Африканци търсят жена - българка

Много имигранти подават молби с надежда за брак и работа у нас
Обновена: 26 ное 2013 22:54 | 26 ное 2013 22:53, Красимир Ангелов
284
Африканци търсят жена - българка
Снимка: Булфото, архив

Много граждани от Северна Африка подават молби към Държавната агенция за бежанците (ДАБ) с мотив, че искат да се оженят у нас, съобщи Димитър Киров, юрисконсулт в агенцията на семинар за бежанската криза.

По думите му по интернет северноафриканците се осведомявали, че България е много хубава страна и посочвали, че искат да останат тук, за да се оженят и да си намерят работа.

Според Киров обаче подобни молби са неоснователни и не се позовават на свързани с нашия закон факти и обстоятелства. Подобни молби са подавани най-често от граждани от Северна Африка.

Чести са и случаите в които чужденци, получили отказ за придобиване на статут у нас, подават последващи молби, като това може да продължи с години, докато в един момент те вече напълно се интегрират в обществото. Тук има законодателна неуредица или по точно "дупка" в закона и затова е необходима по-тясна връзка между Закона за чужденците и Закона за убежището и бежанците, смята Киров, цитиран от БТА.

Той припомни, че предоставянето на убежище в България е уредено чрез Закона за убежището и бежанците, приет през 2002 г. Видовете закрила, предоставяни у нас са: убежище, хуманитарен и бежански статут и временна закрила.

Убежище се предоставя при преследване заради убеждения или дейности в защита на международно признати права и свободи. Тази закрила е единствено и само в прерогативите на президента на републиката, като отказ от предоставяне на убежище не може да бъде обжалван, обясни Димитър Киров.

Председателят на Държавната агенция за бежанците предоставя статут на бежанец и хуманитарен статут. Статутът на бежанец се предоставя на чужденец, който основателно се страхува от преследване поради своята раса, религия, националност, политическо мнение или убеждение.

Едно от изискванията на търсещия закрила е да се намира на територията на страната, която следва да му предостави статут. Ако той се намира в държавата по произход, няма как да потърси закрила в нашата или друга държава-членка, посочи Киров.

Хуманитарният статут се предоставя на чужденец, който е принуден да напусне родината си поради реална опасност от тежки посегателства (когато е застрашен от смъртно наказание или екзекуция), изтезания и човешко и унизително отношение, наказание, което е несъразмерно с предвидените в европейското законодателство норми, или заплаха за личността при въоръжен конфликт.

Киров обясни, че статутът на бежанец предоставя по-големи права от хуманитарния. Той е приравнен към българското гражданство и чужденецът получава всички права, каквито има и българският гражданин, без правото да гласува и да бъде избиран на ръководни държавни постове.

България като външна граница на ЕС в повечето случаи става отговорна да разгледа молбите, посочи Киров. По думите му производството приключва с решение за образуване на производство или за отказ. Производството може да бъде прекратено, както много често се случва напоследък с кандидатите да придобият статут от Северна Африка, предимно от Алжир, уточни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още по темата: бежанциСеверна Африка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
2
 
1
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Васил Левски 204 Имат претенции,щото си мислят,че като имат един отвор повече от нас мъжете,вече са ударили къоравото.Еми по -принцип са прави,щото има една дума "русо гладно няма" Проблема е ,че се водят по тия думи,а насреща няма нищо.Прекалено им се е надуло самочувствието
144
0
 
7
 
! Отговори
galatea преди 10 години
do neni4aВъв форума съм не да споря или обиждам, а да изразявам мнение.Всичко добро.
143
4
 
3
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
Вие първо си оправете документите за газовите уредби, вместо да говорите по въпроси, които нито ви засягат, нито сте компетентни.
142
6
 
7
 
! Отговори
Васил Левски преди 10 години
До Зиг 176: Да съгласен съм с теб тези жени които са по Моловете са и по Чалга заведенията.. Но то като въртиш кючеци какво пък толкова да си вземеш един мъж Араби? 70% от упадъка на нацията идва от 0-та ценностна система на българката. Пари! Как ще я издържат? Претенции? Съвременната връзка между мъжа и жената се свързва единнствено с проблеми и ангажименти от всякаккъв род за мъжа от финансови до репрудуктивни. Защото хем с претенции хем повечето имат репродуктивни проблеми.
141
2
 
