До 30 000 може да нарасне броят на бежанците у нас

На границата някои хвърляли децата си на наша територия
Обновена: 16 окт 2013 09:28 | 16 окт 2013 09:28,
92
До 30 000 може да нарасне броят на бежанците у нас
Снимка: архив, БТА

Бежанците в България са 6503 души, като само за последното денонощие 89 лица са пресекли границата, 40 от тях са сирийци, 22 – деца, съобщи пред bTV зам.-вътрешният министър Васил Маринов. Въпреки че гарантира „много добро” пазене на границата, от думите му стана ясно, че държавата действа главно на прогнози и очаквания.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев сподели цифра от 11 200 бежанци до края на годината, но броят им може да нарасне и до 30 000 души, смята Маринов по анализ на „Фронтекс”. На фона на тези данни той обясни, че страната няма условия да се справи с проблема. Продължава да се търси помощ от Европейския съюз и според него ще получим средства, макар че в трите фонда, ангажирани с въпроса, са останали само 11 милиона евро.

Зам.-министърът разказа за „грозни сцени”, при които спрени преди границата бежанци, си хвърлят децата към територията на България, разчитайки на толерантно отношение. Други, които „губели” документите си, настанени в домовете на Дирекция „Емиграция”, много бързо започвали да ги получават по куриер.

Още по темата
В общественото пространство се появи сумата от 1084 лева издръжка за един бежанец, която предизвика редица противоречиви коментари.

Васил Маринов обаче уточни, че тези пари са били в резултат на „едни прогнозни анализи”, няма ги и никой не ги е получил. Той допълни, че парите за издръжка на един бежанец трябва да дойде като сума от разходите на всички обвързани с проблема институции. До момента обаче са били хоспитализирани 104 души, за което са платени 105 600 лева.

За условията в центъра за настаняване на бежанци във Военна рампа в София разказаха доброволци. Според тях хората там живеят в „ужасни условия”, но такива има и в българските домове за сираци и възрастни хора. От разказа им стана ясно, че 64 души живеят в една стая. В тоалетните, пригодени за бани, е трудно къпането, тъй като каналната вода се стича от горните етажи.

Справка от агенцията за бежанците към 15 октомври показва, че във Военна рампа има 721 бежанци, от тях 717 са сирийци и 4 афганистанци. Доброволците обаче твърдят, че вътре са разговаряли с иракчани и палестинци. Някои от тях казват, че нямали снети пръстови отпечатъци.

Зам.-министърът обясни това разминаване с възможен 1% пропуск, тъй като не всички влизат през зелена граница. Някои са с редовни документи и първоначално не обявяват желание за закрила. „Ако след това се явят в центровете, трябва да изчакат процедурата за получаване на бежански статут”, каза още Маринов.

По темата с бавенето на статута той допълни, че МВР вече предоставя оперативни работници, които да водят интервюта, за да се увеличи капацитетът с нарастването на бежанската вълна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: бежанциВасил Маринов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
34
 
! Отговори
dimitarbt преди 10 години
Как според вас (тези на форума) виждате бъдещето им в БГ? Че няма работа дори за Българи (включвам и нашите си ***) всеки знае. Какво биха рабитили разните араби и *** от Африка? Малки търговийки предполагам за арабите, а маймуните?
33
1
 
37
 
! Отговори
до кога бе преди 10 години
СПАСЕТЕ БЪЛГАРИЯ! Парите за бежанците за пенсии и за децата ни.МИТИНГ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА В 18.00 часа!
32
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** поне си седят в катуните, тези къде ще ги сложим, изобщо защо никой политик не коментира бъдещето им и проблемите, които ни носят.
31
0
 
36
 
! Отговори
Стоян преди 10 години
Ужас, тези изчадия ще ни довършат!
30
0
 
43
 
! Отговори
предават ни преди 10 години
ТИЯ ПРЕДАТЕЛИ В ПАРЛАМЕНТА , МС - БСП,ДПС, ГЕРБ ЩЕ ЗАЛЕЯТ БЬЛГАРИЯ С ТЕРОРИСТИ И НИ ВОДЯТ КЬМ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА. СТРАНИТЕ ОТ ЕС ЯСНО ЗАЯВИХА ЧЕ ЩЕ ПРИЕМАТ ПО 1000 до 2000 БЕЖАНЦИ НО НИКОЙ НЕ СЕ АНГАЖИРА ЗА 30000 . ВСИЧКИ НА ПРОТЕСТ ПРЕД НС. ,МС, ПРЕЗИДЕНСТВО , ГЕРБ ,ДПС И БСП!!!! ВСИЧКИ ТИЯ ГЛАСУВАХА ПРОТИВ ЗАТВАРЯНЕ НА ГРАНИЦАТА!!!! ПРЕДАТЕЛИ!!!
29
0
 
