Българинът вярва най-много на телевизията и социалните мрежи

В ЕС са доста по-скептични към медиите, отколкото у нас
3 апр 2013 20:49,
62
Българинът вярва най-много на телевизията и социалните мрежи
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Телевизията и социалните мрежи ще се ползват с най-голямо доверие от гражданите в предстоящата предизборна кампания. Това коментира Орлин Спасов от фондацията "Медийна демокрация", позовавайки се на данни на "Евробарометър" за доверието в медиите от ноември 2012 година.

Той участва в дискусия за честни и прозрачни избори.

Според проучването в България най-високо е доверието към телевизията - 68 процента, срещу 29 на сто, които не декларират такова. Тези показатели са по-високи от средното за Европейския съюз, където доверието е 48 процента.

Спасов посочи, че в Интернет ще се разгърне сериозна предизборна борба, почти толкова важна, колкото и в телевизията. Това според него ще бъде новият момент в предстоящата предизборна кампания. Той отбеляза, че водещите партии сега навлизат доста агресивно в едно пространство, което генерира високо ниво на доверие.

Медийният експерт обаче посочи, че има голяма линия на разделение в доверието, когато става въпрос за социалните и новинарските сайтове. Когато става въпрос за Интернет, като цяло доверието е 42 процента, но по отношение на социалните мрежите, блоговете и сайтовете за споделяне, то нараства до 61 процента, което продължава през последните години.

В ЕС доверието към социалните медии е 50 процента, което поставя страната ни на едно от най-високите места.

На второ място според данните е радиото, с голяма разлика спрямо телевизията - 51 процента доверие, срещу 34 недоверие.

Сходна е ситуацията в ЕС, където 54 процента имат доверие към радиото, а 38 - не.

На трето място се подрежда пресата - 43 процента имат доверие в нея и 46 нямат. Единствено тук недоверието надхвърля доверието, което ще бъде важно по време на кампанията, отбеляза Орлин Спасов, цитиран от БТА. В ЕС данните посочват 40 процента доверие, срещу 54 на сто, които са скептични към този тип медия.

За губещата влияние преса, където доверието през 2012 г. е спаднало с 2 процента спрямо 2011 г., Спасов посочи, че това се дължи на директното пренасяне на икономически интереси в медийната сфера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: телевизиядовериемедии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българинът е много ***. Толкова ***, че чак да повърнеш.
47
0
 
0
 
! Отговори
мария преди 11 години
и не само телевиЗията медиите като цяло абе въобще всичко което ни заобикаля е България учи хората ни на тъпизъм с една дума ,а нещата които са ценни в живота остават на заден план и ето какъв е резултата хората се избиват помежду си,децата също и то със скорост и количество ,много е зле положенитето,смятам че това е последна фаза,по зле не може и да бъде ..
46
0
 
0
 
! Отговори
мария преди 11 години
да така е! Телевизията развали хората ,мирогледа им ,проми мозъците на децата и техните родители и да години наред простотий и "информация" които никому е са нужни се превърнаха във унищожител на културата и ценностната система на хората -те свикнаха с това и почнаха да го приемат за нормално ,важно и т.н.т.Всичко е политика... направи хората *** и ограничени.,за да могат да си грабят пари и власт спокойно защото хората са ни като зомбита и немогат вече да реагират :(((((
45
0
 
3
 
! Отговори
ЕЙ ,БЪЛГАРИ.... преди 11 години
НАУЧЕТЕ СЕ ДА МИСЛИТЕ---МНОГО Е ПОЛЕЗНО ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ ,СЕМЕЙСТВО ,ДЕЦА И ЖИВОТА ВИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!ИЗПОЛЗВАЙТЕ ГЛАВИТЕ СИ , ПО...... ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ !!!!ОСТАВИШ ЛИ , ДРУГ ДА МИСЛИ ВМЕСТО ТЕБ----ЗНАЧИ СИ ВЕЧЕ ..."НА КРАЯ" НА ЖИВОТА СИ!!!!!
44
0
 
2
 
! Отговори
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! преди 11 години
НИКОЙ НЕ ВЯРВА НА ПЛАТЕНИТЕ МЕДИИ И СОЦИОЛОГИЧНИТЕ ПРОУЧВАНИЯ!!!ТРЯБВА ДА СИ ПЪЛЕН ***--ЗА ДА НЕ РАЗБЕРЕШ,ЧЕ:..."ТОЗИ КОЙТО ПЛАЩА ---ТОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА".. , МЕДИЙНИТЕ ИЗЯВИ ПО ТЕЛЕВИЗИЯ И РАДИО, И СОЦИОЛОГИЧЕСКИТЕ ПРОУЧВАНИЯ"!!!!!ИМА ЛИ ОЩЕ ТАКИВА *** ,БЕ...ХА,ХА,ХАААААА....ПРОСТО Е --КАТО БОБ!!!
43
0
 
1
 
! Отговори
до 26-ти преди 11 години
Ти пък страшен коментар! Вярва, не вярва, но слугува за без пари на чуждоземни безработни и ***! Е, може и да звучи просто, но здравия разум говори, че ако не бяха най-ниски цените на стоките у нас...можеше и да ни няма!
42
0
 