7
 
! Отговори
west city преди 10 години
Дайте им Фидосова
140
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Търся си жена скандинавка! Руса, със сини очи и големи цици! Писна ми от ***! Ама да дойде да живее в България!
139
6
 
2
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До galatea 198 Дали? Май нещо се наддценявате ми се струва
138
0
 
1
 
! Отговори
stanick преди 10 години
Da se obadyat na NINA GERGOVA te znayat kade da ya namerat
137
1
 
11
 
! Отговори
galatea преди 10 години
Не се хващайте с мен на бас, ще загубите. Подценявайки българките, подценявате себе си.
136
6
 
0
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До galatea 184. Ок,да си имат възпитание,култура,но пак си остават наивни(да не употребя думата с п ) Пък и бас хващам,че тия ,възпитани,културни и т.н. ,ще са първите на опашката да се женят за емигранти,мечтаеки си да отидат в западна европа
135
3
 
2
 
! Отговори
Dimitko преди 10 години
Почти всеки знае какво е казал Наполеон... А от друга страна парите какво ли не прават, но не всяка жена ще си го признае.
134
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Софе, прочете ли книгата???
133
7
 
2
 
! Отговори
Иванчу преди 10 години
Май джамиите ще са малко:),като се има в предвид че си взимат по няколко жени и не раждат само по едно дете.С една дума демографската криза ще има положителни стойности.А българските ергени да седят в кръчмите и да обсъждат политиката и футбола...те за друго не стават.
132
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Софе, изтегли ли си от читанка Сага за древните българи от Петър Добрев?Теглете и разпространявайте! Когато се взираме в миналото, разбираме настоящето и градим бъдещето!
131
6
 
3
 
! Отговори
mene преди 10 години
Те африканците много си падат по дебелани. Като се разхождат по софийските улици си мислят, че се едно са в рая - пълно е с дебеланки :)
130
0
 
10
 
! Отговори
galatea преди 10 години
do neni4a - 175Не, това не е шега.Много български жени и момичета са с добро възпитание и култура.Имат чар ,интелект и го ценят.Вярно е , че от другата страна на бариерата има и други, на които явно сте попадали, но това е живота.."във всяко стадо има и..."
129
0
 
20
 
! Отговори
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ преди 10 години
Забележете: "по интернет северноафриканците се осведомявали, че България е много хубава страна" !Как става това? Кой публикува тази информация? В какви сайтове и на какъв език е публикувана, на арабски? Защо? Къде е ДАНС да провери случая - защото ако някой ни прави он-лайн реклама насочена към определена целева група интернет потребители това е опит за пробив в националната ни сигурност!
128
1
 
15
 
! Отговори
БУЛГАР преди 10 години
До 9667НИКОЙ БЪЛГАРИН НЯМА ДА СИ СЛОЖИ ТУРСКО ЗНАМЕ КАТО АВАТАР
127
1
 
22
 
! Отговори
lewskar преди 10 години
Българките отдавна не са това ,което бяха преди 20г.Те вече се еманципираха и разбраха че освен кухнята има и други стаи в апартамента,освен мъкненето на торбите има и ходене по МОЛОВЕТЕ.Интересно , коя е тази освен ако не е от Рибново ,която ще живее под "фередже" ,ще гледа мъжа си като икона,ще по шляпват от време на време,не че го няма но намалява,а и ще се моли 5 пъти на Аллах !!!Сори драги Африканци избрахте кофти държава с Еманципирани Българки ,огледайте се в Столипиново и Рибново
126
2
 
16
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
Нали много от нас искаха да живеем в огромна свободия, да има тотална разпуснатост на нравите и разврат и си мислеха, че правят така голяма услуга на народа си. Егоизъм, безотговорност и разбити семейни ценности, доведоха до това наши хора да се женят за ***. Държавната политика и законът даже стимулират живота в безбрачие, за да се получават социални помощи от едения родител, вместо тези пари да се дават на хора, които живеят в брак. Народ, който си продава земята и жените не го чака бъдеще.