Шествие: "Събудете се!" в Деня на народните будители

Контрапротестиращи също напират към Ректората
Обновена: 1 ное 2013 12:42 | 1 ное 2013 11:35,
113
Шествие: "Събудете се!" в Деня на народните будители
Праподаватели от СУ държат плакат. Снимка: "Ранобудните студенти"

"Ранобудните студенти" и преподаватели се събират за шествие пред Ректората на Софийския университет в Деня на народните будители.

Още по темата

Издигнат е плакат, на който пише: "Университетските преподаватели призовават: Събудете се!". На друг транспарант, разположен на стълбите, пък пише: "Оставка!".

Част от протестиращите студенти са се хванали за ръце в колона по един по бул. "Васил Левски" пред главния вход на университета.

В ръцете си държат плакати, които призовават за оставка на кабинета,  носят със себе си и български знамена.

В словото си пред събралите се студенти и преподаватели Александър Кьосев от СУ каза, че българското общество е застрашено, защото в сърцевината му има лъжа, и затова е протестът.

Той добави, че за да може едно общество да съществува, в него трябва да има истина.

"Протестът не е син, не е червен, не е зелен, той е на всички възмутени граждани", заяви Кьосев.

Беше прочетена и декларация от студентите, в която се посочва, че демокрацията в страната е вече само фасадна, че законодателната и изпълнителната власт са в ръцете на цинични лица.

Студентите посочиха, че това положение е нетърпимо и призоваха да се премине към ефективна общонационална стачка.

Шествието им ще премине около Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", Националната художествена академия, около храма "Св. Александър Невски", за да достигне до Народното събрание.

От "Ранобудните студенти" очакват в шествието да се включат студенти от различни университети.

Зад Народното събрание пък се събират привърженици на правителството на кабинета на Пламен Орешарски.

Някои от тях носят плакати "Окупаторите оковаха будителите" и "Университетът не е равен на политика".

Протестиращите скандираха: "Искаме да учим". Сред тях имаше и по-възрастни хора, които заявиха, че искат да подкрепят правителството и да му дадат възможност да направи необходимите реформи и също се обявиха против студентската окупация.

Един от младежите, който се представи като студент от Пловдивския университет, коментира, че окупацията е безсмислена и е политическа акция.

При тях излязоха, за да ги поздравят и да им благодарят за подкрепата, депутати от ДПС и БСП.

Полицейското присъствие в района е засилено, кръстовището пред Ректората е блокирано от униформени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
12
 
12
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Няколко въпроса които да поставите и да се замислите за протеста на студентите от СУ.Протестират защото:1 Екс Премиерът се изгаври с тях и показа бруталното си плиткоумие като ги прати да пасат овце и да стават овчари2 Протестират защото ги е срам да са управлявани от *** който е чел в живота си една книга Винету по негово признание. И не може премиер да е мутра която не може да чете и пише.3 Протестират защото ги е срам премиер да е създателят на СИК и ИПОН?4 протестират заради случая Ало Ваньо5 протестират заради бруталните нарушения на пловивският кмет6 протестират защото н
56
12
 
9
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
До k 57Проста Тикво, отивай на протеста, че ще останеш без хонорар или бачкаш на 2 места,хем на компа, хем на протеста?Отивай за цунеш поредния Герберски зад1ник
55
16
 
12
 
! Отговори
будител преди 10 години
Да бе, ей сега оставка и ще настъпи мир и любов. И ще дойдеат отново Хелоуин Тиквата и Теменуженият, и при двамата управлението беше катастрофално, за това ли да се събуди народът? Повтарям, България не е София и студентите не са тези 200-300 окупанто-протестанти, хайде добре 1000 да са, но не са всичките 200 000 студента. Но и да дойде ново правителство, пак пари няма да има, ще има само дългове и глад!
54
13
 
11
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Всичко започва да се изяснява все повече и повече, само за тези които са окупирали АЛМА МАТЕР е неясно че нЕкои студенти са на хонорар. Борисов и сие обаче са си направили поредната сметка без кръчмаря. Студентите които виждат ръката на мафията в България им светва че всичко е скроено с бели конци. Аз подкрепям тези студенти които искат да учат.
53
8
 
