Ден 51-и: Хората закъсняха, но се събраха

Полицаи се опитаха да спрат протестиращи при Орлов мост
Обновена: 3 авг 2013 22:19 | 3 авг 2013 19:36, Петя Славова
474
Ден 51-и: Хората закъсняха, но се събраха
Снимка: БТА

Със закъснение започна протестът срещу правителството в 51-ия ден от стартирането му. За първи път от старта на протеста към 19.30 часа не бе блокирано кръстовището пред МС. Намиращите се вече там хора обясниха, че шествие все пак ще има и демонстрантите не са във ваканция. Така половин час по-късно движението в столицата на площад "Независимост" вече бе блокирано.

Към недоволните граждани се присъедини група барабанисти, които се намират на пътното платно пред Министерски съвет. Към 20.00 часа демонстрантите бяха около 200 души. Броят на недоволните граждани постепенно се увеличи.

Протестиращи донесоха две карикатури, на които е изобразен Сергей Станишев. На едната голям крак с надпис „протест” се опитва да настъпи Станишев, а отдолу пише: „Не стъпвай, не съм буболечка. Аз съм само пигмей на пътечка”. На другата карикатура лидерът на БСП предава на двама мъже бръмбар, като има текст: „СРС – Сергеево разузнавателно средство”.

Пред парламента шествието спря съвсем за малко и продължи. Антиконфликтната полиция опита да спре недоволстващите по пътя им към другото символично място - Орлов мост. Те обаче заобиколиха кордона и продължиха покрай университета, а полицията се оттегли, пише БТА.

Младо момиче с цветовете на българския трибагреник водеше шествието.  На Орлов мост, където някои бяха извели дори домашните си любимци, недоволните изпяха химна. Движението отново беше блокирано. Част от хората се разотидоха, а други се върнаха пред парламента.

Днес също така бе изпратено и писмо с молба за провеждане на общ молебен за духовно обединение и нравствено /морално/ преображение на българския народ. То е отправено до Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит от български интелектуалци.

В писмото се предлага молебенът да бъде проведен на 6 август (вторник), след 18.00 ч в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, така че в него да могат да се включат всички желаещи да участват в общата молитва.

Още по темата

"Сега всички ние повече от всякога имаме нужда от обща молитва към Живия Бог, за да бъдем едно (Йоан 17:21). Искрено вярваме, че тъкмо общата молитва към Сърцеведеца Бога е пътят за преодоляване на безчувствието към болката и страданията на ближния. Надяваме се, че търсенето на Истината и призоваването на Името Господне ще ни донесе и мира, който Нашият Господ Иисус Христос ни завеща (Йоан 14:27)." се посочва още в писмото.

Днес сутринта от площад „Независимост” стартира и нова инициатива, под мотото „Орешарски марш”. Походът тръгна от София, като официалното начало бе обявено за 9.00 часа. Идеята е всеки, който има възможност да се присъедини към него като хората ще вървят през Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна. Крайната точка е Резиденцията Евксиноград, съобщават организаторите във Фейсбук. Целият маршрут е дълъг 450 км.

На 3 август се събраха на обичайното си място край пилоните на НДК и привържениците на кабинета Орешарски. Те обявиха, че ще се събират във вторник, четвъртък и неделя.

Във вторник контрапротестиращите ще се съберат пред Столична община, където ще настояват Фандъкова да определи дата за местен референдум за прекратяване на концесията на Софийска вода.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скука
96
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НОСТАЛГИЯ ИМАШЕ ПРЕДИ ВРЕМЕ.БЕГАХ ОЩЕ 89 ГОДИНА .ДАЖЕ ДА ТИ КАЙА ИСПИТВАМ МАЛКО СТРАХ КОГАТО СЕ ПРИБЕРА В БГ.
95
2
 
13
 
! Отговори
електорат матрялов преди 10 години
Не хората, парите закъсняха :))))))))))))))))
94
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До bariera_61ОДАВНА БЕГАХ ОТ КАЛТА,ПИШИ МЕ БЕГАЛ И ОТЪРВАН
93
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До London calling ave 4ikijiq kvo pravi6 vav london na kumundelite mqstoto im e v bg
92
4
 
4
 
! Отговори
АЗ И ТИ преди 10 години
ДОБРЕ ДЕ....КЪДЕ ОСТАНА ОНИЯ НЕРЕЗ СТРАНВАТА ЛИ БЕШЕ МАНДЖАТА ЛИ БЕШЕ....ДА НЕ СЕ Е ПРЕОБРАЗИЛ ТОЯ ГЛИГАН В НЕЩО ДРУГО
91
17
 
