НЗОК пред дефицит за терапиите на онкоболни

Гласуваният бюджет е 90 млн., а трябват 168 млн. лв.
3 окт 2013 20:27,
12
НЗОК пред дефицит за терапиите на онкоболни
Д-р Румяна Тодорова. Снимка: БТА, архив

Очертава се дефицит в НЗОК по отношение на терапия на онкоболни в болничната помощ от порядъка на около 70 млн. лева. Гласуваният бюджет за това е перо е 90 млн., а необходимите средства могат да стигнат до 168 млн. лева, обясни шефът на НЗОК Румяна Тодорова пред парламентарната здравна комисия.

През първото тримесечие са били изразходвани 38,5 млн лева за онкопрепарати, за второто – 42 млн. лева. За третото сa заделени около 44 млн. лева, а толкова се очертават харчовете и за четвъртото тримесечие.

“Продължителността на живота се увеличава. Излизат нови, добри препарати, които повишават шанса за живот на онкоболните”, обясни Тодорова. По нейни думи обаче те да доста скъпи, отстъпките, които са готови да дадат фармацевтичните компании, масово е до 5 на сто при препаратите за онколечение.

Още по темата
За един и същ продукт Касата заплаща 19 различни цени, обясни още тя. Тя допълни, че подобни разминавания се наблюдават само при онкопрепаратите.

Според Тодорова тези разминавания в цените са довели до голяма загуба на средства.
Онкологичната помощ не свършва с препаратите, заяви още шефът на НЗОК. По нейни думи се наблюдават случаи, в които се пести от наблюдение на пациенти.

“Ние изписваме едни скъпи лекарства, но не се интересуваме от пациента, как той понася терапията“, коментира още Тодорова.

В онкологичната помощ има много проблеми, обясни тя и допълни, че част от тях са свързани с осигуряване на необходимите изследвания.

Профилактиката и ранното диагностициране са пътят към намаляването на недостига на средства за онколечение, обясни и зам.-министър Бойко Пенков. По негови думи МЗ работи за повишаване културата на пациентите, но все още не може да достигне до всички.

Той също обясни, че иновациите и новата апаратура за диагностика също притискат доста бюджета на касата.

Нашите цени са най-ниски в Европа, обявиха от Агенцията по ценообразуване и реимбурсиране. Според тях нашият пазар се реферира към много европейски страни и търпим много негативни, защото компаниите не искат да се задържат на нашия пазар, за да не губят средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
- преди 10 години
Тази крава на снимката,нали се бореше със зъби и нокти да се докопа до креслото!А сега -няма пари! Ми как ще има?Не е виновен Дянков!Крадливата червена смрад не доказа нищо от това което бълва в пространството!Все някой им е крив,в случая ГЕРБ,а те БКП-то чисти като изворна вода!Офф,отвращавате ме!Жалко за болните,жалко че не се спирате пред нищо,другари управляващи,използвате и онкоболните за своя маша,само и само да покажете колко" лоши "са предните управляващи!Засрамете се и подайте ОСТАВКА!
8
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Дами и господа от БСП , нали искахте да поуправлявате ..... ето действайте не ревете за щяло и нещяло . Направете живота на хората по добър , нали това обещахте . Явно пак ни излъгахте да гласуваме за вас , а сега само оправдания и май май ще поокрадете туй онуй.
7
0
 
1
 
! Отговори
Skorchev преди 10 години
Gospoda daite ni normalni zaplati ,firmite da ni osiguriavat i pokrivat razhodite za zdravni uslugi i neshtata si otivat po mestata.Sega ako im dadat kolkoto iskat ,dogodina pak niama da im stigat.Tazi sistema e bachva bez dano i dava hiliadi vazmoznosti za krazbi i korupcija.Do sega nito vednaz ne mie davan kasov bon ot chastni medicinski uslugi ,kakto i pravni.Tova triabva da se spre
6
5
 
6
 
! Отговори
морски преди 10 години
Откъде пари за здравната каса и за болните хора,нали оная гадина Симеон Дянков източи 1,5млрд.лева от НЗОК и сега никой не му търси отговорност за това.Този *** вече трябваше да е в затвора!
5
0
 
8
 
! Отговори
до 4 преди 10 години
Напротив, това е бюджет на касата, тя разпределя парите. Но ги разпределя така, че да има за наяите фирми, източшат се със скъпи лекарства на някои хора, а заплатите на лекарите са масово ниски, все няма пари за лечение. Иначе всяла година бюджетът на касата се увеличава- милиарди е
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
при бюджет от милиарди да не можеш да заделиш 200 млн е просто тотална корупция. И как така е се намерят 30 млн в бюджета за ислямски престъпници а ла имигранти, а за българи, работили и плащали на тази ***- не.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всяка година им бил определен по-малък бюджет. Ами направете го по-голям *** такива. Стотици хора умряха от грешни диагнози, липса на лекарства и като цяло некадърно лечение което може да се опите с една дума: убийство.
2
1
 
11
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 години
НЗОК е най голямата каца без дъно наливаш и не можеш да разбереш накъде се разлива.
1
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не се вайкай, госпожо, а сезирай Прокуратурата да попита Боко и Дрянков къде са парите! Ако не го направите, явно, че е договорено чадърчето над Тиквата и аверчетата Му! Жалко за плащалите здравни вноски!