Шествие: "Събудете се!" в Деня на народните будители

Контрапротестиращи също напират към Ректората
Обновена: 1 ное 2013 12:42 | 1 ное 2013 11:35,
113
Шествие: "Събудете се!" в Деня на народните будители
Праподаватели от СУ държат плакат. Снимка: "Ранобудните студенти"

"Ранобудните студенти" и преподаватели се събират за шествие пред Ректората на Софийския университет в Деня на народните будители.

Още по темата

Издигнат е плакат, на който пише: "Университетските преподаватели призовават: Събудете се!". На друг транспарант, разположен на стълбите, пък пише: "Оставка!".

Част от протестиращите студенти са се хванали за ръце в колона по един по бул. "Васил Левски" пред главния вход на университета.

В ръцете си държат плакати, които призовават за оставка на кабинета,  носят със себе си и български знамена.

В словото си пред събралите се студенти и преподаватели Александър Кьосев от СУ каза, че българското общество е застрашено, защото в сърцевината му има лъжа, и затова е протестът.

Той добави, че за да може едно общество да съществува, в него трябва да има истина.

"Протестът не е син, не е червен, не е зелен, той е на всички възмутени граждани", заяви Кьосев.

Беше прочетена и декларация от студентите, в която се посочва, че демокрацията в страната е вече само фасадна, че законодателната и изпълнителната власт са в ръцете на цинични лица.

Студентите посочиха, че това положение е нетърпимо и призоваха да се премине към ефективна общонационална стачка.

Шествието им ще премине около Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", Националната художествена академия, около храма "Св. Александър Невски", за да достигне до Народното събрание.

От "Ранобудните студенти" очакват в шествието да се включат студенти от различни университети.

Зад Народното събрание пък се събират привърженици на правителството на кабинета на Пламен Орешарски.

Някои от тях носят плакати "Окупаторите оковаха будителите" и "Университетът не е равен на политика".

Протестиращите скандираха: "Искаме да учим". Сред тях имаше и по-възрастни хора, които заявиха, че искат да подкрепят правителството и да му дадат възможност да направи необходимите реформи и също се обявиха против студентската окупация.

Един от младежите, който се представи като студент от Пловдивския университет, коментира, че окупацията е безсмислена и е политическа акция.

При тях излязоха, за да ги поздравят и да им благодарят за подкрепата, депутати от ДПС и БСП.

Полицейското присъствие в района е засилено, кръстовището пред Ректората е блокирано от униформени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
3
 
8
 
! Отговори
До 93 преди 10 години
Това,че съм с висше образование означава поне едно-че съм бил студент ПЕТ години и там за където ти си тръгнал аз отдавна се връщам.Другите локуми за новия морал и прочее глупости ги разправяй на баба си.Какво значи "нов морал" бе кратунковец.Морала не е нито нов нито стар.Той е един .А гледах внимателно кои са първите окупатори-ами всичките са били кандидати за депутати и общински съветници от едни партии ,които не са в Парламента.Това са новите и моралните,които симислят ,че като не се къпят и
96
4
 
5
 
! Отговори
Българин преди 10 години
До Анонимен 103Защо мислиш ,че само софиянци имат привилегията да протестират ? Защо мислиш ,че в провинцията няма по-умни и по-достойни хора от т.н. столичани ?Не делете българското общество на "софиянци" и провинция ,на реститутки и пролетарии,защото това ще ви изиграе "лоша шега".Хората ,които подкрепят правителството,са по-големи демократи от тези ,които вече 4-ти месец се лигавят по "жълтите павета",защото уважават резултатите от проведените преди 5месеца избори.Разбра ли ?
95
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименБРАВО НА СТУДЕНТИТЕ.С тях сме.Ако напуснат и те тази държава няма да има кой да храни пенсионерите *** скъпите бежанци.......А в една такава ситуация като няма да има нищо за крадене ДРУГАРИТЕ ще заминат и те по чужбина но в своите нови домове купени с нашите пари.НАРОДЕ МИСЛИ- ОСТАВКА
94
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Що не пишете нищо за автобусите, които БСП стовариха днес?
93
4
 
