85% подкрепят протестите заради Делян Пеевски

42% от хората смятат, че спешно трябват нови избори
Обновена: 19 юни 2013 20:19 | 19 юни 2013 19:01, Камелия Цветанова
89
85% подкрепят протестите заради Делян Пеевски
33% от българите искат бърза оставка на правителството. Снимка: БТА

Изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС разочарова 32% от хората, които са гласували за БСП и 40% от тези, дали вот за "Атака". Това показват данните от регулярното проучване на агенция "Алфа Рисърч" за обществените, икономическите и политическите наглас, което стартира на 13 юни и приключва на 18 юни 2013 г.

42-то Народно събрание и кабинетът "Орешарски" стартират своята дейност с много нисък кредит на подкрепа – 14% доверие за парламента срещу 39% недоверие; 23% доверие за правителството срещу 28% недоверие – което определя изключителната нестабилност на обществените нагласи и потенциала им за резки промени.

Никога досега общественото мнение не е било толкова негативно настроено само един месец след избори,анализарат социолозите. Знакови назначения във втория ешелон на властта - и особено личността и начина на избор на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС - мобилизират протестно общественото мнение до степен, която много рядко възниква толкова скоро след нов парламентарен вот. 85% от хората подкрепят протестите срещу избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, 71% - тези срещу назначените в Пловдив, Благоевград областни управители. По-поляризирано е отношението към появилите се искания за оставка на правителството – 51% ги подкрепят, 42% - не.

От избора на Пеевски пострада и ГЕРБ, макар и да търпи по-слабо негативи - 16% от неговите поддръжници са с по-ниско доверие към партията си, отколкото са били по време на изборите, пише в анализа на проучването.

Единственият политик, чиито реакции след избора на Пеевски, печелят подкрепа и водят до по-високо доверие, е президентът Росен Плевнелиев. В резултат личният му рейтинг също бележи ръст - от 32% през март до 44% през юни.

Най-високо одобрение от плана "Орешарски" срещат социалните мерки. Около 80% одобряват и очакват увеличаване на помощите за отглеждане на дете и за социално слабите, ежегодно индексиране на пенсиите, задържане цената на тока на сегашните равнища. Мерките в подкрепа на бизнеса се одобряват от около 50% от анкетираните. Негативни обаче са реакциите към премахването на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места (51%), както и за рестарт на АЕЦ "Белене" (50%).

Въпреки подкрепата за социалния и икономическия пакет от мерки негативните оценки за начина на работа на новия кабинет преобладават. Според 39% от анкетираните досегашните им впечатления от действията на правителството са, че те са принципни, в полза на обществото. Мнозинството, 53%, обаче са на мнение, че те са в интерес на тесни икономико-политически кръгове.

Събитията, белязали първия месец от работата на кабинета "Орешарски", обуславят твърде ниски очаквания за продължителността на неговия живот. 18% смятат, че той ще изкара пълен мандат, 20% му дават около едногодишен срок, а 37% - едва няколко месеца. Доколкото в политиката очакванията са както резултат от действията на управляващите, така и предпоставка за бъдещите реакции на избирателите, може да се обобщи, че този кратък хоризонт вещае висока социална чувствителност към всяко управленско действие и непредвидим развой на обществените нагласи, посочват от „Алфа рисърч”.

Отношение към парламента и дейността на политическите партии в него 42-то Народно събрание стартира дейността си с 14% положителни оценки и 39% - отрицателни. Предишният парламент, който също беше твърде оспорван, достига подобни стойности след около две години работа.

Председателят на парламента Михаил Миков се ползва с малко по-високо доверие (19% позитивни оценки) и най-вече – с по-ниско недоверие (24%).

Парламентарните партии, които хората идентифицират като подкрепящи правителството, са БСП (96%), ДПС (94%) и "Атака" (65%). И докато в мнозинството си симпатизантите на БСП и ДПС одобряват позицията на своята партия, то тези на "Атака" в съотношение 60%:40% се дистанцират от позицията на партията, за която са гласували.

 Изследването сочи още, че президентът Росен Плевнелиев е единственият политик, който за периода от последното проучване на "Алфа Рисърч" – март 2013 г. – бележи значителен ръст на доверие. Преди три месеца той събира 32% положителни оценки за дейността си и 19% отрицателни, докато в момента – 44% положителни и 17% - отрицателни.

Позитивно оценена е и позицията на Росен Плевнелиев по казуса "Пеевски", който взриви общественото мнение и ерозира доверието в политическите сили и премиера. 30% от анкетираните заявяват, че реакциите на президента след петъчния мълниеносен избор на Делян Пеевски за шеф на ДАНС са повишили доверието им към него, 54% са запазили отношението си непроменено, и едва 15% са се разочаровали.

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева се ползва с традиционно високо доверие – 61% положителни оценки и 10% отрицателни.

