До 30 000 може да нарасне броят на бежанците у нас

На границата някои хвърляли децата си на наша територия
Обновена: 16 окт 2013 09:28 | 16 окт 2013 09:28,
92
До 30 000 може да нарасне броят на бежанците у нас
Снимка: архив, БТА

Бежанците в България са 6503 души, като само за последното денонощие 89 лица са пресекли границата, 40 от тях са сирийци, 22 – деца, съобщи пред bTV зам.-вътрешният министър Васил Маринов. Въпреки че гарантира „много добро” пазене на границата, от думите му стана ясно, че държавата действа главно на прогнози и очаквания.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев сподели цифра от 11 200 бежанци до края на годината, но броят им може да нарасне и до 30 000 души, смята Маринов по анализ на „Фронтекс”. На фона на тези данни той обясни, че страната няма условия да се справи с проблема. Продължава да се търси помощ от Европейския съюз и според него ще получим средства, макар че в трите фонда, ангажирани с въпроса, са останали само 11 милиона евро.

Зам.-министърът разказа за „грозни сцени”, при които спрени преди границата бежанци, си хвърлят децата към територията на България, разчитайки на толерантно отношение. Други, които „губели” документите си, настанени в домовете на Дирекция „Емиграция”, много бързо започвали да ги получават по куриер.

Още по темата
В общественото пространство се появи сумата от 1084 лева издръжка за един бежанец, която предизвика редица противоречиви коментари.

Васил Маринов обаче уточни, че тези пари са били в резултат на „едни прогнозни анализи”, няма ги и никой не ги е получил. Той допълни, че парите за издръжка на един бежанец трябва да дойде като сума от разходите на всички обвързани с проблема институции. До момента обаче са били хоспитализирани 104 души, за което са платени 105 600 лева.

За условията в центъра за настаняване на бежанци във Военна рампа в София разказаха доброволци. Според тях хората там живеят в „ужасни условия”, но такива има и в българските домове за сираци и възрастни хора. От разказа им стана ясно, че 64 души живеят в една стая. В тоалетните, пригодени за бани, е трудно къпането, тъй като каналната вода се стича от горните етажи.

Справка от агенцията за бежанците към 15 октомври показва, че във Военна рампа има 721 бежанци, от тях 717 са сирийци и 4 афганистанци. Доброволците обаче твърдят, че вътре са разговаряли с иракчани и палестинци. Някои от тях казват, че нямали снети пръстови отпечатъци.

Зам.-министърът обясни това разминаване с възможен 1% пропуск, тъй като не всички влизат през зелена граница. Някои са с редовни документи и първоначално не обявяват желание за закрила. „Ако след това се явят в центровете, трябва да изчакат процедурата за получаване на бежански статут”, каза още Маринов.

По темата с бавенето на статута той допълни, че МВР вече предоставя оперативни работници, които да водят интервюта, за да се увеличи капацитетът с нарастването на бежанската вълна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: бежанциВасил Маринов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименПолитиците извършващи национално предателсво-съд за национално предателство и разстрел за тях
53
1
 
1
 
! Отговори
danitz3 преди 10 години
faktor.bg/mnenia/intervyu/13277-polk-nikolai-markov-vkarvat-bomba-v-darzhavata-shte-ni-vzrivyat-distantzionno.html
52
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Бежанец в родинатаПродажници от Парламента-ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА
51
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СофиянецДА тия в Парламента се правят че не разбират за какво става дума.ДРУГАРИ ясно е че само с кръв ще дадете властта .Трябва да ви сринем заедно със сградата като мавзолея и БЪЛГАРИЯ да стане чистата и свята РЕПУБЛИКА НА ЛЕВСКИ.
50
1
 
27
 
! Отговори
Киро преди 10 години
Вчера ходих до дворното си место около София видях от *** да бройкат къщи за обири .Чувам че и в София вече са почнали набезите . Вчера една старица плачеше че са я нападнали и са и взели пенсията . А вие ГЛАСУВАЙТЕ ЗА СЕГАШНОТО ПОЛИТИЧЕСКО СТАТУКВО ДЕТО ВИ ДОКАРАХА ДО ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ
49
1
 
21
 
! Отговори
Владо Черногорски преди 10 години
За да се реши проблема с тия пигмеи . 1 Трябва да се организират ловни дружини и да се одстрелва всичко след 19 ч със сачми размер тринадесет нули . 2 Протестите да преминат във въоражена борба . 3 Контра протеста да бъдат смазани .4 След като народът вземе в ръцете си власта БСП ,ДПС , ГЕРБ , АТАКА да бъдат обявени за терористични организации и преследвани по смисъла на закона . Останалите като СДС да им бъде търсена отговорност за всичките золуми и национално предателство . Вече е време
48
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
говори се ,че са 19-20х в моментаявно ни подготвятне знам защо се пускат всички тук,явно е стратегия на дпс,защото изгубиха доста електоратзатваряне на граница не значи ли северна корея-нито влизаш,нито излизаш-не искаме товано някой прави нещо да унищожи Родината ни,трябва да се връщат тия хора,не са и бежанци повечето
47
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Затваряйте тая граница,бе мама му стара.Не,не ме е жал за сирийските деца,а за българските,за българските пенсионери.За България!Да се стреля по всеки,дръзнал да се разхожда свободно.Не вярвам,че е толкова трудно да се затвори границата,но има политически интереси,нали?
46
0
 
