Отзованият посланик в Бразилия: От МВнР изместват фокуса на проблема

Чавдар Николов излезе с отворено писмо заради наказанието си
Обновена: 9 ное 2013 17:07 | 9 ное 2013 10:40, Красимир Ангелов
31
Отзованият посланик в Бразилия: От МВнР изместват фокуса на проблема
Посланик Чавдар Николов. Снимка: МВнР

Отзованият посланик на България в Бразилия Чавдар Николов излезе с отворено писмо по скандала "Боевски". В него дипломатът отхвърля мотивите, с които беше отстранен от поста.

"Публичното заклеймяване на посланик, който е добре приет в Бразилия както от институциите, така и от българската общност в тази страна, независимо дали е виновен или не, уронва престижа на нашата дипломация.

Не предполагах, че ще се обърна към Вас чрез медиите, но Вие не ми оставихте избор”, се чете в писмото на Николов до външния министър Кристиан Вигенин.

Чавдар Николов допълва, че неговите аргументи по случая "Боевски" не са били взети под внимание и не им била дадена публичност.

Още по темата

Според дипломата наложеното му дисциплинарно наказание има за цел да измести фокуса от истинския проблем - защо Гълъбин Боевски и много други български граждани, осъдени за наркотрафик в чужбина, се завръщат като свободни граждани преди края на присъдите.

"Отговорът е следният: Гълъбин Боевски се връща предсрочно защото посолството си е свършило работата – да съдейства на защитата на осъдения в рамките на своите компетенции и съгласно указанията на ръководеното от вас министерство в тази насока, като конкретно в този случай те са над 100", пише в писмото, цитирано от "Фокус".

Отзованият посланик обвинява външния министър Кристиан Вигенин за липсата на правна база, по която и у нас да продължи съдебното преследване срещу хора като Гълъбин Боевски. Дипломатът отговаря и на конкретните обвинения, че не е информирал София за завръщането на Боевски.

"Кога точно пристигат Боевски и други като него, интересува само медиите, за да свършат своята работа. Часът на пристигане не касае институциите – Боевски нито може да бъде арестуван на летището, нито може да бъде посрещнат като медицинска сестра от Либия. Защо не съм съобщил точната дата, зависи от наличната към момента информация и за тези мои действия съм дал обяснения, но това едва ли интересува обществото", пише посланикът.

В заключението на своето писмо Чавдар Николов пише: "Посветил съм на работата си в министерството на външните работи 42 години от своя живот, за което съм удостоен с неговата най-висока награда – „Златен почетен знак” за „висок професионализъм и за утвърждаването на авторитета на българската дипломатическа служба”. В името на честта на посолството, което ръководя, съм готов да браня тази репутация с всички законни средства и вече съм предприел съответните съдебни действия".

Както Dnes.bg съобщи, в средата на седмицата стана ясно, че мандатът на посланика ни в Бразилия Чавдар Николов ще бъде предсрочно прекратен.

Това е дисциплинарното наказание, което налага министърът на външните работи Кристиан Вигенин, след като се е запознал с протоколите от изслушванията на Дисциплинарния съвет на МВнР и събраните доказателства по случая "Гълъбин Боевски".

От Външно допълват, че действията на посланика ни по процедурата по експулсиране на Боевски представляват нарушение на Закона за държавния служител – неизпълнение на служебни задължения.

От ведомството на Вигенин поясняват, че нарушенията на Николов са две – не е уведомил предварително МВнР за основанието, поради което Боевски е оневинен, и времето, когато щангистът ни ще се прибере в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
2
 
! Отговори
Усмивката преди 10 години
Налице ли са нарушенията на Н.П. Чавдар Николов? Налице са. Посолството е издало пасаван на Г.Б., значи е знаело за освобождаването му, а не е уведомило МВнР. Не може посолството да не знае, че Г.Б. е излязъл от затвора и пътува за България. Не може МВнР да се държи "на тъмно" от посолството. Явно лицето (вече) Ч. Николов играе някаква нечистоплътна роля. Лошо Николов, Лошо! Като си пос*ран, трай си и не чуруликай!
26
0
 
0
 
! Отговори
diplomat преди 10 години
toja vosche ne e e profi Diplomat nasnatschiha go saschoto e rodnina na predischnija vanschen Minister priatela na b.b. i z.z sa nischo ne stava toja pravilno sa go varnali takiva kato toja na snimakta ima mnogo v vanschno ministre.kakto i agentite koito pak gi pratiha v tschujbina poslanizi a kasvaha tsche nama da gi praschat kakvo pravi Ivan dimitrrov agenti po prakor fuksa v kasahstan poslanik i s kakva jena e tam
25
5
 
17
 
! Отговори
Anon преди 10 години
Не знам какви ги е правил, но този човек има сериозен вид и си тежи на мястото. За разлика от тъмните балкански субекти с които се напълни правителството.
24
10
 