12
 
! Отговори
Студентите преди 10 години
какво значи,че студентите искали ,,смяна на режима" , ,,смяна на морала" Какви са тия глупости ? Това на практика не означава нищо.. Какво значи смяна на морала - студентите искат тези дето крадат да престанат да крадат, защото те така искат ли ? Извинявам се ама това е прекалено наивно и за децата от детската градина.. камо ли за студенти от СУ.. Ами другото искане за смяна на режима ? какъв режим искат ? ДА станем монархия с ЦАР БОЙКО или парламентарна република с президент ПЛЕВНЕЛИЕВ ?
92
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А КОЛКОТО ДО ПИСАНИЯТА,ЧЕ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО Е КРАДЛИВО-ПО-ГОЛЯМ КРАДЕЦ ОТ БУДА БОРИСОВ И ИВАН КОСТОВ НЯМА И НЯМА ДА ИМА.САМО ДЕТО БУДА СКРИ ШАПКАТА НА ВСИЧКИ-НЯМА СТИГАНЕ.ОЧАКВАМ ПРОКУРАТУРАТА ДА ПОТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ НА КРАДЛИВЕЦА ЗА ДУНАВ МОСТ-2,КОЙТО Е ОЛИЦЕТВОРЕНИЕ НА МУТРЕНСКОТО УПРАВЛЕНИЕ-КРАЖБИ,ДАЛАВЕРИ,ИЗМАМИ,МАФИЯ И ВСИЧКО ТОВА ЗА СМЕТКА НА НАРОДА.ОБЕЩАВАМЕ НА БОЙКО МУТРАТА ОЩЕ МНОГО СРЕЩИ С ПРОКУРАТУРАТА,НАЙ-НАПРЕД ЗА ЧАКЪРА,ПОСЛЕ ЗА БИРАТА,СКОРО ЗА ДУНАВ МОСТ-2,МАГИСТРАЛИТЕ,КАТАР И ПР.
91
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Медицинският университет каза Не на окупацията65 % от студентите искат ВУЗ-ът да продължи учебните занятияОкупаторчета, я направете един референдум в СУ като вашите колеги от Медицинска академия?! Нали сте демократи?Защо се страхувате от най- демократичната процедура?Защо ли питам? Талибани и демокрация?! Няма такъв филм!
90
4
 
12
 
! Отговори
ДУНАВ МОСТ-2 НА БУДА преди 10 години
"СЪБУДЕТЕ СЕ" СЕ ОТНАСЯ ЗА СТУДЕНТИТЕ. КАК НЕ РАЗБРАХА ТИЯ ***,ЧЕ БЯХА УПОТРЕБЕНИ ПО НАЙ-БАЛАМСКИЯ НАЧИН.ДОГОВОРЪТ ЗА "ЮЖЕН ПОТОК" Е ПОДПИСАН ПРИ НАЙ-БЛАГОПРИЯТНИ ЗА БЪЛГАРИЯ УСЛОВИЯ.С НЕГО ПРАВИТЕЛСТВОТО СИ ГАРАНТИРА ПЪЛЕН МАНДАТ ИЛИ ЩЕ ИМА ИЗБОРИ,КОГАТО И ПРИ УСЛОВИЯ,КОИТО ТЕ РЕШАТ.НАЛИ НЯМА НАИВНИЦИ,КОИТО СИ МИСЛЯТ,ЧЕ ПРОТЕСТИТЕ СА СПОНТАННИ И СЕ СЛУЧВАТ ТОЧНО ПО ТОВА ВРЕМЕТО НА ПОДПИСВАНЕТО.НОМЕРЪТ НА ДСБ И ГЕРБ НЕ МИНА И ЗАГУБИХА МНОГО,А ЗА СТРАНАТА ТОЗИ ДОГОВОР Е ЖИЗНЕНО ВАЖЕН.
89
7
 
3
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 10 години
TOVA PRAVITELSTVO E PADNALO VECHE,SRUTI SE KATO PYASUCHEN DOM.EDNA SEDMICA I SHTE IMA RABOTA ZA POLICIATA!!!!
88
3
 
4
 
! Отговори
www преди 10 години
НЕ МИСЛЯ ЧЕ ТОЗИ УМРЯЛ НАРОД НЯКОГА ЩЕ СЕ СЪБУДИ...
87
7
 
11
 
! Отговори
varg vikernes преди 10 години
Планетените МИЖИТУРКИ на гроб да си траят.
86
1
 