8
 
! Отговори
k преди 10 години
До АнонимниятТака като гледам, май само Ти обслужваш нечий интереси, но разбирам, ти си резак който за жълти стотинки и малко пица *** червени *** чушлета хахахаха, и такива *** като тебе продължават да затриват българско, та нямаш ли деца да помислиш малко за бъдещето им или си от *** дето живеят ден за ден , викаме им ***, номади
52
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истината е че Орешарски нанесе много тежък удар на мутрите и контрабандните им канали, затова така реват на умряло и ББ и ЦЦ и Плевнята, даже ревнаха и Р.Петков и Р.Овч..............Без много да лае ги наяде всичките :)))
51
8
 
16
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Кои са членовете на университетското настоятелство на СУ?: * ИВО ПРОКОПИЕВ собственик на пресгрупата Капитал, смята се за един от олигарсите, дърпащи конците на Плевнелиев, Борисов и т.н. Бивш председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБЛЕВОН ХАМПАРЦУМЯН изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, както и председател на Асоциацията на банките в България (АББ), зам.-председател на КРИБДаниела Доковска Адвокат на подсъдимите по делото Октопод, адв. на Стефан Софиянски* ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ собственик на Лукойл, един от главните спонсори на ГЕРБ, чл
50
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Станишев замлъкна защото вижда провала си.
49
7
 
16
 
! Отговори
Комита преди 10 години
Не се събуждат робите! Свикнали са да ги експлоатират, лъжат и грабят! А има и докарани с автобуси ***, които ще се опитат да осуетят събуждането!
48
10
 
11
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Сега някой да ми припомни какъв е тоя Делян Пеевски и на кой мутроолигарх е настъпил интересите, та толкова пари се наляха да му правят реклама.По въпроса кой го е предложил вече е не е важно , но тези които имат интерес от това са Борисов и Цветанов.Те Гражданите за Евтино Разпродаване на България.Няма да говорим за бежанците, няма да говорим за зулумите на гербаджиите и техните мутрокалинки, няма да защитаваме българската земя от нашествениците.Ще ни плащат да се правим на тапи, докато и последната надежда да се оправим заспи.Какви са тия терористи, които оспорват правото на съдиит
47
2
 
6
 
! Отговори
до 39 Анонимният преди 10 години
До АнонимниятКъде бяха ли?Ами гледай "Окупатори и контраокупатори" и ще разбереш къде бяха ТОЧНО тези студенти. Като не си се поинтересувал защо плюеш?
46
8
 
6
 
! Отговори
мечо пух преди 10 години
Не напразно студенти от НАТФИЗ са наети за жалката комедия на площадите. Гледали сме какво ли не. Трагедии, скечове, пърформанси, комедии и целия арсенал на злощастните пиари вече е изпафкан в атмосферата. Време е да падне завесата и хигиенистите да почистят влажните дрипи от паветата.
45
13
 
9
 
! Отговори
атанас преди 10 години
Изключете тези платени ***!Не може 24000 да страдат заради тези б оклуци!
44
14
 
9
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Студентите които обърнаха Студентски град на публичен дом говорят за морал, голям майтап. Имитират клоунът който им плаща и на който целият му род е комунистически но нарича другите комунисти. Жалка картинка.
43
8
 
9
 
! Отговори
политолог преди 10 години
Това, което е сигурно, че образованието като цяло, няма полза от този протест. На първо място той не е студентски. Никъде няма искания, свързани с образованието. Има партийни интереси и то в ущърб на образованието. Затова не мога да подкрепя този фестивал на глупостта, който е особено популярен напоследък.
42
7
 
9
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Мечти и неистови напъни за властване, ядене на ядки, летене със самолет, рязане на лентички и безгрижен живот. Каква Конституция, какъв правилник, какви права - тогава, когато само тяхната демокрация е важна и само техните права са важни и значими. Дано финикийските знаци не определят значимостта на тяхната демокрация и на техните права.
41
3
 
22
 
! Отговори
! преди 10 години
Заставам твърдо зад студентите,ако кажат,че са и против герб!!!Аз съм за смяна на системата,не за смяна на едните крадци с други!!
40
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Станишев и Местан са се скрили в съселови дупки от страх ,че студентите ще ги изметат за трети път.
39
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
купаторите яко духат на боко--***---МАХАЙТЕ СЕ-МЪРСИТЕ ПРИРОДАТА!!!!
38
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 39Друго си е правителството да се води от още по нагъл мафиот и рекетьор като ББ