Обещано: Пари за онкоболните ще има!

НЗОК не смята, че здравната вноска трябва да скочи
Обновена: 3 окт 2013 09:02 | 3 окт 2013 08:58,
23
Обещано: Пари за онкоболните ще има!
Снимка: Impact Press Group

В бюджета за догодина ще бъдат заложени достатъчно средства за лекарства на онкоболните, обеща шефката на здравната каса Румяна Тодорова.

"Горим за едно ново лекарство за онкоболните, лекарство, което не е включено в нормативната уредба и това бави нещата. При този оформил се дефицит касата не може да разпредели нещо, което го няма. Затова фирмата поема лечението на тези пациенти", коментира тя вчерашното решение на Надзорния съвет на НЗОК.

С него Касата прие дарението от "Новартис фарма сървисиз България" на медикамент, с който ще се осигури напълно лечението на 16 българки в напреднал стадий на рак на гърдата, защото не е по силите им да плащат сумата за лекарствата си - 7 000 лева на месец.

Още по темата

"В момента Касата заплаща над 350 препарата неограничено, за всички, които имат нужда", поясни Тодорова в ефира на Нова тв.

Тя обаче се застрахова, че Здравната каса е финансова институция и бюджетът й е фиксиран от парламента.

"За 13-та година бюджетът на Касата е 2,690 милиарда лева и това е за всички българи, които си плащат вноските. Когато влизат нови диагнози и препарати, понякога парите не достигат", призна шефката на Касата.

"Догодина всичко с медикаментите ще бъде наред, но ще бъде въведен много по-строг контрол. Ако обаче нормативната наредба не се промени и навлизат все нови и нови лекарства, може да има проблем. Не е по силите на фонда да поема толкова скъпоструващи лекарства", поясни тя.

"Някой прибра 1,5 милиарда лева. Трябва да се каже къде отидоха тези пари, защото това са парите от нашите вноски", пресметна още шефката на Касата и добави, че се надява случаят да бъде разследван от прокуратурата. Според нея парите трябва да бъдат върнати.

"Дянков трябва да бъде извикан и да даде обяснение. Той беше питан по темата по време на парламентарния контрол, но отказа да даде обяснение. Това ме кара да мисля, че тези пари не са отишли за здраве. Да се върнат тези 1,5 милиарда лева, които Симеон Дянков блокира", призова Тодорова.

Попитана трябва ли да се увеличи здравната вноска, тя каза, че това се решава на друго ниво, но работещите не трябва да се товарят с допълнителни вноски.

От думите й стана ясно, че здравни осигуровки в България плащат около 1,5 милиона работещи българи, но е нужен по-строг контрол при събирането на вноските.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
българка преди 10 години
До АнонименНе общинска администрация, а ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ! Държавен служител в БГ става *** и пульо, връзкари мамини дебелобузковци, бивши сервитьори, държанки и т.н. ***!!!НЕ ИСКАМ ДА ИМ ПЛАЩАМ ОСИГУРОВКИТЕ!
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
пари може да се намерят ако всички хрантутници си плащат поне здравната осигоровка-това са: депутати,военни,полиция,общинска администрция а те не стига че един лев не дават ами и след пенсионирането си ползват превилегии от здравната и пенсионна система
17
0
 
1
 
! Отговори
bbb преди 10 години
нито държавата нито здравната каса мисли за болните, а къде са моите осируговки аз от 2006 г. не съм ползвала нищо от касата нека да ми ги ползват онкоболните и дано Аллах , Бог, бъде с нас и ни дава здраве и оздравявяне на болните...
16
0
 
3
 
! Отговори
Цеко преди 10 години
Пари за субсидиите на гнусните партии да ни излагат по Европа има, за здравето на хората няма! ПРОДАЖНИЦИ!!!
15
3
 
7
 
! Отговори
психолог преди 10 години
Щом като плювачите от Позитано са получили указания да защитават Болен Сидероглу, значи работата е много зле. Ало другари комунисти-социалисти, Болен пие и яде в Брюксел за хиляди евро на ден, а вие получавате по 100 евро на месец за да се излагате. Поне малко достойнство нямате ли?-Не нали, така и предполагах.
14
0
 