14
 
! Отговори
не бе преди 10 години
Той не беше ли чичо на екс министъра Николай Младенов?Какъвто министъра,такъв и чичо му.Съдействал бил за предсрочно освобождаване на мега наркотрафиканта Боевски и трябвало да остане на поста,който му дарил племенника му.Алчна ***.А пък бил и много добре посрещнат там,тоя за канарчета ли ни взема?
23
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОТ КАЗАНОТО ДОТУК РАЗБРАХ, ЧЕ Е ГОТОВ ЗА ПЕНСИЯ. СТИГА Е СУКАЛ ОТ БГ.НЕКА ДАДЕ ПЪТ НА НЯКОЙ ПО МЛАД.
22
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фокусът е, че си герберска калинка.
21
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този посланик е бил такъв 42 години.На колко ли години е сега?И дали не е имал нещо общо с ДС?И защо племенникът му известен с патологичната си омраза към ДС не го е отзовал? Сигурно защото е брат на татко му-също служител на ДС.Демек - лустрация за всички ДС-ари без родата разбира се.Апропо не трябва ли да се пенсионира този човек, след като е на преклонна възраст? Или се е пенсионирал и пак си работи като незаменим кадър?
20
16
 
17
 
! Отговори
pfuu преди 10 години
кво се праите на утрепани то е ясно че посланика е лапнал кинти
19
5
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Браво бе - съдействат за освобождаването на наркотрафиканти!!!! Що за глупост е това - вместо да лежат в затвора за трафик на наркотици те се разхождат свободни? И ако това не е престъпление здраве му кажи. И вместо да се засрами този посланник парадира с това!!
18
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В последната година посолството на България в Бразилия е отправило най-малко три предложения до Външно министерство как да се изготви текст на двустранния договор.Виегнин в това врвме се занимава с въпроса как да върне бившите ченгета по посланическите места и е проспал този момент. Най- голямата му заслуга , че е наместил бившия посланик Димитров- ченге от Шесто с най- голям стаж , за секретар на Външно. Ченгеджийницата във Външно се връща с връщането на комуноидите на власт.
17
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ti60:Oбвиняват го защото е роднина на бившия външен министърНиколай Младенов.Комуниститекато вземат власта,гонят додупка!
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей лошава работа развалиха рахатлъка на човечеца.Той не е виновен за нищо.Просто брозилцити со пратили писмо в посолството април месец,че ще освобождават Кокоин Боевски-Брендов-Борисов ама все пак април е било и цялото посолство е било на самбадрома или в уличките около него вечер а денем на Копа Кабана.Така се работи по нашенските посолства все пак за укрепване международната дружба.Пък и 6 месеца забавяне в препредаването на официална информация между институциите е съвсем нормален срок у нас
15
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Г-н Николов нафарфалякай им го,на министъра и на останалите фафлювци.Като не могат да ръководят,да си подадатОСТАВКАТА.Нас и без друго това ни интересува.ОСТАВКА.
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименako gledame istinata toia 4ovek raboti za balgaria ibalgarskite gragdani kakvo iska gospdin ministara toi vmesto da nagrdi poslannika toi go uvolniava tova epolitieska 4istka dva miliona balgari rabote6ti v ugbina kak mogat da raz4itat na takav ministar ako nema takiva poslannici
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До бай Георги - знам го тоя, лодката му е вързана да твойта на кея.
12
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МВнР ДА СЕ ЗАКРИЕ ЦЯЛОТО НЕ СТАВАТЕ ЗА НИЩО ОСВЕН ДА ПЛЯМПАТЕ КАКВА РАБОТА СТЕ СВЪРШИЛИ --ПРОСОПХТЕ СЛУЧАЯ С БГ МОРЯЦИТЕ В ГЪРЦИЯ ---ЛЪЖЕТЕ ОТ ГОДИНИ И СПИТЕ ПО СЛУЧАЯ С БЪЛГАРСКАТА ЛЕКАРКА В ИТАЛИЯ -- СПИТЕ ЗА БГ МОРЯЦИТЕ В ИСПАНИЯ -- НЕ СИ МРЪДНАХТЕ ПРЪСТА ЗА БГ СЕМЕЙСТВОТО ВЪВ ФРАНЦИЯ ОСВЕН ЛЪЖИ И *** ИЗВИНЕНИЯ ЗАЩО ВИНАГИ НИЩО НЕ МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ ОТ ВАС НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА НИЩО ДРУГО СМЕШНИЦИ ЗА СЪД СТЕ ВСИЧКИТЕ АКО МОЖЕ И НАЧЕЛО С ПОСЛЕДНИТЕ 4-5 МИНИСТРИ
11
3
 
5
 
! Отговори
до 8 преди 10 години
ех Георги как само си измисляш ... и как ги е пренесъл тези 150 кг хероин :) ... направил е 15 курса отиване и връщане ли ... ех като почнете да си фантазирате спирка нямате, ама да се отбележите че много знаете и че изобщо съществувате.
10
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
" не е уведомил предварително МВнР за основанието, поради което Боевски е оневинен, и времето, когато щангистът ни ще се прибере в България"1. Боевски се разбра, че не е оневинен, а е просто експулсиран.2. Ако посолството му е правило резервация на билетите трябва да знае, но не е така. Все едно да го обвинят, че не знае откъде Боевски е купил прословитите куфари.3. Прав е, че трябва да има законова база и тук да бъде съден, за да си доизлежи оставащото.Той изпра посраните *** на Вагини
9
1
 
12
 
! Отговори
ti6o преди 10 години
До бай Георгицял сценарии за филм, много екшъни гледаш нещо
8
5
 
21
 
! Отговори
бай Георги преди 10 години
в Бразилски затвор е лежал мой съсед за дрога и е бил осъден 5 год лежа 8месеца и го пуснаха с условието че трябва да пренесе от Бразилия в Холандия 150кг хероин пускат го от затвора пратката му е поверена всико осигурено пренася е и сега си е на свобода айде чао че си имам работа друг път повече