В НСО останали гардове, треперили като храсти при атаката над Доган

Георги Райков хванал нападателя, но бил уволнен
Обновена: 1 апр 2013 15:53 | 1 апр 2013 15:53,
43
В НСО останали гардове, треперили като храсти при атаката над Доган
Снимка: архив, БТА

Човекът, задържал нападателя на Ахмед Доган на конференцията на ДПС през януари, е уволнен дисциплинарно, докато други, „треперили като малки храсти” в деня на инцидента, продължават да са на служба. Това отбеляза бившият вътрешен министър Емануил Йорданов, който защитава отстранения гард от НСО полк. Георги Райков на първото заседание по делото в Административния съд.

След нападението над Ахмед Доган директорът на Националната служба за охрана ген. Тодор Коджейков заяви, че заради инцидента двама души губят работа – шефът на авангарда, който е отговарял за охраната на събитието, и шефът на личната охната на Доган. Други шестима гардове получиха дисциплинарни наказания.

Още тогава полк. Георги Райков отрече обвиненията за пропуск в охраната и заяви, че ще обжалва заповедта за уволнението му. Той заяви, че е настоявал още в самото начало да има засилен контрол, какъвто е бил поставен след инцидента.

„Надявам се делото да е изцяло в моя полза, тъй като административният акт е изключително несправедлив. Не е единствено и основно подмяната на документи и това, че съм искал мерки, които са се оказали правилни, и които впоследствие бяха наложени. Моите искания са били правилни”, обясни днес уволненият полк. Райков.

По негови думи натиск не му е оказван, но подозира, че върху колегите му, които ще бъдат призовани, може да има натиск.

Шефът на НСО ген. Тодор Коджейков не може да бъде призован като свидетел, тъй като той е подписал заповедта за уволнението.

Райков уточни днес, че исканията му за засилена охрана са правени два пъти официално - чрез началника на охраната на Доган – полк. Йордан Кръстев и в личен разговор с Коджейков, но са били отказани.

Адвокат Йорданов обясни, че по делото са приложени доказателства, които обясняват донякъде какво се е случило, но има един безспорен факт, че човекът, който е задържал нападателят, е бил именно Георги Райков и за благодарност той е бил уволнен.

Още по темата
„Хората, които трябваше да носят отговорността, се скриха. Уволнен е човекът, който залови нападателя, а други продължават да са на служба, въпреки че в деня на инцидента трепереха като малки храсти пред вашите камери”, обясни Йорданов, цитиран от "Фокус".

„Ние говорим за едно време на крайна безотговорност по високите етажи на властта. На първо място - говоря за началника на НСО и на второ място говоря за вицепремиера, който отговаря за сигурността, Цветан Цветанов”, посочи още Йорданов.

Следващото заседание по делото ще се проведе на 20 май. Дотогава ще бъдат събирани още доказателства. Искането на защитата е да бъдат разпитани свидетели от НСО, както и да бъдат представени документи от НСО.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 11 години
До nedjlko.grozev Г-н Грозев, има десетки случаи и то в България, когато гардовете са спасили живота на политиците. Да вземем за пример излизанията на Борисов из страната. Ако ги нямаше гардовете около него, Борисов отдавна нямаше да е сред живите.
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо не потърсиха сметка на тия, които биха толкова жестоко нападателя на Доган като диваци, след като той беше обезоръжен и обезвреден, ето това е липса на всякаква законност в държавата - саморазправа, заснета и показана по масмедиите, която не получи никакво възмездие. Идете после им вярвайте на тези управляващи.
36
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В БЪЛГАРИЯ Е ЗАБРАНЕНО ДА СЕ СТРЕЛЯ ПО ПРЕСТЪПНИЦИ, ДОКАТО ПРЕСТЪПНИЦИТЕ СЕ ПООЩРЯВАТ !
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 34 е предния коментар
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 3 И защо пак Бойко,за да имаме един *** повече ли ,не БЛАГОДАРЯ
33
9
 
8
 
! Отговори
nedjlko.grozev преди 11 години
"Охранител" е измислена професия за лентяи и мързеливци.Те служат само за авторитет на охранявания.Има ли случай да са се жертвали и спасили някого?
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Треперя като храст" не го бях чувал. Като лист-да, ама като храст...
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В нсо са само аматьори-мутри-рекетьори събрани. Най-голямото им постижение ще е да обикалят търговците и да събират пари за "охрана". Навсякъде по света на този щяха да са му пръснали мозъка без да го питат дали му е газов пистолета или с тапа отпред!!!
30
22
 
13
 
! Отговори
3 преди 11 години
Наистина такова тежко наследство от 9.09.1944г никаде по света не е имало. Комунистите-социалисти избиха всичко нормално и образовано за дойдат каскетаджиите на власт. И след като се образоваха в раб-фак Т.Живков предложи да станем 16 република на СССР. Това е скъпи сънародници наследството от престъпната БКП-БСП-ДПС-КОСТОВ-ДС.НИКОГА ЗА ТЯХ.НАПОЛЕОН Е КАЗАЛ ЧЕ ВСЕКИ ГРЕШИ НО КОИТО ПОВТАРЯ ГРЕШКИТЕ Е ***....САМО БОЙКО.
29
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Естествено че ще го уволнят нали е объркал плановете на доганчо като е заловил "атентаторът". Сега доган и компания не могат да плюят по службите колко са некадърни!
28
3
 
18
 
! Отговори
Осман паша преди 11 години
Там му е грешката, че го е хванал! Я да беше оставил Октайчо малко да понасини Доганя, поне щеше да има защо да го уволняват. Сега единият депутат, а др. на борсата. Какъв е изводът: омразните политици трябва отвреме-навреме да бъдат поотупвани. За награда депутат!
27
7
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
съд за тези, които пребиха момчето !
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
RAIKOV eeeeeeee profesionalist, i e s 20g. slyzba prosto si znae rabotata ne ee ot v4era.
25
1
 
15
 
! Отговори
Дартанян преди 11 години
Е щом като мускетарите който охранаяват хората на властта са нефелни кво остава да очакваме като охрана на нас самите?
24
1
 
31
 
! Отговори
дедо пич преди 11 години
Ако тези бяха на фронта целия обоз трябваше да мъкне не муниции,а памперси.........
23
7
 
17
 
! Отговори
член на БСП преди 11 години
Аман, заман другарю Доган, ний сме с теб, аккто и всикчи наши привърженици, ще сме ти верни до гроб или поне докато не се скараме за пари, въпреки че през нашия мандат си поделихме всичко по братски.
22
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само президента и премиера трябва да се охраняват
21
5
 
9
 
! Отговори
TURKINIA преди 11 години
SOPOLA I AGENT PAVEL V NIAKOE PO -DULBOKO DERE.
20
10
 
11
 
! Отговори
До кукото преди 11 години
По добре виф отколкото партийната школа на бсп
19
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който и да се заиграва с доган винаги е опасно. Това важи за всички партии с изключение на герб които единствени изхвърлиха дпс и комунистите от власта.