Шествие под надслов: "Внимание! Фашизъм" в София

Протестиращите скандираха: "Не на омразата"
17 ное 2013 15:15, Елка Василева
102
Шествие под надслов: "Внимание! Фашизъм" в София
Снимка: БТА

Над 200 души преминаха в шествие под надслов: „Внимание! Фашизъм” от НДК до Съдебната палата.

Идеята за събитието се родила сред приятели и се разпространила чрез социалните мрежи. Поводът били престъпленията от омраза в последните седмици и надигащата се ксенофобска вълна в българското общество.

Участниците в акцията бяха предимно млади хора, много от тях бяха дошли на велосипеди. Голяма част от гражданите, присъстващи на шествието, бяха дошли заедно с децата си. Събралите бяха издигнали плакати: „Фашизмът убива, властта прикрива” и „Фашизмът не е мнение, а престъпление!”. Протестиращите скандираха: „Не на омразата”.

Преди да потеглят, един от организаторите – Борислав Димитров заяви, че българското общество е закъсняло да осъди езика на омразата и поради това са се появили и тъй нар. „граждански патрули”. Омразата няма място в българското общество, подчерта Димитров. Той заяви, че „искат и молят МВР и прокуратурата да наложи върховенството на закона.” Борислав Димитров каза, че шествието няма нищо общо с никоя политическа сила.

Докато преминаваха по бул. „Витоша”, граждани подвикваха към участниците в шествието: „Като убиват българи, къде сте?”.

Малко по-късно шествието достигна Съдебната палата. Гражданите издигнаха плакати пред централния вход на Съдебната палата, на които пише: „Фашизмът убива, властта прикрива” и „Фашизмът не е мнение, а престъпление!”. Събралите се скандираха: „Всички сме различни, но всички сме едно”, „Нашата родина е цялата земя”, „Не искаме омраза, искаме любов”. Полицейското присъствие в района беше засилено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: шествиефашизъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
8
 
8
 
! Отговори
Али преди 10 години
Такива ако ми поискат документи или ми се перчат ще ги ритам до гробищата.Те не са официални държавни служители и закона защитава самоотбраната.Да не си мислят че са попаднали в любовно-романтичен филм.
64
5
 
7
 
! Отговори
jan преди 10 години
Внимавайте, и тук има сеирджии, които само "разлайват кучетата". Коментари 59 и 62 са от един човек употребяващ еднакви изрази. Колкото до националистите - появяват се винаги в слаба, окрадена и без перспектива държава. И при население тъпо и неграмотно, подлежащо на лесно манипулиране. Пример - вчерашните митинги - десетки и стотици хиляди не можещи да разберат, че организаторите на митингите са заедно, но от другата страна.
63
8
 
5
 
! Отговори
Ghero преди 10 години
Искам да поря млади бесепарки!!!
62
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много е готино как радетелите за национал-социализъм и чиста раса ДО ЕДИН са криви и грозни. Жертви на инцест, бухахахаха
61
3
 
1
 
! Отговори
redordead преди 10 години
а тези дето подвикват, къде са били:)
60
5
 
2
 
! Отговори
marsian преди 10 години
Добрева ,ако те подритам ,не може те спаси и Лудия .
59
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато преминаваха по бул. Витоша, граждани подвикваха към участниците в шествието: Като убиват българи, къде сте?.Явно съвсем никой не се е вързал на тази платена комуноидна хипария.
58
4
 
6
 
! Отговори
Добрева преди 10 години
Всяко българско дете би постъпило като синът ми. Не го упреквам а истински се гордея с него. Аз съм една горда българска майка. Нека продължава! Поне има цел в живота си!
57
10
 
18
 
! Отговори
Член на ЕС преди 10 години
Възпитавам децата си в дух на европейските ценности. Наскоро големият ми син който е на 16 ми се похвали че с другарчетата му са правили секс с момче от африкански произход в една дюнерджийница след като са гледали гей-парада в София. Добре че собственика на дюнерката е наш човек -сирийски бунтовник от Ал-кайда и ги е научил и на основите на Шериата. Африканчето сега е в хола ми и са се гушнали със сина ми пред телевизора. Гордея се със сина си!
56
9
 
5
 
! Отговори
Dedovia преди 10 години
Не са лоши тези шествия. Вярно е, че дебнат всякакви заплахи и трябва да се противопоставяме навреме.Лошо е когато мутрите развращават обществото като го карат да подскача за каквото и да било срещу заплащане с единствената цел мутрите да се върнат на власт. Особено гадно е, че развратиха дори и младежите от Университета, е поне най-склонните към "вземане" от тях.
55
7
 
5
 
! Отговори
redordead преди 10 години
Добрева, освен, че си фалшива, явно си и неграмотна...иначе да приемем, че синът ти съществува, дали ще смее да скочи на човек 1:1 или винаги ги прави когато е с приятелите?
54
19
 
15
 
! Отговори
Добрева преди 10 години
Възпитавам децата си в патриотичен дух. Наскоро големият ми син, който е вече на 16, ми се похвали, че с другарчетата му, са пребили момче от турски произход в едно кафе в Надежда. Добре, че собственика на кафето е наш човек-националистче и ги е покрил момчетата. Турчина е в гибсова вана в Пирогов. Гордея се със сина си!
53
3
 
14
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Хей двестата ***, докажете че сте толерантни и демократични антифашисти-европейци. Как да докажете ли? Много просто -подложете се под ножа на салахедин бин аладиновците . То с лозунги и шествия е лесно .
52
2
 
1
 
! Отговори
redordead преди 10 години
до waffen ss -сигурно не ти пика, че точно Хитлер е планирал да избие славяните след евреите и ***? Или викаш няма разлика...иначе ми е ясно, че на прости хора, ако няма ***, евреи и бежанци, сигурно марсианците ще са им виновни за жалкото съществуване...
51
1
 
12
 
! Отговори
РР преди 10 години
Крадецът вика, дръжте крадеца! Либерален фашизъм по улиците на София - 200 истерясали фашизоиди крещят кое е законно и кое не...
50
3
 
11
 
! Отговори
Бай Хасан преди 10 години
Хайде пак евреите плачат.Спокойно никой не Ви гони , въртете си още далаверите, правете политиките , грабете народа и в един светъл ден няма да имате време да измислите име на тези които ще Ви набият шута - пример Унгария / не република Унгария / .Така , че споко мили глобалистчета и соросчета - търкулнало се гърнето и си намерило похлупака.
49
7
 
6
 
! Отговори
Псхопатите в затвора преди 10 години
Ей ***, България не е на българите, а е на шепа българи. фашизма е идеология, която защитава именно техните права преди всичко! Добре, че за сега го подкрепят само сополиви опиянени тийнове, и изкукуфели дядки!
48
9
 
4
 
! Отговори
Атанас преди 10 години
До ДобреваПо-малоумно написан коментар не бях чел отдавна! Г-та сиг. не е излизала от село в последните 20 години, че да напише подобни слова! Срам за България, че има такива *** с подобно неграмотно мнение!
47
1
 
0
 
! Отговори
joro преди 10 години
ama kade gi tia blgari be smotaniak
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Демагогията е типична за тоталитарно управляващите партии.Липсата на гласност,приемане на закони толериращи властимащите-всичко това за хора от моето поколение е болезнено познато.Фашизъм,мили деца,е върховенство на корпоративната държава,пред която групите и личността са относителни-имате уикипедия като използвате непознати понятия поне вижте какво значат.