"Подарък" на пушачите за Коледа? Пълно безумие!

Предстои битка в НС за цигарения дим, призна д-р Нигяр Джафер
Обновена: 12 дек 2013 12:16 | 12 дек 2013 10:21, Красимир Ангелов
87
"Подарък" на пушачите за Коледа? Пълно безумие!
Снимка: Булфото

"Посланията как ще направим подарък за Коледа на пушачите граничат с безумие, защото нека не забравяме, че подаръците за едните означават ощетяване за другите. Правата на пушачите започват там, където свършват правата на непушачите". Това обяви председателят на комисията по здравеопазване в НС д-р Нигяр Джафер пред БНР.

Поводът за коментара е, че днес народните представители разглеждат на първо четене предложението за отмяна на забраната за пушене в заведенията.

Още по темата
"Аз мисля, че непоследователната позиция на държавата и институциите е изключително вредна", допълни д-р Джафер. Тя обаче призна, че днес ще се наблюдава интересна ситуация, тъй като в комисията, където има много лекари, нещата са били предвидими, но в залата това далеч не е така.

"Аз се надявам на мобилизация на колегите, които не подкрепят либерализацията, защото това е връщане назад. Ако сме по-последователни, след едно или две поколения това, че трябва да се пуши навън, ако изборът на човек е да пуши, ще се приема съвсем нормално", коментира д-р Джафер.

Тя бе категорична, че от ДПС ще гласуват по съвест, а от ПГ на "Коалиция за България" има поне 10 депутати, които ще бъдат против връщането на дима в заведенията.

"За мен този дебат днес ще бъде губене на време, но съм сигурна, че дебатът ще бъде разгорещен, защото винаги е било така", посочи председателят на комисията по здравеопазване в НС.

Нигяр Джафер припомни, че дори при работеща вентилация в заведенията и филтриран въздух, остават канцерогенни причинители на ракови заболявания, сърдечни заболявания или на астма.

Анкета

Искате ли да се пуши в заденията отново?

"Всички колеги сме обединени около едно – забраната на тютюнопушенето, защото си даваме сметка колко силно вреди вторичният дим", обяви д-р София Ангелова, председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести.

"Второто, на което акцентираме, е нарушаване на правата на гражданите. Чл.48, ал.5 от Конституцията на България гласи, че всеки гражданин има право на безопасни и здравословни условия на труд. С предложението за отмяна считам, че се нарушава точно това, тъй като ресторантите и заведенията са работно място на много хора, а много млади хора с бронхиална астма пълнят пулмологичните кабинети с влошено здраве", посочи д-р Ангелова.

Тя отправи послание към депутатите, че зад всеки лев, който ще внесат пушачите в заведенията, стоят стотици левове, които ще бъдат дадени за лечение и диагностика на заболявания, които са предизвикани от тютюнопушенето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо лъжете? В квартала има 5-6 кръчми и пицарии. Сега са празни по цял ден. Изобщо не се виждат щастливи непушачи които да цвърчат от кеф и да се бутат кой първи да влезе. Това е истината!
53
9
 
5
 
! Отговори
еее преди 10 години
Нека все пак не забравяме, че Тиквата продаде Булгартабак на Доган!
52
1
 
13
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
АМАН ОТ ЛОБИСТИ И ДУПЕДАВЦИ! ДА ИЗРИНЕМ ТАЗИ КРАДЛИВА, НАГЛА ***!
51
15
 
12
 
! Отговори
huqvei преди 10 години
Каква забрана бре ***? Вчера си бях на кръчма и първото нещо дето донесоха на масата беше пепелник. Непушачите не могат да стоплят, че отмяната на забраната е в техен интерес, поне ще има зали за тях, сега се пуши навсякъде
50
3
 
7
 
! Отговори
Веско преди 10 години
Не забравяйте на кой е Булгартабак, Бате ви Делянчо, а той квото каже това става в свободната ни страна така , че бъдете сигурни , че закона ще мине в парламента и господата дето уж ще гласуват по съвест , съвеста им ще бъде за кратко замъглена
49
3
 
15
 
! Отговори
aardwolf преди 10 години
Цв.Василев помоли Доган да се вдигне печалбата на Булгартабак! Доган НАРЕДИ: ВДИГАЙТЕ ЗАБРАНАТА, ***! Простото племе от ДПС/БКП/ЮРУШ слуша и изпълнява! Какво са няколко хиляди живота срещу няколко милиона комисионна! НИЩО........Сей смърт и неприятна миризма..... НАРОДА Е *** И СЛУША!
48
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едно свястно нещо се прие и веднага му посегнаха. За баровете и дискотеките по-може, но за всички останали заведения особенно тези за хранене е недупостимо!
47
5
 
