Ден 51-и: Хората закъсняха, но се събраха

Полицаи се опитаха да спрат протестиращи при Орлов мост
Обновена: 3 авг 2013 22:19 | 3 авг 2013 19:36, Петя Славова
474
Ден 51-и: Хората закъсняха, но се събраха
Снимка: БТА

Със закъснение започна протестът срещу правителството в 51-ия ден от стартирането му. За първи път от старта на протеста към 19.30 часа не бе блокирано кръстовището пред МС. Намиращите се вече там хора обясниха, че шествие все пак ще има и демонстрантите не са във ваканция. Така половин час по-късно движението в столицата на площад "Независимост" вече бе блокирано.

Към недоволните граждани се присъедини група барабанисти, които се намират на пътното платно пред Министерски съвет. Към 20.00 часа демонстрантите бяха около 200 души. Броят на недоволните граждани постепенно се увеличи.

Протестиращи донесоха две карикатури, на които е изобразен Сергей Станишев. На едната голям крак с надпис „протест” се опитва да настъпи Станишев, а отдолу пише: „Не стъпвай, не съм буболечка. Аз съм само пигмей на пътечка”. На другата карикатура лидерът на БСП предава на двама мъже бръмбар, като има текст: „СРС – Сергеево разузнавателно средство”.

Пред парламента шествието спря съвсем за малко и продължи. Антиконфликтната полиция опита да спре недоволстващите по пътя им към другото символично място - Орлов мост. Те обаче заобиколиха кордона и продължиха покрай университета, а полицията се оттегли, пише БТА.

Младо момиче с цветовете на българския трибагреник водеше шествието.  На Орлов мост, където някои бяха извели дори домашните си любимци, недоволните изпяха химна. Движението отново беше блокирано. Част от хората се разотидоха, а други се върнаха пред парламента.

Днес също така бе изпратено и писмо с молба за провеждане на общ молебен за духовно обединение и нравствено /морално/ преображение на българския народ. То е отправено до Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит от български интелектуалци.

В писмото се предлага молебенът да бъде проведен на 6 август (вторник), след 18.00 ч в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, така че в него да могат да се включат всички желаещи да участват в общата молитва.

Още по темата

"Сега всички ние повече от всякога имаме нужда от обща молитва към Живия Бог, за да бъдем едно (Йоан 17:21). Искрено вярваме, че тъкмо общата молитва към Сърцеведеца Бога е пътят за преодоляване на безчувствието към болката и страданията на ближния. Надяваме се, че търсенето на Истината и призоваването на Името Господне ще ни донесе и мира, който Нашият Господ Иисус Христос ни завеща (Йоан 14:27)." се посочва още в писмото.

Днес сутринта от площад „Независимост” стартира и нова инициатива, под мотото „Орешарски марш”. Походът тръгна от София, като официалното начало бе обявено за 9.00 часа. Идеята е всеки, който има възможност да се присъедини към него като хората ще вървят през Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна. Крайната точка е Резиденцията Евксиноград, съобщават организаторите във Фейсбук. Целият маршрут е дълъг 450 км.

На 3 август се събраха на обичайното си място край пилоните на НДК и привържениците на кабинета Орешарски. Те обявиха, че ще се събират във вторник, четвъртък и неделя.

Във вторник контрапротестиращите ще се съберат пред Столична община, където ще настояват Фандъкова да определи дата за местен референдум за прекратяване на концесията на Софийска вода.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
1
 
7
 
! Отговори
Georgiev преди 10 години
Отново мързеливите ***!
176
2
 
9
 
! Отговори
666 преди 10 години
Крайно време е общината и полицията да въведат ред и всички, които блокират улици да бъдат санкционирани. До кога ще им търпим простотиите?
175
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименСъщото питам и аз къде са учителите сега? но за да не питаме хайде да се ОБЕДИНИМ.
174
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще ги видим умните и усмихнати протестиращи с какъв загар ще са септември месец.Че голяма част са повече тарикати а не толкова умни т.к си изкараха по 30-40 добри надници и ще им е лесно на плажовете.То да протестираш срещу нещо от което няма финансови и материални щети,а много поуки (мимолетното назначение на Д.Пеевски, с което и аз не бях съгласен), и да искаш оставка сега и веднага след като правителството нямаше и 2 петъка служба и изборите бяха по-малко от месец преди това, е пълна безсмислица и демонстрация на модерност, и разбира се на режисура.
173
5
 
7
 
! Отговори
NoName преди 10 години
Като гледам термометъра, днес май ще пропуснат с цирка.Може обаче да изиграят тематиччна сценка на тема : Плащайте ми 'вредни' много е горещо - направо слънчасах, щото иначе утре няма да дойда!Никой не може да ме убеди,че 90% от кибиците, наричащи себе си 'протестиращи' не получават пари на ръка от някой... Знаят ли изобщо защо са протестиращи или ходят там за да съберат парички за моренце или матрял?!Като цяло тоя цирк започва да писва от баналните си клишета и престорената показност...Нали?
172
4
 