Отношението към съд, следствие и прокуратура остава в рамките на познатите нива от около 10-12% доверие и 45-48% недоверие. Главният прокурор персонално печели три пъти по-високо доверие, отколкото оглавяваната от него институция. За първи път представител на този пост се ползва с повече доверие, отколкото недоверие. Сотир Цацаров събира 31% позитивни оценки за работата си, 24% отрицателни, 45% от анкетираните нямат определено мнение или заемат изчаквателна позиция.

Кабинетът "Орешарски" стартира дейността си с превес на отрицателните (28%) над положителните оценки (23%). От 1997 г. насам "Алфа Рисърч" не е регистрирала друго правителство да стартира с негативен баланс. Правителството на Сергей Станишев в тройната коалиция тръгва от 30% одобрение, 18% - неодобрение, 52% - неутрално мнение, а на Бойко Борисов с внушителната дистанция в подкрепата от 47%: на 8%, сравняват социолозите.

По-позитивно е отношението към министър-председателя Пламен Орешарски – 29% подкрепа срещу 25% недоверие.
 
Въпреки обявените мерки, които би трябвало да удовлетворят очакванията на широки групи от населението, в обществото преобладава мнението, че досегашните действия на кабинета "Орешарски" са насочени към тесни политико-икономически кръгове (53%). Според 39% действията му са принципни и в полза на обществото.

Сред лидерите на парламентарно представени партии с относително най-високо доверие се ползва Бойко Борисов (25%), следван от Сергей Станишев (21%), Лютви Местан (9%) и Волен Сидеров (5%).

Много слаба е подкрепата за лидерите на политически партии извън собствените им избиратели. Освен това начинът на номинация и изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС ерозират подкрепата и вътре в собствените им партии. Най-сериозно засегнати са БСП и "Атака". 32% от симпатизантите на БСП и 40% от тези на "Атака" твърдят, че доверието им към партията, за която са гласували, е спаднало след петъчния вот в парламента и реакциите на техните политически сили. Между 1% и 2% отговарят, че са повишили доверието си в своята партия. След поставянето им пред "свършен факт" и налагането на неприемливата за тях фигура на Пеевски и областни управители нараства недоверието на симпатизантите на БСП и към коалиционния партньор ДПС. Негативите за ГЕРБ са далеч по-слаби – 16% от неговите поддръжници са с по-ниско доверие към партията си, 32% - с по-високо.

Още по темата

На фона на ниския начален кредит на доверие към парламента и правителството реакциите на парламентарните политически сили по казуса "Пеевски" допълнително топят моралната им легитимност.

85% от анкетираните подкрепят протестите срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, 71% - срещу назначените в Пловдив, Благоевград областни управители. Реакциите на общественото мнение по тези казуси са еднозначни. Въпреки преобладаващата подкрепа за исканията за оставка на кабинета "Орешарски" (50%) тук мненията са по-поляризирани – 43% не ги подкрепят.

Подобни по сила са и вижданията на хората до какво трябва да доведат протестите – 59% са категорични, че трябва да бъде избран друг шеф на ДАНС, 51% настояват Пеевски да напусне и парламента, след като вече се е заклел като председател на държавната агенция. 42% са на мнение, че моделът на дейност на парламент и правителство са напълно неприемливи и изходът е провеждането на нови избори. 33% са за бърза оставка на кабинета "Орешарски". С най-малка популярност се ползват тезите ГЕРБ или БСП да сформират поотделно друг кабинет в рамките на този парламент - съответно, 14 и 11 на сто.

Ниският кредит на доверие, с който стартират основните държавни институции и партии след изборите на 12 май, последван от допълнителната ерозия след неадекватния, неприемлив и предизвикал силен граждански протест избор на председател на ДАНС, вещаят изключителна чувствителност на общественото мнение, бърза еволюция и реактивност по всеки един въпрос, с възможност за катализиране на силни граждански позиции, е заключението на социолозите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
В. Тодоров преди 10 години
До П.ПетровМного си прав. Нали БСП се оплакват че намерили дупка в бюджета от незнам колко си милиарда лева, но въпреки това обещават, че ще вдигнат заплатите, пенсиите, детските и т.н. От къде ще дойдат тези пари и за чия сметка
68
4
 
1
 
! Отговори
Koljo преди 10 години
BSP shte vdigne dohodite dva puti,ako izkarat tozi mandat i gi izberem za oshte tri nai-malko.Moze li toz narod da e tolkova prost.
67
2
 
2
 
! Отговори
ай, канари преди 10 години
М-да, значи 51% са против премахването на забраната за тютюнопушене. Почти наравноЗначи, аз съм от другите 49% Отивам да си щракна един фас.На закрития балкон :)))
66
1
 
4
 
! Отговори
Георги Георгиев преди 10 години
Хамалин, само за това ставаш, за хамалин. Ще ти задам един въпрос? Защо БСП са винаги с проклятието на България - турците от ДПС? Защо винаги с турците!!! Може ли да се съюзяваш с *** като Йордан Цонев и Христо Бисеров,местан, доган и пр.? Отговори ми и аз ще си посипя главата с пепел и ще запея едно маане! ***!
65
1
 
2
 
! Отговори
aa преди 10 години
само на 40 % от атакистите им е дошъл акъла хаха
64
1
 
