на френската банка BNP Paribas , обяви Делян Добрев. българската енергетика (БЕХ), който включва най-големите енергийни компании, притежавани от държавата през 2008 г. е сключен договор за заем от 250 млн. евро за финансиране на стартирането на строителството на Българо-руския проект за изграждане на атомна електроцентрала в Белене (на север). Той е бил изоставен преди година, България цената е твърде висока.
31
2
 
21
 
! Отговори
ха,ха,ха,ааааааааааа преди 11 години
"Ако Господ слушаше ***---салама щеше да расте по дърветата ."ТАКИВА СА И НАШИТЕ "социологични проучвания"--------/"всяка поръчка ,се заплаща"!/КОЙ ЩЕ Е "МЕСИЯТА" ------РЕШАВА КИСИЯТА! /другите , ряпа да ядат.../
30
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В плащането на тези стъкмистики се е активирал мутренск0-*** състав на алексей петров/дс и гоце седефчов/дс!
29
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как да гласуваме за старите партйи като всичките ни разочароваха.Как ce избuра мезду холерата и чумата?
28
2
 
26
 
! Отговори
tom2 преди 11 години
Кой *** слага кунева където и да е?
27
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само национални предатели са около пръмова . Сега ще плащаме лихвите на френската банка заради тази никаквица.
26
7
 
16
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
да ви попитам нещо господа социолози и журналисти...вие подигравате ли ни се? какъв Бойко бе? каква Кунева бе хора? ееее..то бива мижатурки и подлизурковци..Бойко е бита карта..а тая куха лейка и продажница на българските интереси Кунева..не вярвам да влезе в парламента...и не си вадете изводите от задниците..припомняйки ни за изборите за президент..тогава и сега няма нищо общо..победители няма да има..пак ще се пръснат гласовете по различни партии..но не при Куневата измислена партия...
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия палтени статистки да си ги пъхнат те знаят къде
24
3
 
17
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 11 години
Вижте какви овце са българите!Герб, та герб!Вижте и резултатите от анкетата на Днес.бг.СРАМ И ПОЗОР!СРАМ ME E,ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН, ще се прекръстя на Хасан!ПФУ, да ви .....................!
23
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ИСТЕРИЧНА СТЪКМИСТИКА ЗА ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИ!
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пръмовица е национален предател! Съд до дупка за тази продажна ***! Тези сметки за тока са от нея.
21
0
 
7
 
! Отговори
Шест-те члена преди 11 години
"Президентът Росен Плевнелиев не попада в хипотетичен национален отбор по политика от шестима членове, сочи национално социологическо изследване на Института за модерна политика, проведено в периода 18-26 февруари." Ами щом проучването го е доказало би трябвало да е така. Националния отбор от членове знае най-добре.
20
1
 
13
 
! Отговори
Така така преди 11 години
Какъв избор имаме само - Пешо, Мешо, Атанас и Аз.От кол и въже да ги бяхме събирали тези негодници, пак щяхме да попаднем на поне един нормален и честен човек. . .
19
3
 
10
 
! Отговори
f.cked and poor bul преди 11 години
интересно,колко ли парички плащат куневите царисти за такива рейтинги?при нас тази анкета е с други наклонности!
18
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
.ур за герб
17
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
долу герб
16
8
 
9
 
! Отговори
Под сурдинка преди 11 години
Опасявам се,че и второто дете на Моника няма да прилича на официалният й приятел.