Ден 51-и: Хората закъсняха, но се събраха

Полицаи се опитаха да спрат протестиращи при Орлов мост
Обновена: 3 авг 2013 22:19 | 3 авг 2013 19:36, Петя Славова
474
Ден 51-и: Хората закъсняха, но се събраха
Снимка: БТА

Със закъснение започна протестът срещу правителството в 51-ия ден от стартирането му. За първи път от старта на протеста към 19.30 часа не бе блокирано кръстовището пред МС. Намиращите се вече там хора обясниха, че шествие все пак ще има и демонстрантите не са във ваканция. Така половин час по-късно движението в столицата на площад "Независимост" вече бе блокирано.

Към недоволните граждани се присъедини група барабанисти, които се намират на пътното платно пред Министерски съвет. Към 20.00 часа демонстрантите бяха около 200 души. Броят на недоволните граждани постепенно се увеличи.

Протестиращи донесоха две карикатури, на които е изобразен Сергей Станишев. На едната голям крак с надпис „протест” се опитва да настъпи Станишев, а отдолу пише: „Не стъпвай, не съм буболечка. Аз съм само пигмей на пътечка”. На другата карикатура лидерът на БСП предава на двама мъже бръмбар, като има текст: „СРС – Сергеево разузнавателно средство”.

Пред парламента шествието спря съвсем за малко и продължи. Антиконфликтната полиция опита да спре недоволстващите по пътя им към другото символично място - Орлов мост. Те обаче заобиколиха кордона и продължиха покрай университета, а полицията се оттегли, пише БТА.

Младо момиче с цветовете на българския трибагреник водеше шествието.  На Орлов мост, където някои бяха извели дори домашните си любимци, недоволните изпяха химна. Движението отново беше блокирано. Част от хората се разотидоха, а други се върнаха пред парламента.

Днес също така бе изпратено и писмо с молба за провеждане на общ молебен за духовно обединение и нравствено /морално/ преображение на българския народ. То е отправено до Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит от български интелектуалци.

В писмото се предлага молебенът да бъде проведен на 6 август (вторник), след 18.00 ч в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, така че в него да могат да се включат всички желаещи да участват в общата молитва.

Още по темата

"Сега всички ние повече от всякога имаме нужда от обща молитва към Живия Бог, за да бъдем едно (Йоан 17:21). Искрено вярваме, че тъкмо общата молитва към Сърцеведеца Бога е пътят за преодоляване на безчувствието към болката и страданията на ближния. Надяваме се, че търсенето на Истината и призоваването на Името Господне ще ни донесе и мира, който Нашият Господ Иисус Христос ни завеща (Йоан 14:27)." се посочва още в писмото.

Днес сутринта от площад „Независимост” стартира и нова инициатива, под мотото „Орешарски марш”. Походът тръгна от София, като официалното начало бе обявено за 9.00 часа. Идеята е всеки, който има възможност да се присъедини към него като хората ще вървят през Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна. Крайната точка е Резиденцията Евксиноград, съобщават организаторите във Фейсбук. Целият маршрут е дълъг 450 км.

На 3 август се събраха на обичайното си място край пилоните на НДК и привържениците на кабинета Орешарски. Те обявиха, че ще се събират във вторник, четвъртък и неделя.

Във вторник контрапротестиращите ще се съберат пред Столична община, където ще настояват Фандъкова да определи дата за местен референдум за прекратяване на концесията на Софийска вода.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
15
 
7
 
! Отговори
повтарям преди 10 години
КОНСТИТУЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ Чл11 (4) Не могат да се образуват политически партии на етническа основа Руската и турската партии в България БСП и ДПС ДА СЕ РАЗФОРМИРОВАТ
16
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди половин час бяха двайсетина заедно с туристите!
15
20
 
6
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
До АнонименТи *** ли си? Просто е ужасна жега, няма да се самоубиват хората, докато *** отмарят на хлад.
14
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нагли червени ***.Не остана никой от старите лица- признание за некадърното управление през последните 20 години.А сега всеки трети назначен е от дпс .Май нямате никакви експерти и кадри.ОСТАВКА!
13
8
 
3
 
! Отговори
fgjhsouyeru@mail.bg преди 10 години
До До 10A ти защо не си?
12
8
 
31
 
! Отговори
Франц Кафка преди 10 години
Има ли гербери още в нета? Защо не са на площада, нямат сърце!
11
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щях да искам оставка на организаторите на протеста, ама тя ясна работата- вече са я подали. Останали са само тези, които не са разбрали "Днес НЕ идвайте. Няма да има спектакъл"
10
11
 
27
 
! Отговори
ЧЕРБЕНИЯ ПОП АНДРЕЙ преди 10 години
Проституиращи ***,откакто църквата взе да прави молебени за щяло и нещяло,България все повече затъва в блатото!
9
36
 
14
 
! Отговори
fgjhsouyeru@mail.bg преди 10 години
Е това сме ***. Няма НИЩО, което да ни накара да пожертваме малко от личният ни лукс в името на някакви идеали, протести, да не говорим за въстание или бунт.Бая ви *** е най-важен и трябва да отиде на море. Протестите - много важно.Народ от катили и лицемери, плюя на вас.
8
29
 
13
 
! Отговори
Истински монархист преди 10 години
КОНСТИТУЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ Чл11 (4) Не могат да се образуват политически партии на етническа основа БСП и ДПС ДА СЕ РАЗФОРМИРОВАТДо Монарт Такива монархисти като теб ги бесеше Гешев в Трето царство България
7
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
cirka na platenite ot mafiqta gerb projaljava.qvno veche sa ostanali samo nai maloumnite gupazi.no za pari kakvo li ne pravii chovek....................
6
12
 
43
 
! Отговори
оптимист преди 10 години
Спокойно ,по списък ще се плаща неустойка от организаторите.
5
15
 
39
 
! Отговори
AA преди 10 години
Отпускарите ги няма,няма и кой да плаща за 51-вия ден.
4
14
 
46
 
! Отговори
бу преди 10 години
Може вече да им е дошъл акъла?
3
16
 
32
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
ъъъ "интелектуалци" като оня гладуващия или некви нови wanna be tv stars?
2
35
 
15
 
! Отговори
OSTAVKA преди 10 години
Ореха да пуши цигари в хотелската си стая и да се осмърди, да кашля! Кой колко % ще вземе от 1 000 000 000?
1
6
 
30
 
! Отговори
сд преди 10 години
Пред кой да протестират...