1
 
! Отговори
dimitarbt преди 10 години
До АнонименАко беше месец Юли, да решем че вероятно си слънчасал, но през такова мнение казано през Октомври...
28
0
 
47
 
! Отговори
Поганци преди 10 години
До вчера рязали глави и убивали себеподобните на фронта в Сирия а от днес се водят бежанци... Дошли с пари в кеш, бягат през сръбската граница на запад а наще ги хващат и връщат обратно нас. Та питам се аз шо не ги хващат на границата с *** и не ги връщат обратно в Турция? Малко ли *** имаме живеещ на наш гръб та сега и тези да ги изхранваме?! Смотан народ сме, убити управници, сега и терористи ислямисти ще храним и отглеждаме. Хората изграждат а терористите рушат! Маймуни!
27
0
 
28
 
! Отговори
dimitarbt преди 10 години
Това е все по притеснително а *** от администрация или правителство са се отдали на статистики и пояснения. Каква е точно драмата дали струват на държавата (данъкоплатеца) 1300 или 300 лева. Понеже народа е беден и с удоволствие грабва финансовата страна на проблема а всъщност тая *** такава културна революция ще ни спретне.
26
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименДо 27 Вземи си и парите и терористите и си ги закарай там от където си родом!
25
0
 
45
 
! Отговори
Мей-мей преди 10 години
Това си е чист геноцид спрямо българите.Дори германците си признаха грешката с приемането на турски гастарбайтери.Тези ще променят етническия състав на страната.време раздерно ще ни се види като анимационен филм
24
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Nqma kakvo dase rastroivate po otnoshenie za siriiskiq narod , te shte badat hranene s evropeiski pari , shte badat otpusnati milioni evra za tiq bedni dushi koito sa izbqgali ot teroristite na Siriq .
23
3
 
11
 
! Отговори
до 24 преди 10 години
сидеров получи 11 млн лева в началото на мандата на дпс-бсп правителството и по 1 млн на месец за да го крепи.трагедията не са бежанците ,а двата милиона млади българи,които напуснаха.сидерчето още на времето си сложи в джоба 200 000 евро,когато продаде евродепутатското място на слави бинтев.
22
1
 
23
 
! Отговори
paste преди 10 години
Тези така наречени "бежанци" не отговарят на определението. Бежанец! Та питам - защо нито една партия (Атака, ВМРО, НФСБ ) и нито едно НПО както и нито един гражданин НЕ Е завел дело с/у агенцията за бежанците и др. Имаме нарушаване на закона , значи трябва да се заведе дело да се започне разследване и виновните да си лежат по 25 години за застрашаване на националната сигурност. Да видим дали ще има поне един който да заведе дело! Няма да има! за всичко само се говори и до там. Прах в очи
21
10
 
12
 
! Отговори
Ами да преди 10 години
Нали се смеехте на Сидеров,дето единствен се бори в Парламента да се затворят границите!Само сваляне на това правителство и болшинство за Атака ще предотврати гражданскатавойна...
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Патриотични партии няма това е проблема.Нека да се появят и да обещаят на народа,че ако влязат във властта тези ,които ги пуснаха отиват за дълго в затвора,ама няма Брюксел или сме подписали някакви глупости.Как ще им се дръпне фашкията на сегашните.
19
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЯМА БЕЖАНЦИ! Ако къщата ви в Пловдив гори, стоите наблизо и се опитвате да гасите, не отивате в Силистра, нали? Всички тези, до един, са НЕЛЕГАЛНИ ПРИШЪЛЦИ! Бягали от войната и взели 1500 км и 4 граници без да се усетят? Ами нигерийците и мароканците? Някой ще обясни ли как влезли 88 'бежанци', ама 44 били сирийци? СТИГА МАНИПУЛАЦИИ!
18
0
 
46
 
! Отговори
Джамия преди 10 години
И джамии и джамии ще си поискат. Управници ***! Затваряй границата!
17
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е добре де, с каква цел ще си хвърлят децата през границата? Те са мюсулмани, значи би трябвало да се чувстват по-уютно в мюсулманска Турция. Защо напират у нас?
16
1
 
11
 
! Отговори
Българин преди 10 години
ааа баси *ната държава, шаааа режа чурката вечи...........
15
1
 
39
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Дайте да се разберем и уточним веднъж завинаги. ТОВА НЕ СА БЕЖАНЦИ! Това са емигранти, целящи Западна Европа - Германия, Франция или Великобритания. Ако бяха бежанци щяха да са в бежанския лагер на сирийско-турската граница, а не да бият път чак до тук.