"Сиктир кафе" за правителството

Сръбската РТС за протестите в България
Обновена: 12 юли 2013 22:28 | 12 юли 2013 20:08, Елка Василева
104
"Сиктир кафе" за правителството
Протестите продължават вече четири седмици. Снимка: БТА

В България вече четири седмици продължават протестите срещу правителството и ширещата се корупция в страната. Премиерът Пламен Орешарски се опитва да успокои демонстрантите с поредица от мерки в помощ на най-бедните и с намаляване цената на тока, която беше причината за протестите през зимата, довели до падането на тогавашното правителство. Това се казва в репортаж на сръбската телевизия РТС, озаглавен "България, "сиктир кафе" за правителството".

Българският президент Росен Плевнелиев заявява, че единственият изход от политическата криза са нови избори, но управляващата лявоцентристка коалиция отхвърля това.

Само два месеца след извънредните парламентарни избори и сформирането на лявоцентристкото правителство по улиците на София отново се иска оставката на премиера. В социалните мрежи хората се призовават да се присъединят към акцията „Изпийте чаша кафе пред Народното събрание“.

Протестите започнаха заради назначаването на скандалния медиен магнат и депутат Делян Пеевски за директор на ДАНС, но протестите продължиха и след като парламентът оттегли назначението му.

Исканията са за оставка на правителството и смяна на политическия модел в България.

По улиците на София гражданите казват, че не смятат, че хората, които вече 28-и ден протестират, ще се уморят от протестите, но и се надяват депутатите и правителството да чуят техните искания.

За да се успокои обществото, управляващата коалиция на социалистите и либералите смени и шефа на парламентарната комисия за етика – лидера на ултранационалистическата партия „Атака“ Волен Сидеров.

Известен с антиевропейските си позиции и словесни нападки срещу етническите малцинства,  той предизвика осъдителна реакция и от страна на ОССЕ заради опита си да сплаши журналисти.

Той обаче остава председател на комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси.

Според анализатора от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов властта зависи от непредвидими националистически групи.

„Най-големият проблем е, че изборите донесоха политическа нестабилност. Социалистическата партия и Движението заправа и свободи станаха прекалено зависими от националистически групи с непредвидимо поведение“, каза Безлов.

Протестите в най-бедната страна членка внимателно следи и Европейският съюз. В Брюксел на премиера Пламен Орешарски беше заявено, че демонстрациите в България предизвикват силно безпокойство.


Европейската комисия призова българското правителство за консултации в борбата с корупцията и организираната престъпност, като до края на годината се очаква и доклад на Брюксел за върховенството на закона в България, посочва РТС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
7
 
! Отговори
хаха преди 10 години
Ясно е че докато не фалират България няма да си тръгнат.Скоро и това ще стане.Тогава пак ще слушаме да се направи.Платените драскачи ще продължават да си пишат глупостите под статиите,без значение тяхното съдържание.Простащината,злобата,бедността ще са още по големи.*** ще са още по нагли и ще искат още повече.Не се вълнувайте,всичко върви по план.Партията която беше поставена да управлява от една чужда армия,ще унищожи България и Българския народ.Бягайте докато е време.
73
15
 
10
 
! Отговори
Захари Стоянов преди 10 години
Господа ПРОТЕСТИРАЩИ Вие сте ПРОСТАЦИ за да искате ДИКТАТОРА Борисов да се върне на власт.Цяла БЪЛГАРИЯ малките градове и села ПОДКРЕПЯТ ПРАВИТЕЛСТВОТО защото то работи за НАРОДА и за по- добър живот.Четири години МАФИЯТА на БОРИСОВ и ЦВЕТАНОВ крадоха, изнудваха,манипулираха и се подиграваха с НАРОДА. И Вие искате да върнете тези ПРЕСТЪПНИЦИ.Вие сте БАНДА БЕЗДЕЛНИЦИ, *** и НЕКАДЪРНИ ГЕРБАДЖИИ. Нови ИЗБОРИ ще вкарат БЪЛГАРИЯ В КАТАСТРОФА и ХАОС това което иска ГЕРБ.
72
1
 
3
 
! Отговори
ььь преди 10 години
"Сиктир" е псувня на арабски
71
13
 
16
 
! Отговори
мнение преди 10 години
Сънародници,ако правителството подаде оставка кой ще управлява,Герб ли? Защо ни е Герб,той е доказано клиентелистки,обслужващ олигархията с милиционерски методи.Нека правителството промени изборния кодекс,за да се променят и правилата на изборите и тогава да сменяме парламент и управляващии
70
19
 
18
 
! Отговори
бтв преди 10 години
Писателят Марко Ганчев за протестите:Имаме чисто и просто едно непризнаване на изборни резултати. Толкова ли голяма интелигентност се иска, за да се сетиш, че го правят едновременно ГЕРБ и невлезлите в парламента с надежда за нова конфигурация. Още по-нищожна интелигентност е необходима пък да проумееш, че конфигурацията ще бъде същата и че ако пък се измени в полза на ГЕРБ, безредиците ще са още по-непредсказуеми.
69
2
 
