Ден 51-и: Хората закъсняха, но се събраха

Полицаи се опитаха да спрат протестиращи при Орлов мост
Обновена: 3 авг 2013 22:19 | 3 авг 2013 19:36, Петя Славова
474
Ден 51-и: Хората закъсняха, но се събраха
Снимка: БТА

Със закъснение започна протестът срещу правителството в 51-ия ден от стартирането му. За първи път от старта на протеста към 19.30 часа не бе блокирано кръстовището пред МС. Намиращите се вече там хора обясниха, че шествие все пак ще има и демонстрантите не са във ваканция. Така половин час по-късно движението в столицата на площад "Независимост" вече бе блокирано.

Към недоволните граждани се присъедини група барабанисти, които се намират на пътното платно пред Министерски съвет. Към 20.00 часа демонстрантите бяха около 200 души. Броят на недоволните граждани постепенно се увеличи.

Протестиращи донесоха две карикатури, на които е изобразен Сергей Станишев. На едната голям крак с надпис „протест” се опитва да настъпи Станишев, а отдолу пише: „Не стъпвай, не съм буболечка. Аз съм само пигмей на пътечка”. На другата карикатура лидерът на БСП предава на двама мъже бръмбар, като има текст: „СРС – Сергеево разузнавателно средство”.

Пред парламента шествието спря съвсем за малко и продължи. Антиконфликтната полиция опита да спре недоволстващите по пътя им към другото символично място - Орлов мост. Те обаче заобиколиха кордона и продължиха покрай университета, а полицията се оттегли, пише БТА.

Младо момиче с цветовете на българския трибагреник водеше шествието.  На Орлов мост, където някои бяха извели дори домашните си любимци, недоволните изпяха химна. Движението отново беше блокирано. Част от хората се разотидоха, а други се върнаха пред парламента.

Днес също така бе изпратено и писмо с молба за провеждане на общ молебен за духовно обединение и нравствено /морално/ преображение на българския народ. То е отправено до Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит от български интелектуалци.

В писмото се предлага молебенът да бъде проведен на 6 август (вторник), след 18.00 ч в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, така че в него да могат да се включат всички желаещи да участват в общата молитва.

Още по темата

"Сега всички ние повече от всякога имаме нужда от обща молитва към Живия Бог, за да бъдем едно (Йоан 17:21). Искрено вярваме, че тъкмо общата молитва към Сърцеведеца Бога е пътят за преодоляване на безчувствието към болката и страданията на ближния. Надяваме се, че търсенето на Истината и призоваването на Името Господне ще ни донесе и мира, който Нашият Господ Иисус Христос ни завеща (Йоан 14:27)." се посочва още в писмото.

Днес сутринта от площад „Независимост” стартира и нова инициатива, под мотото „Орешарски марш”. Походът тръгна от София, като официалното начало бе обявено за 9.00 часа. Идеята е всеки, който има възможност да се присъедини към него като хората ще вървят през Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна. Крайната точка е Резиденцията Евксиноград, съобщават организаторите във Фейсбук. Целият маршрут е дълъг 450 км.

На 3 август се събраха на обичайното си място край пилоните на НДК и привържениците на кабинета Орешарски. Те обявиха, че ще се събират във вторник, четвъртък и неделя.

Във вторник контрапротестиращите ще се съберат пред Столична община, където ще настояват Фандъкова да определи дата за местен референдум за прекратяване на концесията на Софийска вода.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
5
 
12
 
! Отговори
така ли преди 10 години
До Анонимен А ти какво искаш, да се оставят кадрите на Тиквата и Гаргамелина ли? Бием им се шута, и не депесари, ами и магарета да назначават пак е по-добре! По-гадно нещо от тиквар няма!
136
3
 
19
 
! Отговори
до Славянка преди 10 години
Те до Евксиноград няма да стигнат! Ще стигнат до първата кръчма, където ще се изпонапият и ще забравят за къде и за какво са тръгнали.
135
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато двамата *** /бсп и герб/ се карат кой е уволнен и назначен, вижте какво става в министерства, области, агенции, държавни предприятия. Уволняват поголовно и назначават хора на дпс. Всичко това благодарение на политиката на Атака и правителството Сидеров. Те станаха баща и майка на правителството. Сега казват, ние сме против правителството. Това е все едно да си родиш дете и да кажеш, то не е мое. Ходжите ги споменават всяка петъчна молитва за предателството.
134
3
 
11
 
! Отговори
така ли преди 10 години
Имам чувството, че ако един ден циркаджиите не излязат на пърформънса, някои шефове на медии ще започнат да изпадат в кризи, особено тези, които са на oligarha Иво Бузата и разбира се на олигарха Гергов (bTV)...Земята ще спре да се върти, Слънцето ще замръкне, ако не чуем свирките и вувузелите на пртестърите! С вувузела да изберем Гаргамела!...В комплект с Тиквата и Винкел партаси, разбира се, къде без другаря Костов Дал-взел, и бургаската мутра, нал тъй?!! Айде приятно ваканцуване на всички!!!
133
2
 