0
 
! Отговори
Дръндер преди 11 години
Кой българин вярва на телевизията?Това са глупости!Аз само филми гледам по телевизията и тук таме да пусна да ги чуя политиците какво говорят за да се посмея на демагогията им и за дето си мислят че лъжат някой добре!Това проучване сред колко хора и къде е направено?
41
2
 
6
 
! Отговори
Не се тровете братя! преди 11 години
Народа не е глупав, Народа е болен. Отруден и най-вече отровен. Повечето имат сили най-много да си пуснат телевизора и Фейса. От едното място да чуят какво мислят мошениците, от другото- какво мислят познатите им. А останалите какво мислят? А собствено мнение? А по други въпроси? Няма сили, няма желание за знание... да видиш някоя статийка, да свалиш някое образователно (не от ония) филмче, да се загубиш в Уикипедия или в youtube по дирите на някой въпрос...Спрете да се тровите, братя и сестри!
40
1
 
1
 
! Отговори
Тре биен преди 11 години
Докат не го видя по телевизора, не вярвам!
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колкото в БГ има честни избори толкова може да се разчита и на информацията, която ни поднасят медиите.*** тва всеки го знае, ама понеже много хора нямат интернет са принудени да получават информация единствено от телевизиите, в българия хората са докарани до това положение, не могат и интернет да си позволят. Ако питате управляващите те биха казали че една радиоточка е достатъчна, 24 часа нон стоп предаване на парламентарния контрол, то там само истини се изнасят. :)За какво ни е информация...
38
0
 
2
 
! Отговори
Топ нюз нема що преди 11 години
Ами то и затова сме на това дередже! Щом вярваме на телевизията какво може да се очаква...Там ни взимат за мезе, при всеки удобен случай гледат да бутнат по някоя лъжа за да вдигнат имиджа на хората които са собственици на медията.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
90% от информацията в медиите е недостоверна и поднесена тенденциозно с цел формиране на определено мнение и обслужване на интереси. В България свободни медии няма и това е ясно. Медиите са инструмент за дезинформация на населението и промиване на мозъци, упражняване на насилие и преднамерено ограничаване на правото на хората на достъп до информация, свободно мислене и достигане до вечрни умозаключения
36
0
 
8
 
! Отговори
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! преди 11 години
ИЗОБЩО НЕ ВЯРВАМ НА МЕДИИТЕ---ТАМ ЦАРИ АБСОЛЮТНА КОРУПЦИЯ!!ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА СЛЕДЯ САМО НОВИНИТЕ ---НО, ВИНАГИ ПРАВЯ СПРАВКИ С ИНТЕРНЕТА!!ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ,ЧЕ:...ЗА ДА СЕ ЯВИШ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА СЕ ПЛАЩА !!!!!...И ТО ---С МНОГО ПАРИ!!!!
35
0
 
7
 
! Отговори
Всичко е точно! преди 11 години
Какво се възмущавате? Един глупав народ получава едно глупаво правителство и една глупава телевизия! Всичко е точно!
34
0
 
0
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 11 години
ТЕЛЕФИЗИЯ Е ГЛЕДАМ ..ГЛЕДАМ ПО ИНТЕРНЕТА ИНДИСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ФИЛМИ ВЪВ ТЕЗИ ФИЛМИ МНОГО ДОБРЕ ОПИСВАТ ЖИВАТА И ДЕЙНОСТА НА ПОЛИТИЦИ КОРУПЦИОНЕРИ ( КИНО БАНДА.НЕТ) САМО ЧЕ САЙТА Е НА РУСКИ.ТОЧНО ТАКИВА И СА НАЩЕ ПОЛИТИЦИ
33
0
 
5
 
! Отговори
щъркелите носят беб преди 11 години
Щом като българинът вярва най-много на телевизията, значи той още вярва, че щъркелите носят бебетата.
32
0
 
5
 
! Отговори
марга преди 11 години
въпреки че телевизорът работи от сутрин до вечер не вярвам и на еднадума на никого 23 год видяхме и се наслушахме само на лъжи а за рекламитеда не говорим отврат
31
0
 
3
 
! Отговори
0фца преди 11 години
Не е вярно. Ние вярваме най-много на политиците. Телевизора можеш да спреш. От социалната можеш да излезеш. Но за тия едни и същи пряко и в сянка кукловоди гласвамме 23 + 35 г. + при царство Булгериън... значи не можем без тях; ние ги обичаме; умираме да си ги преизберем и да ни изненадат неприятно по добре познат начин. Обичаме ви Мейсъни; дори когато ни разплаквате пак ви обичаме! Алилуя, Бог е любов! Затова все надупени ходим и откъм доходи и ресурси и навред.
30
0
 
4
 
! Отговори
скептик преди 11 години
А според мен не останаха вече наивници, никой не вярва на телевизиите .*** да е човек след толкова години манипулации и зомбиране от екрана ще се досети,че всичко което гледаме и слушаме е предварително одобрено и режисирано.Виж социалната мрежа е друго нещо.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това показва, колко лесно се манипулираме. Този, който притежава телевизиите може да си налага интересите върху простолюдието. Сега поне има интернет и всеки може да подбира и преценява. Е, за това трябва малко акъл и малко образование

Спонсорирани публикации