63 960 зрелостници се явяват на втора задължителна матура

И външното оценяване по математика за 7 клас е днес
23 май 2013 07:38, Елка Василева
15
63 960 зрелостници се явяват на втора задължителна матура
Снимка: архив, Impact Press Group

За втора поредна година днес заедно ще се състоят вторите задължителни държавни зрелостни изпити в 12-и клас и националното външно оценяване по математика в седми клас, на които се очаква да се явят 63 960 зрелостници и около 63 000 седмокласници от страната.

Задължителните матури по 13 предмета започват в 8.00 ч., а изпитът по математика в седми клас - в 10.00 ч.

Учениците, които ще се явяват днес на втората задължителна матура, могат да избират между предметите - математика, чужд език /английски, испански, италиански, немски, руски и френски език/, философски цикъл, история и цивилизация, география и икономика, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда.

Заместник-министърът на образованието, младежта и науката Мариана Банчева на пресконференция през април съобщи, че за втората матура най-желан от зрелостниците е учебният предмет "География и икономика", за който тогава са били подадени молби  от 20 259 ученици, на второ място по подадени заявления е "Биологията и здравното образование" - с 13 649 ученици, на  трето място е "Английският език", избран от 11 925 ученици. На  четвърто място е предметът "Математика", посочен от 4379 ученици.

Седмокласниците на изпита по математика днес ще решават тест в два модула. Първият от тях е за националното външно оценяване и ще съдържа 20 задачи, 16 от тях ще са структурирани с четири възможности за отговор, а четири ще са задачите със свободен  отговор. Максималният брой точки за този модул са 65.

Допълнителният модул по математика ще включва четири задачи, две от които ще са по формата на международното изследване PISA. Максималният брой точки за този модул са 35. Първият модул по  математика ще продължи 60 минути, а вторият - 90 минути.

Учениците от 12-и клас ще се явяват на матурите в училища, определени на случаен принцип, а седмокласниците - в училищата, в които учат. Матурите продължават по четири астрономически  часа, а за учениците със специални образователни потребности  времето се удължава. Интересен е фактът, че изпитните работи на  зрелостниците трябва да са написани с черен химикал, а на  седмокласниците - със син химикалу пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Лия преди 10 години
За пореден път *** матурата... Как ви звучи планината ВитоЩа?? - От матура по География и икономика 2013 година
14
0
 
1
 
! Отговори
Smurf преди 10 години
Не знам защо се чудите кой има ползва от това да се изкоренява историята и да се прави все по недостъпна.Ами политиците...ако децата учат история ще разберат как да им противодействат и какво да направят в обстановка като тази в момента.В историята има примери и примери как са сваляни 'уж' непоклатими лидери...Мен ако питате от всички предмети в училище историята най-много може да помага в живота от всички други предмети.Само че са единици учителите който НЕ изпочават историята и предават точно
13
0
 
0
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Не знам за 11 клас, но за 6 клас историяте е пълен булшит. В учебника не се спазва никаква хронология, децата се объркват.
12
0
 
0
 
! Отговори
vv преди 10 години
Istoriq ne se pise , zashtoto tq se u4i po 1,5 v u4iliste . V 12 klas se prepodava Balkanistika , a izpita e po bylgarska istoriq . No programite se utvyrjdavat ot pravitelstvoto . Sega se nablqga na po 5 4asa fizi4esko , 4 4asa angkijski i informatika . Kakva e celta spored vas ?! Izvinqvam se za latinicata.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
molq vi kajete koq e temata po filosofiq dnes
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 5. Какво поколението от вишисти и отличници предостави на тези млади хора?
9
0
 
0
 
! Отговори
майка преди 10 години
А историята може да се преподава по толкова интересен начин, но няма кой да го прави. Моят син е в 5 клас и обича историята, но учителката му е много старателна и преподава интересно.
8
0
 
4
 
! Отговори
Ученичка в 11. клас преди 10 години
Аз мога да ви кажа защо се отказват повечето от историята - нямате си и на представа по какъв завъртян и объркан начин са ни написани учебниците. Вярно е, че материала от 11.клас не влиза в матурата, но наистина учебниците са написани на висок стил и са трудно разбираеми темите в тях. Ще кажете сега - вие сте големи, вече трябва да разбирате всичко. Да, ама не. Самите учители ни казват, че учебниците не са добре написани. Де да беше само по история, но и при другите предмети е така..
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
koq e temata po filosofiq dnes
6
0
 
1
 
! Отговори
Eur0tica преди 10 години
До тиквичкаА защо е така може ли да ми обесниш ? Аз държах матура по История през 2008г. И да ти кажа не беше трудна матурата и тогава си бяхме почти наполовина с мераклиите за Географията. Тая политика за отблъскване от "История" се води от няколко години...Не знам каква е целта ,но явно някои имат интерес от това !!!
5
0
 
0
 
! Отговори
ИСТИНА преди 10 години
Голяма част от тях(над 70%) се борят за 3-ка.Това говори за бъдещето на България.
4
0
 
1
 
! Отговори
тиквичка преди 10 години
първи, ако не знаеш историята е най-мразеният предмет от децата.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Koq e temata po geografiq?
2
0
 
0
 
! Отговори
ivan преди 10 години
коя е темата по история???
1
1
 
2
 
! Отговори
Eur0tica преди 10 години
"География и икономика", за който тогава са били подадени молби от 20 259 ученици, на второ място по подадени заявления е "Биологията и здравното образование" - с 13 649 ученици, на трето място е "Английският език",избран от 11 925 ученици.На четвърто място е "Математика", посочен от 4379Да не би да са забранили Историята в училищата ? Повече мераклии има с Английски отколкото с История , след 20-30 год. никой няма да помни Славната ни история. Това е началото на гибелта на Българския етнос

Спонсорирани публикации