12
 
! Отговори
Точка. преди 10 години
Т.н. протестиращи са вредни за нацията! Дори ако допуснем, че те в момента не са корумпирани, в бъдеще и те ще се корумпират! Защото самата власт корумпира! Лично аз съм подкупвал, по поръчка на мои клиенти, сумата народ из държавните структури. Не съм срещал неподкупен чиновник. Такъв дефинитивно не съществува!
132
3
 
17
 
! Отговори
славянка преди 10 години
Сега ще станем свидетели на явлението как за 1 седмица максимум ще отидат ПЕША до Евксиноград и ще се върнат ;)
131
5
 
20
 
! Отговори
вредни за нацията преди 10 години
Т.н. протестиращи са вредни за нацията! Защото те са егоисти и мислят само за себе си! Това се познава по нежеланието им за диалог! Следователно, ако те, хипотетично, влязат в НС, те ще се грижат само за себе си. За другите българи и за мен няма да се грижат.
130
7
 
9
 
! Отговори
graywatch преди 10 години
До нелегитимни самозванЗа Пеевски ли си гласувал, да те питам ?Освен това, всеки депутат в НС носи отговорност към ВСИЧКИ избиратели а не само към тези които са гласували за него. Прочети и Конституцията, не само мемоарите на другаря Живков.
129
4
 
3
 
! Отговори
graywatch преди 10 години
Атака иска бързо съставяне на правителство. За това настоя Волен Сидеров преди консултациите при държавния глава. Той иска президентът да упражни влияние върху ГЕРБ и партията на Борисов да не се държи безотговорно и антидържавническиСпоред него (Волен Сидеров) още днес може да се даде проучвателен мандат на БСП, след като ГЕРБ го върне.
128
5
 
18
 
! Отговори
нелегитимни самозван преди 10 години
Разликата е в това, че Орешарски носи отговорност. Пред избирателите! Тези, които демократично са гласували за него! Докато, т.н. "протестиращи", не носят никаква отговорност пред никого! Защото никой не е гласувал за тях! Никой не ги е избирал! Никой не е им делегирал права! Съответно, никой не ги е упълномощавал, да го представят! И затова, те са едни нелегитимни самозванци и натрапници!
127
10
 
2
 
! Отговори
graywatch преди 10 години
До Анонимен 285Поотделно взета партия е така. Но ДПС+БСП+Юруш имат мнозинство. Факт. Или отричаш фактическата коалиция между тези три 'партии' ?
126
10
 
4
 
! Отговори
graywatch преди 10 години
До gogi75В политиката катарзис няма. Има поемане на отговорност и оставка. Не го ли разбираш това ?През 1997 г, *** разправяха същото : Нямало смисъл да се правят избори, щото щяло да бъде същото ! Не сме забравили.
125
6
 
3
 
! Отговори
graywatch преди 10 години
Лидерът на БСП призова лидера на ГЕРБ да върне мандата за съставяне на правителство в момента, в който му бъде връчен от президента, тъй като ГЕРБ са в политическа изолация и е ясно, че няма да успеят.Почтено би било г-н Бойко Борисов да върне мандата за съставяне на правителство, който ще му бъде даден от президента, каза Станишев. По думите на лидера на БПС - oще утре след консултациите при президента, Плевнелиев трябва да насрочи свикване на Народното събрание, което да започне ефективна ра
124
7
 
2
 
! Отговори
graywatch преди 10 години
Станишев призова ГЕРБ да върне мандата16 Май 2013
123
7
 
5
 
! Отговори
graywatch преди 10 години
До Анонимен 277Лидерът на ДПС Лютви Местан поиска първата по резултат партия в парламента - ГЕРБ, да върне мандата за съставяне на правителство без да използва максималния по констиуция 7 дневен срок, в който би могла да състави кабинет.
122
2
 
9
 
! Отговори
9667 преди 10 години
Няма ли в този батустан кой да ги пошляпа тия пишлигари по дупенцето и да ги затири на нивата с по една мотика да си протестират на воля! Вместо да дълбаят калдъримите, да копкат някоя нива, и така да съчетаят приятното с полезното!
121
4
 
2
 
! Отговори
graywatch преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !Сега имаш 500 млн платежоспособен пазар. Но ще трябва да произвеждаш качествено а не да спиш на работа. Освен това, от Русия не печелихме от продажбата на ***. Печелехме от това, че ни подаряваха на практика петролни продукти, които ние продавхме на западния пазар на пазарна цена.Разликата дотираше хляба от 20 стинки.
120
5
 
2
 
! Отговори
graywatch преди 10 години
До Анонимен 259Къса памет имаш драги.ДПС+БСП+Юруш им излезе пяна на устата д априканят ГЕРБ да върне мандата веднага, за д ане се губи време. Щото много работа имало да се върши, а те (ГЕРБ) нямало как да съставят правителство.Виждаме как я вършат работата ... на морето.
119
5
 
1
 
! Отговори
smehurko:))))))))))) преди 10 години
До Анонимен :)))))))))) Добро утро анонимко:))))))))))кифла е *** че те е създала и не ти дала име:) Вероятно защото не знае от кой си:))))))))))))).Злобен нагъл *** и ***:))))))) Духай със Сер ГЕй :)))))))))))))
118
5
 
2
 
! Отговори
graywatch преди 10 години
До Анонимен 264Социализма построи такава простотия като Кремиковци, например