8
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
До РеалистТова, което се случва в България няма нищо общо нито с комунизъм, нито със социализъм. Това е пладнешки обир! Това е капитализъм. Капиталът унищожи икономиката на България - оттам и образованието, здравеопазването, културата, армията. САЩ-СБ, МВФ, ЕС-германските банкери и руските олигарси. Защо не протестират студентите именно пред банките? В БГ, както и в по-голямата част от света царува Златния телец - описано от Христо Ботев, Славейков, Яворов, Смирненски, Вапцаров и пр.
85
2
 
5
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
До РеалистТова, което се случва в България няма нищо общо нито с комунизъм, нито със социализъм. Това е пладнешки обир! Това е капитализъм. Капиталът унищожи икономиката на България - оттам и образованието, здравеопазването, културата, армията. САЩ-СБ, МВФ, ЕС-германските банкери и руските олигарси. Защо не протестират студентите именно пред банките? В БГ, както и в по-голямата част от света царува Златния телец - описано от Христо Ботев, Славейков, Яворов, Смирненски, Вапцаров и пр.
84
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До 89, Това, че имаш Висше Образование не означава, че човек притежава необходимия интелект. Това са две различни неща Умен и Учен. Щом те кефи правителството на крадците го подкрепяй, с този тип правителствА сме най-бедните, най-простите и т.н. Студентите и българите не искат една или друга партия, ако не си разбрал. Искат смяна на режима, смяна на морала, смяна на ценностната система. Това не може да стане с тези дето ни докараха до тук! Трябва да Уволним правителството на Орешарски
83
8
 
7
 
! Отговори
Nicolas_1 преди 10 години
До Анонимният52, по плиткоумно внушение не бях чел напоследък. Според теб излиза, че Борисов и Цветанов са отишли при ДПС и комунистите и са им казали: "Направете Пеевски шеф на ДАНС, за да можем после да ви спретнем едни протести". Разбира се, Доган и комунистите веднага са се съгласили ... Изобщо, излиза че за скандалните назначения и действия на това правителство са виновни всички други, но не и то самото. Ти да видиш!!!
82
3
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 10 години
До Muntcho DemokrataКато изключим емоцията от величието на Ботев като поет, но не пренебрегнем факта, че той с оръжие в ръка е превзел плавателен съд на чужда държава, можем доста да се притесним. От гледна точка на международното право това е ... Трудно ми е да го квалифицирам без да накърня националното ни самочувствие. Така че не цитирайте Ботев за щяло и нещяло. Това, което се случва в България няма нищо общо нито с комунизъм, нито със социализъм. Това е пладнешки обир!
81
14
 
9
 
! Отговори
До 88 преди 10 години
Брей,брей ,брей.Аз съм работещ ,с висше образование и подкрепям правителството,така както го подкрепят и над милион и половина българи.Ти си явно от единия файтон хора ,подкрепящи ДСБ ,кото се мислят за каймака на нацията.Ами границите отдавна са отворени.*** и виж как е в чужбината ,но нали знаеш ,че там не ги интересува дали обичаш Иван Костов или дали мразиш Доган.Искат само работа-много и качествено.Така ,че можеш да тръгваш спокойно и да не се тревожиш много
80
12
 
24
 
! Отговори
Ганка Коева преди 10 години
Преподавателите и студентите бяха спрени от полицията и не бяха допуснати до площада пред Народното събрание, а селяните, докарани с автобусите дори се поздравяват с депутати на БСП и ДПС и получават благодарност. Демагогия, агитация, пропаганда. Но той премиерът нарече стачката на учителите седенка, та какво ли се учудваме. Това управление не цени образованите.
79
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво на студентите. С тях сме!!! И много бих искал да знам ако тези студенти и малкото останали работещи българи, които сме против това продажно правителство, напуснем страната, какво ще правят пенсьонерите и ***, дето сега контрапротестират....
78
6
 
11
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Христо Ботев, Галац, 20 април 1871 г. Вярвам в единната обща сила на человеческий род на земното кълбо, за да твори добро.И в единний комунистически ред на обществото, спасител на сички народи от вековни тегла и мъки чрез братски труд, свобода и равенство.И в светия животворящ дух на разума, укрепляющ сърцата и душите на сички хора за сполуката и тържеството на комунизма чрез революция.Чакам събужданието на народите и бъдащий комунистически строй на целия свят. 2013 г., София, СУ, протестиращи преподаватели студенти реват: Червени ***!Христо Ботев, Галац, 20 април 1871