13
 
! Отговори
London calling преди 10 години
Елате тук в Лондон да видите как се прави протест.Трибва да е регламентиран и цялата общност да знае.Ако не е плануван в общината всички чикиджии търкалящи се по паветата ще бъдат прибрани на топло.Всички тези безработни *** които си мислят че ще станат известни чрез подскачане пред парламента ще лежат в затвора.
90
0
 
4
 
! Отговори
оргия преди 10 години
До BadiХайде още един който говори много а не казва нищо в България май си заслужаваме управляващите и битието . Никой не застава зад думите и действията си и на всеки за неудачите му друг му е виновен .
89
0
 
1
 
! Отговори
оргия преди 10 години
До BadiХайде още един който говори много а не казва нищо в България май си заслужаваме управляващите и битието . Никой не застава зад думите и действията си и на всеки за неудачите му друг му е виновен .
88
8
 
11
 
! Отговори
Badi преди 10 години
Писнаха ми тия не им ли свършиха парите на ГЕРБ айде да си ходят кой от къде и да се успокои центъра малко.
87
4
 
4
 
! Отговори
няма време преди 10 години
Дядо Неофит няма време да ви подкрепи! Отишъл е да лови миди. На Траката.
86
7
 
9
 
! Отговори
brigante преди 10 години
на мишо шамара му плащат по 100лв на ден, за да е на антипротеста
85
8
 
6
 
! Отговори
вход свободен преди 10 години
Днес протестиращите ще изнесат лекция на тема: Как да покажете на света, че сте най-големите *** и не можете да свалите за 51 дни едно правителство! За всички самозадоволяващи се, вход свободен!
84
6
 
13
 
! Отговори
Благодаря ви преди 10 години
Благодаря ви, симпатични протестиращи! Вие, с протестите си, отново ме убедихте да гласувам за Атака!
83
0
 
3
 
! Отговори
оргия преди 10 години
До за когото си искате!Шамареско ти ли си бе братче или някоя твоя фенка 70 + ?!?!?!?
82
0
 
2
 
! Отговори
оргия преди 10 години
До за когото си искате!Шамареско ти ли си бе братче или някоя твоя фенка 70 + ?!?!?!?
81
3
 
3
 
! Отговори
метални заграждения преди 10 години
Като гледам как полицията прекарва симпатичните протестиращи през коридор от метални заграждения, това много ми напомня прекарването на стадо от ***, през коридор от метални заграждения!
80
6
 
4
 
! Отговори
МАЛОУМЕН МАРШ преди 10 години
И АКО СЛЕД ВСИЧКО НАПИСАНО ПО-ГОРЕ, НЯКОЙ ВЯРВА,ЧЕ ТОВА НЕ Е РАБОТА НА ГЕРБАВИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ И НЕЩАСТНИТЕ СДС-АРИ ОТ НАФТАЛИНА,ЗНАЧИ Е *** ОВЦА.КАКЪВ СТАНИШЕВ,КАКВО СРГЕЕВО РАЗУЗНАВАТЕЛНО СРЕДСТВО,КАКВИ 5 ЛЕВА.ОРЕШАРСКИ МАРШ ЩЕ ЗАВЪРШИ С ПОРЕДНОТО ДИСКРЕДИТИРАНЕ НА СЛАБИТЕ РЕЖИСЬОРИ,КОИТО 50 ДНИ ТОРМОЗЯТ И ТРОВЯТ НОРМАЛНИТЕ БЪЛГАРИ.ЩОМ КАТО ПЕЧЕЛЯТ КАТО ЛАЯТ ПО ПЛОЩАДИТЕ,А НЕ ХОДЯТ НА РАБОТА,ЗНАЧИ НЯКОЙ ИМ ПЛАЩА И КАФЕТО ПРЕД ПАРЛАМЕНТА И МОРЕТО.ЩО НЕ ОТИДОХА НА БУЗЛУДЖА КАТО СА ТОЛКОВА ЕРБАП,А
79
4
 
7
 
! Отговори
за когото си искате! преди 10 години
Първо Цецо Сересето, Плевела, Фандъчката и агент Буда трябва да бъдат вкарани в пандиза! След това можете да си гласувате, за когото си искате!
78
3
 
6
 
! Отговори
ПРОТЕСТИРАЩ!!! преди 10 години
Свършиха парите ,брат!! Не ни дават вече!!Казват,че сме интелигентни,ама днес не можахме да се разберем къде да ни строят за спонтанния протест