Зрелостници се потят на „Заточеници“

Произведението на Яворов се падна на матурата по български
21 май 2013 09:26, Красимир Ангелов
33
Зрелостници се потят на „Заточеници“
Близо 62 000 зрелостници се явиха на матура. Снимка: БТА

Произведението на Пейо Яворов "Заточеници" е темата по която ще пишат зрелостниците на държавния зрелостен изпит по български език и литература.

Изпитът започна точно в 8.00 часа, като на него са се явили над 62 хиляди зрелостници.

Темата се е паднала при генериране на изпитния вариант в 4.30 часа тази сутрин. Чрез компютърна програма бяха разбъркани въпросите в отделните модули.

От образователното министерство посочиха, че възможните комбинации от задачите са над 11 милиона.

Още по темата

Националното външно оценяване в седми клас по български език и литература започва в 10.00 ч. в 1822 училища, като учениците ще се явяват в училището, в което учат. Те ще се разпределят по зали на случаен принцип.. Очаква се да се явят 62 508 ученици.

Външното оценяване по БЕЛ за седми клас е от два модула. Първият от тях е задължителен за всички седмокласници в страната и в него ще има 25 тестови задачи, а във втория модул учениците, които искат да кандидатстват в елитните гимназии, трябва да напишат преразказ по непознат текст с дидактическа задача.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: матуразрелостници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Твърдението,че седмокласниците трябва да пишат по втори модул,за да кандидатстват в елитни гимназии,не е вярно.Могат да кандидатстват само с първи модул.Външното оценяване е излишно харчене на много пари,защото не оценява реално състоянието на образованието.Продължават да изработват скалата за оценяване едва след като са проверили всички тестове.Така "експертите" от МОН преценяват как точно да позамажат масовата неграмотност сред българчетата.17 т. от 100 за тройка-къде го има по света?
9
5
 
6
 
! Отговори
Shop преди 11 години
Не мога да разбера защо децата не учат стихотворения наизуст. Без да се слушат, няма как да оценят поезията, няма как да усетят силата на думите и без да декламират, няма да се научат да говорят и да се изразяват правилно.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
e на яворов ако не могат да напишат нещо тцтт , на лора и на мина ми идват първосигнално на мен :)
7
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наскоро разговарях с един приятел, който много ми хареса как формулира основния проблем пред нас учащите и той е, че ни сме свикани да мислим за ученето като там някаква странична дейност, някакво гадно нещо, което трябва да бъде избутано, а не като част от живота, като част от нашето развитие, което трябва да става естествено и леко. Може би системата ни е малко сбъркана, може би ние, или и от двете по- малко, но действително с съзнанието на ученици и студенти има грешна представа за ученето.
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спомням си, че това беше една от най-трудните теми по литература, когато бях ученик преди найсет години.
5
4
 
29
 
! Отговори
Kolyo M преди 11 години
Произведението е много хубаво, Яворов е гениален !Но мисля, че трябва да се промени ситуацията с матурата. Не може да караш деца да загубят две години от живота си в зубрене на над 100 теми. Стават роботи. Добре е да се изучават тези творби, защото са част от националното ни богатство. Но просто е прекалено. Могат да направят много по-важни за тях неща !
4
0
 
23
 
! Отговори
- преди 11 години
Как вчера се е знаело, че ще се падне Яворов? И после нямало изтичане на информация
3
2
 
14
 
! Отговори
aa преди 11 години
На скоро правихме класна на това произведение. Отлично е за разсъждение!
2
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Prepisah vsi4ko..mnogo dobre
1
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От заник-слънце озарени,алеят морски ширини;в игра стихийна уморени,почиват яростни вълни...И кораба се носи лекос попътни тихи ветрове,и чезнете в мъгли далековий, родни бреговеСтрахотно произведение, а и не толкова трудно за анализ.