"Амнести" ни критикува за ромите и хомофобията

Лошите условия в арестите също са посочени в доклада
Обновена: 23 май 2013 19:19 | 23 май 2013 19:19, Елка Василева
131
"Амнести" ни критикува за ромите и хомофобията
"Амнести интернешънъл" посочва, че продължава дискриминацията на ромите у нас. Снимка: архив, Reuters

В България продължава дискриминацията на ромите в области като образованието, пазара на труда, здравеопазването и жилищната политика. Условията в арестите не отговарят на международните стандарти за човешки права. Запазва се и хомофобското насилие. Това са акцентите за нашата страна в годишния доклад на "Амнести интернешънъл" за положението с правата на човека по света.

В раздела за България се посочва, че независим експерт на ООН по въпросите на малцинствата е изразил загриженост, че ромите остават на дъното на социално-икономическата стълба във важни области като образованието, заетостта, здравеопазването и жилищната политика, биват и принудително извеждани от жилищата си.

"Амнести интернешънъл" посочва, че Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение или наказание към Съвета на Европа е разкритикувал условията в българските арести, както и случаите на нечовешко и унизително отношение в български затвори.

По отношение на бежанците и търсещите убежище в доклада се констатира, че търсещите убежище продължават да срещат пречки при достъпа до международна закрила.

В доклада се констатира, че в България продължава хомофобското говорене, има и актове на насилие срещу хора с нетрадиционна сексуална ориентация. Посочва се, че в българското законодателство не са криминализирани престъпленията от омраза, извършени въз основа на сексуална ориентация или полова идентичност.

Отбелязва се, че през юни миналата година Прайдпарадът в София е минал без инциденти въпреки призивите за насилие от страна на противници на събитието и дискриминационни изказвания от страна на Българската православна църква и Светия синод.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
2
 
! Отговори
работата е свършена преди 10 години
Живея до най-големият *** квартал в Пловдив и определено нямам добри чувства към ***,но един *** преди мен коментира много правилно,че не те са виновни,а ние,защото ние управляваме държавата.НПО-та си постигнаха целта като чета коментарите.А тя е насаждане на омраза и разделение между хората.Ако ние имахме контрол над властта,отдавна щяхме да сме интегрирали *** по най-различни начини. Много ме е яд на ***,но още повече ме е яд на нас Българите за това положение.
105
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***. varnete tekezeseto i tam te shte rabotqt a i Balgariq shte ima svoi zemedelski produkt vatre v darzavata. v komunalnite uslugi sashto. eto ti integraziq na romite
104
0
 
6
 
! Отговори
e преди 10 години
абе амнести гей.ве смотани нашите *** като искат да се интегрират у вас вие що им бутате бараките и ги гоните, ама вас *** ще ви оправят нали почнаха да ви режат главите по сред бял ден на улиците,и това е нищо след 10г не крал а султан ще имате.ричарт лъвското сърце се преобръща в гроба си той цял живот е воювал с тях, а вие ги приехте надупени с отворени гъ...е ,затова акъл не ни давайте ние не сме ***...и като вас
103
0
 
6
 
! Отговори
Рая преди 10 години
В Англия живеят мнго ,,***,, от цял свят (3-4ти) но живеят добре от соц помощи и нови апартаментчета им подаряват и наемите им плащат - и всичко това от джоба на работещите англичани ! А таз пасмина само ражда и живее с европейско самочувствие!!! Жалко за горката английска нация- работеща безгласна буква!та
102
0
 
5
 
! Отговори
Кака преди 10 години
До г*й"Никога няма да станете европейци *** българи.". Защо, ти какъв си? Не си ли българин? Или само говориш, а и явно можеш и да пишеш на този език
101
0
 
