Ден 51-и: Хората закъсняха, но се събраха

Полицаи се опитаха да спрат протестиращи при Орлов мост
Обновена: 3 авг 2013 22:19 | 3 авг 2013 19:36, Петя Славова
474
Ден 51-и: Хората закъсняха, но се събраха
Снимка: БТА

Със закъснение започна протестът срещу правителството в 51-ия ден от стартирането му. За първи път от старта на протеста към 19.30 часа не бе блокирано кръстовището пред МС. Намиращите се вече там хора обясниха, че шествие все пак ще има и демонстрантите не са във ваканция. Така половин час по-късно движението в столицата на площад "Независимост" вече бе блокирано.

Към недоволните граждани се присъедини група барабанисти, които се намират на пътното платно пред Министерски съвет. Към 20.00 часа демонстрантите бяха около 200 души. Броят на недоволните граждани постепенно се увеличи.

Протестиращи донесоха две карикатури, на които е изобразен Сергей Станишев. На едната голям крак с надпис „протест” се опитва да настъпи Станишев, а отдолу пише: „Не стъпвай, не съм буболечка. Аз съм само пигмей на пътечка”. На другата карикатура лидерът на БСП предава на двама мъже бръмбар, като има текст: „СРС – Сергеево разузнавателно средство”.

Пред парламента шествието спря съвсем за малко и продължи. Антиконфликтната полиция опита да спре недоволстващите по пътя им към другото символично място - Орлов мост. Те обаче заобиколиха кордона и продължиха покрай университета, а полицията се оттегли, пише БТА.

Младо момиче с цветовете на българския трибагреник водеше шествието.  На Орлов мост, където някои бяха извели дори домашните си любимци, недоволните изпяха химна. Движението отново беше блокирано. Част от хората се разотидоха, а други се върнаха пред парламента.

Днес също така бе изпратено и писмо с молба за провеждане на общ молебен за духовно обединение и нравствено /морално/ преображение на българския народ. То е отправено до Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит от български интелектуалци.

В писмото се предлага молебенът да бъде проведен на 6 август (вторник), след 18.00 ч в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, така че в него да могат да се включат всички желаещи да участват в общата молитва.

Още по темата

"Сега всички ние повече от всякога имаме нужда от обща молитва към Живия Бог, за да бъдем едно (Йоан 17:21). Искрено вярваме, че тъкмо общата молитва към Сърцеведеца Бога е пътят за преодоляване на безчувствието към болката и страданията на ближния. Надяваме се, че търсенето на Истината и призоваването на Името Господне ще ни донесе и мира, който Нашият Господ Иисус Христос ни завеща (Йоан 14:27)." се посочва още в писмото.

Днес сутринта от площад „Независимост” стартира и нова инициатива, под мотото „Орешарски марш”. Походът тръгна от София, като официалното начало бе обявено за 9.00 часа. Идеята е всеки, който има възможност да се присъедини към него като хората ще вървят през Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна. Крайната точка е Резиденцията Евксиноград, съобщават организаторите във Фейсбук. Целият маршрут е дълъг 450 км.

На 3 август се събраха на обичайното си място край пилоните на НДК и привържениците на кабинета Орешарски. Те обявиха, че ще се събират във вторник, четвъртък и неделя.

Във вторник контрапротестиращите ще се съберат пред Столична община, където ще настояват Фандъкова да определи дата за местен референдум за прекратяване на концесията на Софийска вода.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
6
 
! Отговори
76 преди 10 години
оставка колко да боли тези 200човека, след 4 години
116
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тъпаните били закупени от *** с пари от високите цени на ел.енергията и предадени на ТЪПАНДЖИИТЕ за незабавна употреба ! Срещу добро заплащане и дрога.
115
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За финансирането на протестите не се притеснявайте, червени ***. След половин година вие ще ги финансирате само и само да се махнат БСП и догановата чета. Единственото, което мога да ви пожелая, е да ви управлява цял живот любимата столетница. Но само вас.
114
4
 
15
 
! Отговори
S преди 10 години
***..."ИЗРИСУВАЛА МАДАРСКИЯ КОННИК,А ИСТИНСКИЯТ СЕ РУШИ,В ОКАЯНО СЪСТОЯНИЕ Е.проституиращите ВМЕСТО ДА СИ ИГРАЯТ НА "КОННИК",ДА СЕ ОРГАНИЗИРАТ И "ПОМОГНАТ" НА ИСТИНСКИЯТ МАДАРСКИ КОННИК.НОПО-ЛЕСНО Е ДА ВЗЕМЕШ 20 ЛЕВА ПОДАЯНИЕ ОТ МУТРИТЕ И ДА СЕ ТЪРКАЛЯШ ЦЯЛ ДЕН ПО ОПИКАНИТЕ СОФИИСКИ УЛИЦИ...ЖАЛЪК,ГНУСЕН И *** МАТРЯ'Л...
113
8
 