8
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
На тези, които подкрепят "социалните мерки' на Орешарски, като им се каже истината, че ще бъдат платени с 2 два милиарда лева емитиран държавен дълг и половин милиард бюджетен дефицит, чиито лихви ще бъдат платени пак от нашите данъци на бакерите, които ще купят държавните облигации с нашите влогове и ще спечелят от маржа, дали ще продължава да им харесва "Планът Орешарски" ?По подобна схема *** взеха на концесия плажната алея на Варна - изкупиха обшинските облигации и като дойде падежът получиха концесия.
63
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не манипулрайте обществото ! Протестите не са заради Делян Пеевски, а зарзди цялостния морален облик и "политика" на новоизлюпената червена тройна коалиция !
62
3
 
5
 
! Отговори
Без манипулации преди 10 години
Не манипулрайте обществото ! Протестите не са заради Делян Пеевси, а зарзди морзлз и зялостния облик на новоизлюпената тройна коалиция !
61
1
 
9
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Дай боже мерките на Орешарски да не ни докарат до фалит на държавата. Позднайте тогава кой ще е виновен. Как не разбира тази шайка корумпирани разбойници, че мислещите хора не ги искат поради техните действия. А действията тепърва започват. Който не слуша - ще има информация от неизвестни журналисти или архиви.
60
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Протестите отдавна вече НЕ СА срещу Пеевски. Това е революция и целта е да измете статуквото.
59
3
 
11
 
! Отговори
Георги Делипеев преди 10 години
Доста угодно стъкмяване и поднасяне на данните. Уж обективно, а всъщност лъжовно. Как си представяте например Олигарски да е с по-високо доверие от недоверие?!? Такъв резултат може да се регистрира само, ако анкетьорите избирателно са обикаляли села и паланки и са правили допитването с местните над 65 г. възраст, гледащи "страстно" ТВ7. Още повече представителят на "Алфа рисърч", участващ в предаването "референдум" по БНТ вчера, показа явни политически пристрастия "вляво" .
58
0
 
12
 
! Отговори
PlusYan преди 10 години
Сега след като махнаха Пеевски какво се промени ? Нищо ! Днес махат един, утре назначават друг. Всичките са еднакви, само имената им са различни ! Хората продължават да протестират, а те назначават, и се оправдават. Днес на протестите видях едно младо момиче със счупен крак. С патерици, но на протеста. Имаше и жени в напреднала бременност. Видях и инвалиди. Всички те въпреки затрудненото си положение и високите температури отстояват правата си. Шапка им свалям и им се покланям. В същото време н
57
0
 
7
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 10 години
До хамалина - не е хубаво да се дърпа дявола за опашката. В момента са 20 000, но могат да станат 200 000. Недоволството расте с всяко следващо умопомрачително решение на правителството. На хората им писна да ги разиграват.
56
0
 
9
 
! Отговори
димитър преди 10 години
До хамалинахамалин,за ГЕРБ гласуваха 1 100 000 което доста по-вече от деветстотинте хиляди за комунистите
55
12
 
2
 
! Отговори
хамалина преди 10 години
До Niki-Ники,ако позволиш да те попитам:кой" народ" не ги иска?15000 в София +5000 в останалата част от страната?За БСП са гласували близо над 900 000 души,което математически погледнато е много повече ,в пъти,от 20 000!Така,че моля не си приписвайте титлата"народа"!
54
18
 
2
 
! Отговори
Adiito0 преди 10 години
Волен Сидеров е единственият, който е достоен за позицията си в парламента. Всички останали там не си вършат работата качествено, спотайват се и не само, че не гласуват правилните закони, с които да се подобри социалното положение, ами напротив - гласуват такива срещу народа, като издигането на Пеевски. Още от първия ден на управлението си, кабинетът на Орешарски не е направил едно смислено нещо. Ако свалите Сидеров, народът ще изгуби.
53
0
 
8
 
! Отговори
Болярина преди 10 години
Да сложат това дебелото нещо Пеевски за шеф на ДАНС, равносилно да сложат ,американец за шеф на КГБ или руснак за шеф на ЦРУ..
52
1
 
6
 
! Отговори
KeepWalking преди 10 години
то тези на "Атака" в съотношение 60%:40% се дистанцират от позицията на партията, за която са гласували.истинските проценти са 90 на 10......Извини се бе,Извини се Извини се,Извини се,Извини се,Извини се,Извини се,Извини се,Извини се,Извини се,Извини се,
51
3
 
6
 
! Отговори
Adit0 преди 10 години
Някак си протестът се обръща най-вече срещу Пеевски и медиите не говорят толкова за истинските проблеми колкото за политика в момента. Волен Сидеров днес се опита да обърне внимание на това, но медиите едва ли ще започнат скоро да дават повече гласност на решенията на социалните проблеми. Протестите трябва да са срещу олигархията и монополите.
50
1
 
2
 
! Отговори
Niki преди 10 години
da go duhat sociolozite !!!! naroda ne gi iska tiq bokluci a te ni kazvat 4e bilo 50/50.abe mama vi az.......