7
 
! Отговори
Мммдаа преди 10 години
Хората закъсняха, но се съДраха.
171
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Д*** и интелектуалците, щом единственото, което успяха да измислят, е да се кланят на един дърводелец... (facepalm). Такива хора просто не заслужават уважение... Хора без грам мозък и визия за бъдещето.
170
12
 
16
 
! Отговори
Найден преди 10 години
1% от софянците и 0% от държавата правят на маймуни всички ни. Правят каквото си искат и никой не смее да каже нищо, защото веднага го изкарват комунист и какво ли не.
169
6
 
11
 
! Отговори
Радой преди 10 години
До 16-та Република--244 Българина беше работлив когато работеше на нивата си, в работилницата си и в магазина си. Коммунистите направиха от 90% сдобственици 100% наемни работници ,които неса мотивирани да работят,Комунистите направиха българите руснаци--пияни ,мързеливи и крадливи.
168
3
 
5
 
! Отговори
Радой преди 10 години
До Jolly Roger--236; Абе ***,Френските революционери събориха Бастилията като символ на потисничеството, но изобретиха ГИЛОТИНАТА. Френската революция роди Н. Бонапарт,който удави Европа в кръв.Руската революция роди ИЗ*ОДА Сталин.Жертвите на комунизма са над 150 милиона.
167
9
 
11
 
! Отговори
Радой преди 10 години
До Анонимен- 232; Комунисти станаха най низшата прослойка на обществото.Който и да дойде ще е по-умен от вас и ще управлява по-добре.Погледнете си водачите. Г.Димитров--4от ,Т. Живков,--обр. ? 3 пъти сменихте парите за да погасяте инфлация.Аман от прости,алчни и неграмотни ***.Как дойдохте на власт, ами 11 май? Ще ви изгоним с камъни.
166
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде бяхa тези хора когато учителите излязоха на стачка преди 5 години срещу същия този Орешарски. Тогава 90 процента се обявиха против. Проблемът е в хората и след това в управляващите. Гласувайте, когато има избори. Ако не ви харесват партиите, стартирайте свой политически проект - това е демокрацията. Всичко друго е свръхемоцианална дебилност.
165
9
 
7
 
! Отговори
16-та Република преди 10 години
Българина по принцип си е МЪРЗЕЛИВ , така науче целия български народ Тодор Живков навремето , тоест кражби кражби и пак кражби , за малко да продаде България на СССР като 16-та Република
164
20
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига сте отразявали тези нямащи какво да правят хора! Писна ми да гледам тези тъпотии - голи гърди, барабанчици, картонени рейсове и тн. На България и трябват сериозни хора в политиката, а не *** като тези!
163
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 319Сегашните управляващи са личности според теб така ли.В какво точно ги бива и са доказали чеса кадърни да управляват държава.Според мен ги бива само да лъжат хората и да крадат,единпът вече ги видяхме какво могат при станишевото правителство.Сега викате - да им дадем шанс,за какво шанс - пак да забъркат хиляди простотии а после друг да ги оправя.А Бойко е 100 пъти по-политик от тия *** ама вие сте овце и продължавате да им се връзвате,колко пъти ще търпите да ви лъжат .
162
4
 
3
 
! Отговори
s преди 10 години
Коко ти си голям бамбал
161
18
 
37
 
! Отговори
Коко преди 10 години
Долу скапаните протести! Протестите са фалшиви! Някой потрива ръце скрит на тъмно. Не вярвайте на глупавите "протести", те ни водят към блатото, а заблудените са на площада. Някои от тях започнаха да проглеждат, защото на плочките всеки ден намаляват, остават някакви възрасти разпалени жени. Те явно са от най-интелигентните и красивите?
160
12
 
28
 
! Отговори
Jolly Roger преди 10 години
Това са шутове, егати протеста. Всичкото ни е такова.Когато наглата австрийска *** посъветвала хората да ядат пасти вместо хляб. Французите събарят бастилията.
159
6
 
17
 
! Отговори
Jolly Roger преди 10 години
Това са шутове, егати протеста. Всичкото ни е такова.Когато наглата австрийска *** посъветвала хората да ядат пасти вместо хляб. Французите събарят бастилията.
158
26
 
20
 
! Отговори
оргия преди 10 години
Закърняло мислене на беден народ .По добре било БСП ДПС И АТАКА да бъдат на кормилото на държавата а не Б Б .Че какво им е по различното на тях ,питам аз и отговор не чакам ?!?100 дни да им се даде шанс да работят та нима до сега не са имали шанс да работят ?!?Или предните няколко пъти са трупали опит ?!?Не е лошо това което с е обащава ,но явно закърнелите мозъци все повече искат да са роби в собствената си държава и малцинствата да имат повече права от тях.А пенсионерите да преживяват мизерно

Спонсорирани публикации