1
 
! Отговори
t0read0r преди 10 години
До Мдааа ...кои са тези господари? имена? или абстрактната скрита ръка пак? не е ли всичко ефект от сложните взаимоотношения на 6 млрд човеци, живеещи в свят, командван от определени принципи? или има хора, които се събират, слагат качулки, пият тайнствени отвари, правят заклинания и решават новия ред?
68
10
 
8
 
! Отговори
gandi.daow преди 10 години
До bggrajdaninЗа съжаление си толкова прав, че няма на къде повече:) Колкото повече житейски опит има човек толкова по-добре осъзнава колко малко неща всъщност зависят от него! Едни виждат ред, правила и интереси, а други демокрация, свобода и ценности. За жалост Света е устроен точно по правилата на джунглата, където силния изяжда слабия.. между другото тия протести могат да се използват като сонадаж за това колко хора са заблудените, които все още не виждат нещата с изтинските им цветове:)
67
7
 
10
 
! Отговори
bggrajdanin преди 10 години
До psnявно опитът ти от живота е досрта малък за си си мислиш че народът е суверен...така е записано в дебелите книги,но те затова са и дебели,а суверенът е тънък.Защото пишещите дебелите книги си вземат полагаемото,а четящите ги теглят каиша.върни се леко назад с призивите " за бога братя не пазарувайте" или пък Нека да затегнем коланите" другият призив беше да свалим розовите очила и народа правеше всичко това,а теглеше робскат каруца на Бг,докато призоваващите ни живееха в лукс и разкош.
66
8
 
4
 
! Отговори
gandi.daow преди 10 години
До psnДа, ама няма нищо да получат! Поне до сега никъде по Света не се е случило, понеже правилата се определят от глобални интереси, а сегашната система ги устройва напълно.. Единственото, което може да се случи е да се върнат герб, да ни правят на *** още 4 год:( И аз искам идеален свят, ама не става!
65
4
 
9
 
! Отговори
bggrajdanin преди 10 години
но след време се наложи да избирам пред сдс или съвестта си,тъй като се наложи да затворя очите си пред документални измами на редица фирми спонсори на сдс по това време.. И тъй като съвестта ми се оказа по силна от натиска на сдс бях освободен от работа порАДИ ИЗТИЧАНЕ НА ДОГОВОРА.това е което не искам.да бъдат закриляни разни мошенници наричащи себе си бизнесменни,теглещи пари от ЕС в името на все не идавщоото розово бъдеще на хората в Бг.
64
7
 
9
 
! Отговори
psn преди 10 години
До gandi.daowНали и заради това протестиращите искат промени в избрателния кодекс, евентуални промени в Коституцията и т.н. Защото на хората им писна да се сменят през 4 години. Голямата част от протестиращите са по улиците именно, защото желаят да се разбие тази политическа конюктура. Може и да има платени хора на протеста, но те са единици в сравнение с 50-60 хиляди души на протеста.
63
6
 
3
 
! Отговори
bggrajdanin преди 10 години
бях фен на сдс когато виденовото управление се сгромоляса.взех активно участие в изборите и за благодарност ме назначиха като фин.ревизор.Н
62
8
 
6
 
! Отговори
gandi.daow преди 10 години
До psnИ какво точно решава народа, при условие, че му се спускат няколко привидно различни физиономии, от които самия народ все повече изпитва отвращение?? В момента голямата борба е герб да възстанови своите позиции и ще направят всичко, колкото и долно да е!
61
2
 
13
 
! Отговори
bggrajdanin преди 10 години
цялата истина в бг е в това че всички полит.организации си имат своите иконом. кръгове които вливат пари в тях с надеждата че един ден ще си възвърнат вложеното.и точно това се случва в Бг.Прав беше Доган като каза за тия кръгове,но не спомена че всяка политическа партия си има нейните обръчи от фирми.жалкото е че целият този преход се пое от гърба на обикновенните хора.
60
4
 
7
 
! Отговори
psn преди 10 години
До gandi.daowИзбирателите. Народът е суверен.
59
6
 
2
 
! Отговори
gandi.daow преди 10 години
До psnНещо не разбрах.. какъв суверен? Прости ми невежеството:)
58
7
 
2
 
! Отговори
gandi.daow преди 10 години
До psnНещо не разбрах.. какъв суверен? Прости ми невежеството:)
57
4
 
4
 
! Отговори
psn преди 10 години
До bggrajdaninДа де, тикат на бизнесмени. Пеевски е отличен пример за това.
56
5
 
3
 
! Отговори
psn преди 10 години
До gandi.daowПротестите целят избори. При едни евентуални такива суверенът ще реши кой да упревлява.
55
8
 
4
 
! Отговори
gandi.daow преди 10 години
До psnточно де! това всичко е в резултат това, че на сегашните започнаха да нищят делаверите на предходните.. още веднъж казвам, че не подкрепям нито една политическа сила! Политиката е много *** игра, но честно не съм виждал по-идиотско правителство от това на герб:( а, тия протести точно тях целят да върнат!!