Шествие: "Събудете се!" в Деня на народните будители

Контрапротестиращи също напират към Ректората
Обновена: 1 ное 2013 12:42 | 1 ное 2013 11:35,
113
Шествие: "Събудете се!" в Деня на народните будители
Праподаватели от СУ държат плакат. Снимка: "Ранобудните студенти"

"Ранобудните студенти" и преподаватели се събират за шествие пред Ректората на Софийския университет в Деня на народните будители.

Още по темата

Издигнат е плакат, на който пише: "Университетските преподаватели призовават: Събудете се!". На друг транспарант, разположен на стълбите, пък пише: "Оставка!".

Част от протестиращите студенти са се хванали за ръце в колона по един по бул. "Васил Левски" пред главния вход на университета.

В ръцете си държат плакати, които призовават за оставка на кабинета,  носят със себе си и български знамена.

В словото си пред събралите се студенти и преподаватели Александър Кьосев от СУ каза, че българското общество е застрашено, защото в сърцевината му има лъжа, и затова е протестът.

Той добави, че за да може едно общество да съществува, в него трябва да има истина.

"Протестът не е син, не е червен, не е зелен, той е на всички възмутени граждани", заяви Кьосев.

Беше прочетена и декларация от студентите, в която се посочва, че демокрацията в страната е вече само фасадна, че законодателната и изпълнителната власт са в ръцете на цинични лица.

Студентите посочиха, че това положение е нетърпимо и призоваха да се премине към ефективна общонационална стачка.

Шествието им ще премине около Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", Националната художествена академия, около храма "Св. Александър Невски", за да достигне до Народното събрание.

От "Ранобудните студенти" очакват в шествието да се включат студенти от различни университети.

Зад Народното събрание пък се събират привърженици на правителството на кабинета на Пламен Орешарски.

Някои от тях носят плакати "Окупаторите оковаха будителите" и "Университетът не е равен на политика".

Протестиращите скандираха: "Искаме да учим". Сред тях имаше и по-възрастни хора, които заявиха, че искат да подкрепят правителството и да му дадат възможност да направи необходимите реформи и също се обявиха против студентската окупация.

Един от младежите, който се представи като студент от Пловдивския университет, коментира, че окупацията е безсмислена и е политическа акция.

При тях излязоха, за да ги поздравят и да им благодарят за подкрепата, депутати от ДПС и БСП.

Полицейското присъствие в района е засилено, кръстовището пред Ректората е блокирано от униформени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
14
 
12
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Поредния напън на ГЕРБ за връщане на власт,мечтатели1
36
1
 
6
 
! Отговори
будител преди 10 години
Отговарям за невежите- от "робството" ще ни освободи Кунева-Пръмова и сие, Раданчо и компания, задкулисието от седесетата и люспи от гнили тиквочи.
35
14
 
14
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Къде бяха тези студенти когато хората на Цветанов просваха на земята и снимаха насилствени арести на български граждани?Къде бяха тези студенти когато българи предпочетоха да се превърнат в живи факли от отчаяние за живота, който им осигури ГЕРБ?
34
8
 
16
 
! Отговори
до 38 преди 10 години
Правителство, което издига нагъл мафиот за отговорна държавна позиция заслужава НАЙМАЛКО оставка.
33
10
 
13
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
От едни искания за Делян Пеевски няколко дена по-късно въпросните протестиращи вече искат оставка на парламент, правителство и прочие
32
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз съм се събудил отдавана, даже съм преполовил работния ден, а тия двойкаджии дето не им се учи да хващат гората и да ходят да гледат овце и тикви
31
7
 
6
 
! Отговори
до 21 преди 10 години
Я стига лозунги! Казвай веднага КОЙ ще ни "освободи"! Трите му имена без егн-то, главанак!
30
4
 
8
 
! Отговори
Иванов от Карлово преди 10 години
Какво значи нов морал в политиката? Съгласни ли сте с това?: 1. Мнозинство за да започне парламентарна сесия - 160 чов, вместо сеташните 121. 2. Минимум гласа за вземане на решение и приемане на закон или друг акт - 121 гласа. 3. Лимит на отсъствие от Парламентарни сесии с ясна обосновка за причините. При три неоправдани отсъствия - вън. 4. Гласувалите мораториума за земя и ни вкараха в конфликт с ЕС, да не влизат в листите за следващите избори. Те не познават Конституцията и нарушиха клетвата
29
10
 
7
 
! Отговори
РАЙХЩАГ ЩУРМОВАК преди 10 години
Другари таварим бабките у Чавдарите и с мрасна газ щурмуваме укопирания СУ!!!Никакви жертви няма да бъдатпрекалено големи за тази цел ЗА РОДИНУ,Призовавам всички бабки в който тече червена кръв с още първия си удар да повалят врага...а най-горе на СУ другари ще развеем червеното знаме,че победата да се вижда чак от Кюстендилско,прегропираме се и утре ОСВОБОЖДАВАМЕ и УНСС,ПУ и всички университети!
28
10
 