20
 
! Отговори
ЗаБългарияБихУмрял преди 10 години
Имаше отдавна информация,че някогашните сътрудници във обща фирма,Бойко и наркобоса Румен Николов - Пашата,са се разбрали Пашата да плаща за протестите до 30-ти.Е видя се,че след 30-ти протестите рязко намаляха.Случайност ли е,че само в Сф протестираха? Случайност ли е,че след като им спря кранчето "интелигентните" и "красивите" протестиращи останаха няколко десетки ***?
112
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хранителната среда, в която вирее бацилът на комунизма и социализма е простолюдието. Комунистите експлоатират глупостта на хората. Без глупавите, неспособните, малодушните, безперспективните и порочните хора, Станишев и банда му никога нямаше да добият куража да се подиграват така с България. БСП е апотеоз на агресивната посредственост. Всеки път когато се доберат до властта, държавата изпада в деменция.
111
18
 
11
 
! Отговори
р преди 10 години
Гнусни плужаци в Р България само пенсионери ли има. Няма ли умни и работещи младежи, няма ли проекти които да подхранват икономиката за да има пари за ресурси и инфраструктура да бъде България красива и привлекателна за инвеститорите. Но вие драги червени *** които сте се надупили на ДПС и шизофрениците от Атака гледате само пенсионерите и ромите защото само това ви е електората. Бързо напуснете пределите на родината защото идва времето в което трябва да си платите сметките за опропастяването на живота на милиони хора и разбиването на просперитета и бъдещето на една цяла държава.
110
16
 
13
 
! Отговори
у преди 10 години
Тъпите комунисти прекалено много власт и пари предоставиха на ДПС, и естествено те набраха сили и излязоха извън контрола на червената столетнаца. Един вид снобарското управление на БСП изтърва юздите на Доган Местан Ибрям. Да не говорим че поеха в задкулисието си и партия Юруш начело с психарчето Волен
109
19
 
14
 
! Отговори
к преди 10 години
Мили Бабо и Дядо, не подържайте БСП респективно ДПС. Веднъж провалихте живота ми и просперитета на Р България давайки ресурсите и богатсвата на родината в пипалата на червената столетница. Моля ви не проваляйте живота ми отново, в противен случай дълги години ще се чуваме по скайп от няколко хиляди километра разтояние.
108
17
 
8
 
! Отговори
honestly преди 10 години
До 235Да, да погребват Столетницата, че бие всички рекорди по непълноценно и продължително живеене
107
6
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Протестиращите и да се напъват и задниците си да спукат от напъни е все тая.Най-много хемороидите им да се възпалят.Избори предсрочно няма да има.
106
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Закъсняха (звучи все едно новинарите са ги чакали след ПОКАНА) но се събраха......А дано следващото събиране да им е на гробищата!
105
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
геипарада продължава.
104
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво искат протестиращите? Да правим избори и пак избори, докато резултата не ги удовлетвори...? Хората с позиция гласуваха на парламентарните избори, които се проведоха само преди два месеца. Според Конституцията следващото състезание е след 4 години.
103
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няколкостотин циркаджии са пак на улицата да искат оставка. Оставка няма да има, защото вие циркаджии не предлагате нищо насреща освен Тиквата, Плевната под мишка с Безухата и Бате Ваньо. Това ли е креативната алтернатива?
102
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С тази злоба и омраза към червените ***, какво ли добро ни чака? Тази вечер по Канал 3 чух, дори една майка да се хвали, че научила детето си, което е на малко повече от година, да казва червени ***." БЪДЕЩИТЕ МАФИОТИ СЕ КОВАТ в БОЯ ...... Протестиращите не напразно влачат със себе си и малките си деца. По този начин, хем взимат повече пари, хем малките им деца се научават на занаят как да псуват, да блокират кръстовища, да се бият с полицията, да хвърлят камъни, да тероризират мирните граждани. Малките деца на протестите това са бъдещите мафиоти!
101
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До bariera_61НЕ НЕ Е ТАИНА В АНГЛИЯ СЪМ
100
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви протестиращи бе! Така наречения от платените помиярстващи *** "поход" включваше по малко от ДЕСЕТ човека, а пред мин. съвет нямаха и ПЕТДЕСЕТ. Егати журналята! Боко още ли ви плаща?!
99
19
 
8
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Мили *** от БСП и Юрушкакъв ГЕРБ, какви платени? Герб поискаха избори м. май, ПРОТЕСТИТЕ НЕ СПИРАТ! Харесва ли ви *** на хидроинж.? Юруш ще видят повече НС, но през крив макарон. Гея, Бея и новообрязания *** бягат от диспут с 4 от протестиращите. Агата избяга от интервю но Нова тв. Безработицата ще расте. Заемът ще го изплащамр ние, а цциганите ще понапрявят още по някое ***. Накрая ще се изнесем и кой ще плаша данъци и вниски към бюджжета, че да могат "експертите" да разпределят.
98
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато половин човек поротестира срещу сегашното правителство, това също ще е новина! За някой медии! Таквас ни е държавата! таквиз са ни медиите! Частните!