4
 
! Отговори
ран-ът преди 10 години
А, да, да ви светна и за друго - никой от фармацевтичната мафия, няма НИКАКЪВ ИНТЕРЕС, ДА СЪЗДАДЕ ЛЕКАРСТВО ПРОТИВ РАК!!!! Огромната част от човечеството се състои от тотални наивници и неграмотници! Кои са четирите конника на апокалипсиса? И КОЙ Е ПЪРВИЯТ???
13
0
 
0
 
! Отговори
4/6 RAK преди 10 години
За вори път американски президент произнася втора реч във връзка с болестта РАК. Отново заявява, че Америка със сигурност ще намери лек и то много скоро. За тази цел отпуска 5 милиона долара във борба срещу РАК в рамките на втори 5 годишен цикъл.
12
0
 
4
 
! Отговори
5/6 RAK преди 10 години
Резулта е плачевен. След повече от 10 години и изхарчени милиони долари болните са се увеличили близо 5 пъти в повече.Следва трети и после четвърти цикъл, до ден днешен.
11
0
 
3
 
! Отговори
6/6 RAK преди 10 години
Извод: колкото повече пари се наливат, толкова заболеваемостта се увеличава. Днес много учени са на мнение, че РАК се предизвика, дори и в резултат на нервно и психическо напрежение. Няма лечение! Има само превантивни мерки и те се казват - годишни прегледи с туморни маркери.
10
2
 
9
 
! Отговори
ран-ът преди 10 години
Само да ви светна: *** от здравната каса, удобно ви спестиха информацията, че бюджетите на болниците са ЧУДОВИЩНО ОРЯЗАНИ!!!!!! Така че, уважаеми прости българи - ЩЕ *** ТЕПЪРВА, ЩЕ *** ОТ ВСИЧКО!!!! Това заслужавате, овце страхливи!
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
sluchka ot plovdivska bolnicaNe priemat obezvodneno dete, niamalo mesta v otdelenieto. Sled kato rodninite pribiagvat do protekcia i deteto e prieto s maikata koiato sluchaino e kriminolog se okazva che otdelenieto e pochti prazno. Nastaneni sa samo niakolko ciganki s decata si. Zashto li samo ***? Cigankite niamat pari za rushvet no sa negramotni i podpisvat skapi manipulacii koito ne sa izvarsheni.Taka gospoda doktorite iztochvat zdravnite kasi a naroda umira. Kade e darjavnia kontrol ?
8
0
 
8
 
! Отговори
yurush преди 10 години
До makedonskiАбе македонски, и аз съм против сегашните управляващи, но найстина ли мислиш, че това ние проблема 6-7 хиляди сириици. Ние си имаме близо милион асириици (роми), за които отиват милиони годишно. Покрай бежанците единствено е опасно да не влязат терористи. А иначе сме "гола вода". В други държави има в пъти повече бежанци , а тия наште *** (управляващите) реват яко, донякъде да се отклонява вниманието на хората от другите проблеми
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"От думите й стана ясно, че здравни осигуровки в България плащат около 1,5 милиона работещи българи."Kaто изключим пенсионерите и непълнолетните, сигурно остават поне още 1,5 милиона, които не плащат осигуровки.
6
1
 
4
 
! Отговори
възмутен преди 10 години
Това с проверката на Дянковите бакии, трябваше да бъде първото нещо, което това управление трябваше да направи! Дянков опапа здравния резерв безконтролно и безотчетно. Изобщо цялата дейност на дянковото министерство трябваше да бъде ревизирана. А спомняте ли си *** и изхвърлени документи от същото това министерство, които изчезнаха веднага от кофите за смет след показан репортаж?
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В тая държава няма ли кой да потърси сметка от дянкофффффф!заличителя на българския бизнес!
4
5
 
6
 
! Отговори
makedonski преди 10 години
Раково болни българи умират като кучета, поради липса на лекарства, а комунистическо-турското правителство дава по 6,5 млн. лева на месец на бежанците от нашия джоб. Оставка!
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
честито на гласувалите за тройката :D
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дянко,ИЗВИНИ СЕ БЕ!
1
3
 
5
 
! Отговори
M преди 10 години
Е няма да се изненадаме и да скочи. Наглостта на тая продрана държава край няма.