17
 
! Отговори
0 преди 10 години
Това е най - важният закон за гласуване в момента - да се угоди на тютюневите босове и на хората, според които това да кадят на воля им е най - голямата свобода! Това, че няма пари по клинични пътеки, сумати социални закони чакат за внасяне и т.н. Божа работа! Важното е да се кади и да се вземат едни пари... Уважаеми ***, пардон, политици, благодарим ви от все сърце и дано скоро ви ринем с лопатите от топлите места в парламента. НАГЛЕЦИ!
46
6
 
27
 
! Отговори
Стига! преди 10 години
Народа обеднява с всеки изминал ден, хората стават все по-болни от липса на лични средства да се лекуват, и липса на държавни средства за здравеопазване, за да се лекуват! Трябва ли този, който не иска да пуши и да бъде здрав да бъде законно опушван и да диша този въздух в заведенията съгласно закона!!???? В каква държава живеем-такава която иска нацията да изчезне! На депутатите всички ние им плащаме заплатите(от нашите данъци) и защото ние сме гласували, а те гласуват против нацията!!!
45
5
 
6
 
! Отговори
gd преди 10 години
И аз съм пушач и съм против премахването на забраната, но ми е болно за тия ресторантьори, коикто им се изгавриха така с тия помещения за пушачи...
44
17
 
11
 
! Отговори
Голям смях преди 10 години
Тука май платените моралисти и непушачи яко творят.
43
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Забраната за пушенето беше единственото смислено нещо направено от *** на ГЕРБ.Отмяната е показателна за това, че тикви има не само в бостана на предишните,а и в сегашните управляващи!
42
0
 
22
 
! Отговори
гном преди 10 години
Тези хубостници докога ще симулират дейност с подобни глупости,вместо да се хванат със сериозните проблеми?!Доколкото знам за това са сложени там!Голямата кошница с обещания отново се оказа празна,което не ме учудва по никакъв начин!Остава и Бареков да влезе на следващите избори и си късам българското гражданство!
41
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каквото и да коментираме, освен малък процент от пушачите които са със замъглено възприятие от пушека, всички останали са наясно, че това е лобистки закон, диктуван от тютюневите холдинги, които са инвестирали милиони в някои политици и партии, а сега си искат техното.
40
8
 
20
 
! Отговори
йф преди 10 години
ЕЙ МИЗЕРНИЦИ ,МИРИЗЛИВИ -ВОНЯЩИ НЯМА ДА ВИ ДИШАМ *** БЕ ,ВСЕКИ ПУШАЧ ВОНИ НА МРЪСНО И НА ***,ДРЕХИТЕ МУ ,КОСАТА ,ТЯЛОТО ,РЪЦЕТЕ ЖЪЛТИ ОТ НИКОТИН,ТОЛКОВА СТЕ ДОЛНИ.НЕ СЪМ ДЛЪЖЕН ДА ВИ ДИШАМ ОТРОВНИЯ ПУШЕК ***.ЩЕ ВИ СЪДА ЗА НАРУШАВАНЕ НА ПРАВАТА МИ И ЧЕ УМИШЛЕНО МЕ ЗАДЪЛЖАВАТЕ ДА ВИ ДИШАМ ОТРОВАТА И ОГРАНИЧАВАТЕ ПРАВАТА МИ ДА ПОСЕЩАВАМ ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА.
39
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не разбрахте ли, че се прави всичко възможно да измрем по-бързо.... да ти е***а и държавата смотана
38
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Непушачкаа дечицатата ти колко ГМО и консерванти са изпапкали досега, замисли ли се? И като ти се ходи да празнуваш наеми си къща, вила или апартамент и си прави вътре каквото щеш.
37
5
 
13
 
! Отговори
Лозунги преди 10 години
До сега протестиращите ги обвиняваха, че нямат лозунги. Ето ви няколко: Закона на ЕС над лобизма в България! Да на правото на децата ни да дишат и да са здрави! Нормалния човек има права, ненормалния да се лекува! Закона е закон за да се спазва, а не лобистите да го променят! Крашкачите от работа - пушачи с права! България- страната чието производство е в кафенето! РРесторантьорите - гръбнак на моралното пропадане на България! Децата ни - с тоя закон ги гоните от държавата!
36
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо НС се занимава с подобни глупости, вместо да обърне внимание на реалните проблеми?????? Айде час по-скоро оставката!
35
16
 
10
 
! Отговори
Аман преди 10 години
До НепушачкаАман от такива мизантропи! Децата Ви излизат ли на улицата или ходят с маски като Майкъл Джексън (Бог да го прости)? Изгорелите газове стимулиращо ли им действат? Аман, *** лельо новопоникнала!