33
 
! Отговори
men преди 10 години
а най големия майтап е че пенсионерите, майките с деца, българите като цяло мизеруват с по една *** хляб на студено и цяло семейство от 5-6 човека в две стаи а на тези *** им измазват казарми, пускат им парно, интернет и ги поят и хранят а онези се чудят какво да намерят за *** и крадене. кога ще протестираме? когато е твърде късно? нищо ли не научихме последните 25 години. толкова са четвърт век. след още толкова няма да имаме земя и ще сме същите *** като тези навлеци. събудете се българи.
45
0
 
36
 
! Отговори
men преди 10 години
италия как им потапя гимиите? цялото средиземно море преплували и накрая пред острова точно. франция как ни връща на нас ***? румънците ги съдят и ни ги пускат обратно. гърция как си затвори границата? застреляйте една група и вижте как наплива ще намалее. истината е че сме купени и продадени и никой от мършите на власт не може да промени това дори и да искат и да виждат накъде отива цялата работа.
44
0
 
34
 
! Отговори
men преди 10 години
най вероятно вече са 30 000. първо не казват колко е имало преди да започне тази "криза" и от един месец всяка нощ по 100 човека а бройката не е мръднала от 6000. как става този фокус. ако сега не се вземем в ръце и не избием политическата и ченгеджийска *** не знам кога. утре ще е късно и нас ще ни настаняват из гетата на европа. ако имаше 100 000 човека на митинг нещата може би щяха да изглеждат по друг начин.
43
0
 
29
 
! Отговори
vse oshte mi puka преди 10 години
Между другото, вместо да се обединим и да отстоим общите ни интереси, ПАК СЕ ЗАМОИЗЯЖДАМЕ МЕЖПАРТИЙНО! Тук става въпрос за глобална заплаха, вие пак по пратийки се гризете!
42
0
 
40
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Крайно време е да спрете да ги наричате бежанци,защото нямаме граница с арабските страни,независимо дали са сирийци,тунезийци,либийци,египтяни и пр..ТОВА СА НЕЛЕГАЛНИ ИКОНОМИЧЕСКИ ЕМИГРАНТИ ,които Турция пробутва към нас и ЕВРОПА ,които след като източат социалните фондове на широко скроените демократични европейци, ще си покажат истинската същност..жените и децата са живия щит,който използват за да им върви пъкления план
41
1
 
18
 
! Отговори
do 42 преди 10 години
Могат да върнат, могат и да не върнат ГЕРБ-това го казва народът и си знае работат, а не ти.Въпросът е това правителство да се маха,защото не става.
40
0
 
37
 
! Отговори
Хектор преди 10 години
ЗАТВОРЕТЕ ГРАНИЦАТА безгръбначни *** или ще дойде Пиночет за вас.
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Taq podloga vatreshni ministar da si gi pribere pri jena mu v tqh..OSTAVKA bokluci..!
38
0
 
35
 
! Отговори
СЕЛЯНКА преди 10 години
Днес бежанците ,утре им продаваме земята,а след година две ние ще сме бежанци от собствената си Родина.Разграден двор и обран бостан с алчни и крадливи политици забравили историята за великите Българи , и СНОПЪТ СЪС СЪЧКИ.Млади хора борете се за бъдещето на децата си.
37
0
 
26
 
! Отговори
vse oshte mi puka преди 10 години
Бежанци ли са сирийските "бежанци"?14 октомври 2013, 08:59 | Григор Сотиров, юрист Законът за убежището и бежанците (Чл.4, ал.5) и Конвенцията за статута на бежанците (чл.31, т.1) пределно ясно казват, че чужденец може да пресече незаконно българските граници за да поиска закрила (убежище, статут на бежанец, хуманитарен статут)само ако пристига направо от територия, където са били застрашени животът и свободата му.Този текст е основополагащ.legalworld.bg/show.php?storyid=3286
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До TOTOЕ кой те пита тебе или мене дали ще го позволим? Те оставка си не дават та за бежанци-убйци и сламисти ли ще се трогнат?
35
0
 
25
 
! Отговори
ДОВЕЧЕРА 18.00Ч преди 10 години
Хайде довечера 18.00часа, но само за имигрантите , не за оставка защото проблема с бежанците е много, много по важно от оставкатакоято и без това няма да дадът скоро !