9
 
! Отговори
хомоелита ни владее преди 10 години
Не е вярно за хомофобиятаПарламента е пълен с хора с нетрадиционна ориентацияВ същност те ни управляват на всички нива
100
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
90% от ромите са с решения на ТЕЛК. Всички ромски деца имат право да се лекуват безплатно, но родителите им не ги дават за лечение, бягат от болниците с болните деца и това води до бум на хроничните болести сред тях. Здравеопазването е еднакво достъпно за всеки, но много хора не искат да си плащат осигуровките.Защо обаче нашите бедни *** , които отиват в Аглия и Фрация биват връщани без никаква реакция от тия Амнести. Ами много ясно, те няма да признаят грешките на собствените си правителст
99
0
 
7
 
! Отговори
хага преди 10 години
"България продължава дискриминацията на ромите в области като образованието, пазара на труда"И това ни го казват хора от страни в който щом отидоха *** се разгоря скандалът със прословутото източване на техните социални системи.И същите тези страни плащаха на *** пари,за да се върнат обратно в България и Румъния,защото за тях е нямало място на запад.
98
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Nema takawa Darjawa,Rasizam,Glad,i Mizeriq.
97
3
 
12
 
! Отговори
Атака преди 10 години
геймнести да не ни критикува. Путин яко им сипва на тия антихристки организацийки.
96
2
 
9
 
! Отговори
изверга преди 10 години
Защо просто не ги натоварим на влакове и не ги изпратим, хм.... някъде?
95
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Амнести да не ми коментира, ами направо да си прибере цялата ***. Нека си ги интегрира ромите, да плати еднополовите бракове на п*****л*ите и нека тази *** и Амнести заживеят заедно мирно и щастливо, някъде далеч от тук!
94
1
 
10
 
! Отговори
някой си .... преди 10 години
*** ИМ ТРЕБЕ НА *** , НЕ ИНТЕГРАЦИЯ.ТЕ ТАЗИ ДУМА НЕ ЗНАЯТ КАКВО ОЗНАЧАВА..
93
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предлагам АМНЕСТИ ... да купи някаква територия в Африка, да настани *** там и да види как добре ще се развиват, без кражби и без престъпления, ще бъде рай.
92
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За това сме на това дередже , защото такива организации ни казват как да живеем !!!Да ви уринирам на демокрацията и правата на грабливите ,мързеливи ,неграмотни , лъжливи ,хигиенно невъзпитани *** !!!Никаква интеграция ,само тотална сегрегация ги оправя тия !!!
91
1
 
29
 
! Отговори
Stoyan Terziyski преди 10 години
Здравейте,Аз съм от Пловдив. Преди няколко години поради незнайна причина на "ромите" от "ромския" квартал срещу КАТ им подариха КЪЩИ!!!- чисто нови , свежи, боядисани в различни цветове- можете да си представите как изглеждаха след година- тотален погром, изкъртени врати, ***. Доста парадоксално, защото още по онова време , хората взимаха кредити за по 20-30 години за да могат да си позволят жилище. Интеграция не е възможна, защото "ромите" не искат да са интегрирани
90
3
 
5
 
! Отговори
Natural Dialectics преди 10 години
98 научи се да говориш български бе потурчена *** неука , празноглава ...
89
3
 
17
 
! Отговори
men преди 10 години
амнести това им дай, държави пълни с *** и ****ери. виждаме българия на какво е заприличала от толерастия и псевдо демокрация.
88
24
 
8
 
! Отговори
гей преди 10 години
Скапани хомофоби сте всички до един! И коментарите ви долу го доказват! Жалки сте. Аз съм гей и ми е гнусно да говорите така презрително за нас. Никога няма да станете европейци *** българи.
87
3
 
13
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
Фабриката за илюзии създавани от вас в България ФАЛИРА дами и господа от ЕС!!! Видя се,че сте сбирщина некадърници чакащи единствено някой балък да ви подсигурява заплатите по разни комисии,сбирки и парламенти.И как няма да защитавате ромите,след като по нищо не се различавате от тях.Паразитният вид винаги е загрижен за своето оцеляване,дори и с цената на смърт!! Че някои си там,някъде живеели с 73 евро пенсия и 150 заплата на месец е..и им мамата- да ***,важното е ние да оцелеем!!!