Шествие под надслов: "Внимание! Фашизъм" в София

Протестиращите скандираха: "Не на омразата"
17 ное 2013 15:15, Елка Василева
102
Шествие под надслов: "Внимание! Фашизъм" в София
Снимка: БТА

Над 200 души преминаха в шествие под надслов: „Внимание! Фашизъм” от НДК до Съдебната палата.

Идеята за събитието се родила сред приятели и се разпространила чрез социалните мрежи. Поводът били престъпленията от омраза в последните седмици и надигащата се ксенофобска вълна в българското общество.

Участниците в акцията бяха предимно млади хора, много от тях бяха дошли на велосипеди. Голяма част от гражданите, присъстващи на шествието, бяха дошли заедно с децата си. Събралите бяха издигнали плакати: „Фашизмът убива, властта прикрива” и „Фашизмът не е мнение, а престъпление!”. Протестиращите скандираха: „Не на омразата”.

Преди да потеглят, един от организаторите – Борислав Димитров заяви, че българското общество е закъсняло да осъди езика на омразата и поради това са се появили и тъй нар. „граждански патрули”. Омразата няма място в българското общество, подчерта Димитров. Той заяви, че „искат и молят МВР и прокуратурата да наложи върховенството на закона.” Борислав Димитров каза, че шествието няма нищо общо с никоя политическа сила.

Докато преминаваха по бул. „Витоша”, граждани подвикваха към участниците в шествието: „Като убиват българи, къде сте?”.

Малко по-късно шествието достигна Съдебната палата. Гражданите издигнаха плакати пред централния вход на Съдебната палата, на които пише: „Фашизмът убива, властта прикрива” и „Фашизмът не е мнение, а престъпление!”. Събралите се скандираха: „Всички сме различни, но всички сме едно”, „Нашата родина е цялата земя”, „Не искаме омраза, искаме любов”. Полицейското присъствие в района беше засилено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: шествиефашизъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
5
 
3
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 10 години
По - лесно е да мразиш от колкото да обичаш, и нещата с истинските думи да наричаш!
44
14
 
17
 
! Отговори
Добрева преди 10 години
Няма ли кой да спре нези ***, платени ***? До там ли я докарахме, та шепа наркомани, да вият по улицата срещу нас българите! Ами гонете тази зган, преследвайте и роднините им, забранявайте на изтърсаците им да учат по-нагоре! България на българите и само единствено на българите!
43
3
 
4
 
! Отговори
бг преди 10 години
само общо национална стачка може да реши проблема но народа е объркан,разединен и обезверен .............оставиха го да няма какво да яде и физически го смазаха ....кои.кои.......кои....родителите да спрат да си пращат децата на училище ,да се обединят със студентите ,само така ше се вразомят защото и те имат деца ,но ние сме виновни за вас децата
42
15
 
6
 
! Отговори
eve1 преди 10 години
Фашизмът е идеологията донесла най-много смърт и страдание на човечеството!В България не е имало фашистка партия даже през 30-40 те години на миналия век а сега някакви психари жадни за власт искат да я създават.
41
16
 
5
 
! Отговори
Ghero преди 10 години
39Ти може да си изключение, но в повечето случаи националистите са симбол на идиотщина, паразитизъм и безкрайна простотия. В западна европа такива като вас биват презирани и преследвани от закона. Така че, ако искате да бъдете расисти/националисти, по-добре поемете ясна анти-европейска позиция и гледайте към Русия. Православие и прочие.
40
6
 
38
 
! Отговори
Тони преди 10 години
Глупави деца, които си мислят, че е много готино и красиво да си либерал и приятел с всички. Но реалността е жестока и необразованите хора, каквито са 90 процента от идващите *** и араби възприемат толерантността като слабост и започват да мачкат наред. В Швеция има квартали с имигранти, в които шведите ги е страх да минат, за да не ги заколят. Живял съм там и съм видял колко е страшно и докаде се стига от криворазбрана толерантност. По професия съм лекар, да не кажете, че съм ***.
39
6
 
17
 
! Отговори
Крушка с опашка преди 10 години
Щом има партия на етническа основа която дирижира властта нека има и фашистка партия от която нищо не зависи какво толкова се е случило не знам .
38
2
 
14
 
! Отговори
ком-соро-молци преди 10 години
Много бързо някои партийни апаратчици се превърнаха за една нощ в "демократи" и "свободомислещи". Това именно са и най-големите *** в наши дни. А участниците в това шествие на скудоумието, ако се бяха родили по-рано, щяха да са отличните изпълнителни комсомолци. Много са хората, които се водят от масово втълпяваните политически мантри на своето време, без значение колко лишени от съдържание са те (мантрите).
37
2
 
6
 
! Отговори
Нико преди 10 години
До GheroДа бе, но забрави и комунистите ,цоциалистите и атакистите - и скоро ще ги изритаме от България .
36
0
 
17
 
! Отговори
waffen ss преди 10 години
нито съм безработен,нито съществуването ми е безцелно,не ходя и по стадиони.Виж,сещам се за едни други безработни ***,които тероризират българското общество от много години,и ти пожелавам един ден да си имаш вземане-даване с тях!
35
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе, вие нормални ли сте ? Защо защитавате *** ? Чакам разумно обяснение.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Zabrana na vsicki partii
33
29
 
7
 
! Отговори
Ghero преди 10 години
Стига глупости. Национализъм, фашизъм и нацизъм са синоними. Ако си националист симпатизираш на нацистите/фашистите и обратно. Термините са съвместими дори.В България по форумите има много такива, националисти, фашисти и нацисти. В повечето случаи тези хора са безработни, без никаква цел в живота, ходят по стадионите, за да търсят смисъл на жалкият им живот. Тежест за обществото са, *** но упорити.Хайде сега удрайте минуси, точно това ще докаже тезата ми, че сте много тук.
32
2
 
8
 
! Отговори
До 32 преди 10 години
Никой не дава и пет пари за понятията - ако знаеш само какви приоми се използваха при изборите през 1990 година за да бъдат комунистите с повече гласове и да си направят удобната грабителска конституция - така че и сега стерилните дефиниции са губещи ,удряй с всички сили и там където най-много боли а комунист да го изкараш фашист ( което е истина ) за него е смъртоносно ,с това му отнемаш главното пропагандно оръжие (те с лекота и наслаждение лепват на всеки свой противник името фашист).
31
6
 
8
 
! Отговори
SS преди 10 години
Samo istinski nationalisti Mogat da spasiat BG
30
6
 
13
 
! Отговори
... преди 10 години
Някой май бърка понятията...Има огромна разлика между фашизъм и нацизъм..Фашизмът е италианският национализъм(едно пояснение : национализъм=патриотизъм),в него никъде не заляга идеята за чиста раса или пък избиване на различните
29
5
 
13
 
! Отговори
varg vikernes преди 10 години
Sieg Heil
28
3
 
4
 
! Отговори
bad romance преди 10 години
23, ти си най-обикновен гений! Напрао страотно, напрао Ейнщейн! Е = МС2... Високоумието ти е напрао висша форма на...малоумие! Айде, авва нагиля и шальом алейхем!
27
9
 
9
 
! Отговори
Свети Крал преди 10 години
До Ниенали Вие знаете:Не всички престъпници са комунисти, но със сигурност всички комунисти са престъпници - крадци, убийци и национални предатели. Щях да забравя - и терористи.
26
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Същите тези заблудени души на снимката,ще викат с глас за фашизма след 25-30 години.Чакайте милост и толерантност от ***,ама в друго измерение.Глупци!