14
 
! Отговори
ОТВРАТ! преди 10 години
поредните комунистически номера! да изправят народа едни срещу други! МИШОЦИ! УУУ! ОСТАВКА!!!
27
11
 
14
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Окупацията е част от опита за режисиране на студентски вълнения и че обслужва определени политически интереси, които се стремят към предсрочни избори.
26
14
 
10
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 10 години
До Анонимен 29 -АБСОЛЮТНО ПОДКРЕПЯМ! ИСТИНАТА ИЗЛИЗА НА ЯВЕ И ПЛАТЕНИТЕ И ДЕРИЖИРАНИ АГРЕСИВНИ КОНТРА ПРОТЕСТИРАЩИ НЯКАК ИЗГЛЕЖДАТ НЕЛЕПО НА ФОНА НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ,КОИТО ИСКАТ СПРАВЕДЛИВОСТ И МОРАЛ И ТВЪРДЕ ДЪЛГО ТЪРПЯТ,НО ПАК МИРНО ПРОТЕСТИРАТ!
25
9
 
17
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 10 години
СЪБУДЕТЕ СЕ ХОРА НЕ БЪДЕТЕ БЕЗДУШНИ И АПАТИЧНИ ТЕ ТОВА ОЧАКВАТ! КОМУНИЗМА СЕ Е НАСТАНИЛ ВЪВ ВЛАСТТА И СЪС ГРОЗНИ ПОХВАТИ ВОЮВА СЪС ВСИЧКИ,КОИТО ИМ СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯТ-ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ,КОИТО ИМ ТЪРСЯТ ОТГОВОРНОСТ ЗА НИСКИЯТ МОРАЛ И СЪСИПВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ!
24
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гледайте "Окупатори и контраокупатори" в youtubе и после говорете, че протестите са дирижирани. Единственото дирижирано нещо са контрапротестиращите на БСП!
23
8
 
10
 
! Отговори
политолог преди 10 години
Прави впечатление и опитът за радикализация на протеста или сте с нас, или сте против нас. Това говори за отчаянието на опозиционните партии, които са готови на всичко, дори да предизвикат междустудентски кръвопролития, само за да се докопат до властта, измествайки другата едробуржоазна дясна сила БСП.
22
9
 
13
 
! Отговори
pun преди 10 години
И ТОЗИ ПЛАН НА ПАШАТА СЕ ПРОВАЛИ, НЕЩО ПОВЕЧЕ, ОТВРАТИ МНОЗИНА ДА ИСКАТ ОСТАВКАТА НА ОРЕШАРСКИ. ХА СЕГА ДА ВИДИМ КАКВА ОЩЕ ПРОСТОТИЯ ЩЕ ИЗМИСЛЯТ СИКАДЖИЙСКИТЕ СТРАТЕЗИ
21
6
 
13
 
! Отговори
трогнат преди 10 години
"По информация на хора от протеста част от тях [контрапротестиращите] са били докарани от Перник."ХАХАХААХАХЕй тия които искат да "учат" и да се "развиват" при настоящото гнусно положение в България - те да емигрират, щом не искат промяна! Ние ще ковеме желязото тука наново!!
20
3
 
9
 
! Отговори
до Десислава преди 10 години
Убийствено точен коментар! За съжаление сме свидетели на поредната подмяна на спонтанния гняв на българина от тоя преход! Точно олигарсите в икономиката и медиите, които са част от това ни дередже сега са кукловодите на един протест, който спокойно може да се определи като трите дни слава на агресивната посредственост!
19
1
 
13
 
! Отговори
кк преди 10 години
Нищо ново, млади момичета и момчета! Двата пръста нагоре, като се свие показалеца ще остане онзи пръст, който ни показа през 1990 г ДС, а през 1997 г .- кредитните милионери. На вас ще ви го покаже олигархията, в чиято борба се месите и, чиято кауза в момента защищавате.
18
4
 
10
 
! Отговори
ИИИ КОИ???? преди 10 години
И КОИ СА БУДИТЕЛИТЕ ТЕЗИ КОИТО КАТО ГИ ПИТАТ ЗАЩО ПРАВЯТ ТОВА НЕЗНАЯТ КАКВО ДА ОТГОВОРЯТ- ДА ПРОЧЕТАТ МАЛКО ИСТОРИЯ И ДА РАЗБЕРАТ КАКВО СА ИСКАЛИ ИСТИНСКИТЕ БУДИТЕЛИ -ТОВА НЕ СА БУДИТЕЛИ А ХОРА КОИТО ТЪРСЯТ РАЗВЛЕЧЕНИЕ /така каза един студент весело да става/ КАТО ЧЕТА КОМЕНТАРИИТЕ МЕ Е СРАМ ОТ ТЕЗИ НЕУКИ ХОРА ЖАЛКО ЗА БЪЛГАРИЯ