"Подарък" на пушачите за Коледа? Пълно безумие!

Предстои битка в НС за цигарения дим, призна д-р Нигяр Джафер
Обновена: 12 дек 2013 12:16 | 12 дек 2013 10:21, Красимир Ангелов
87
"Подарък" на пушачите за Коледа? Пълно безумие!
Снимка: Булфото

"Посланията как ще направим подарък за Коледа на пушачите граничат с безумие, защото нека не забравяме, че подаръците за едните означават ощетяване за другите. Правата на пушачите започват там, където свършват правата на непушачите". Това обяви председателят на комисията по здравеопазване в НС д-р Нигяр Джафер пред БНР.

Поводът за коментара е, че днес народните представители разглеждат на първо четене предложението за отмяна на забраната за пушене в заведенията.

Още по темата
"Аз мисля, че непоследователната позиция на държавата и институциите е изключително вредна", допълни д-р Джафер. Тя обаче призна, че днес ще се наблюдава интересна ситуация, тъй като в комисията, където има много лекари, нещата са били предвидими, но в залата това далеч не е така.

"Аз се надявам на мобилизация на колегите, които не подкрепят либерализацията, защото това е връщане назад. Ако сме по-последователни, след едно или две поколения това, че трябва да се пуши навън, ако изборът на човек е да пуши, ще се приема съвсем нормално", коментира д-р Джафер.

Тя бе категорична, че от ДПС ще гласуват по съвест, а от ПГ на "Коалиция за България" има поне 10 депутати, които ще бъдат против връщането на дима в заведенията.

"За мен този дебат днес ще бъде губене на време, но съм сигурна, че дебатът ще бъде разгорещен, защото винаги е било така", посочи председателят на комисията по здравеопазване в НС.

Нигяр Джафер припомни, че дори при работеща вентилация в заведенията и филтриран въздух, остават канцерогенни причинители на ракови заболявания, сърдечни заболявания или на астма.

Анкета

Искате ли да се пуши в заденията отново?

"Всички колеги сме обединени около едно – забраната на тютюнопушенето, защото си даваме сметка колко силно вреди вторичният дим", обяви д-р София Ангелова, председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести.

"Второто, на което акцентираме, е нарушаване на правата на гражданите. Чл.48, ал.5 от Конституцията на България гласи, че всеки гражданин има право на безопасни и здравословни условия на труд. С предложението за отмяна считам, че се нарушава точно това, тъй като ресторантите и заведенията са работно място на много хора, а много млади хора с бронхиална астма пълнят пулмологичните кабинети с влошено здраве", посочи д-р Ангелова.

Тя отправи послание към депутатите, че зад всеки лев, който ще внесат пушачите в заведенията, стоят стотици левове, които ще бъдат дадени за лечение и диагностика на заболявания, които са предизвикани от тютюнопушенето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
8
 
19
 
! Отговори
A. преди 10 години
Чвор долу ви е написал къде е разковничето "... пуша много по-малко като изляза някъде" Всичко опира до това да се консумира повече - цигари, алкохол, ГМО-та, ***... Проста нация сме, и по-проста ще ставаме, като гледам нищо добро не ни очаква с това ретроградно мислене. НЕ на цигарите където и да било на закрито !! Никой не е длъжен да ви диша вмирисания въздух, тровете и себе си и децата си у вас !!
33
9
 
17
 
! Отговори
Предложение до БСП преди 10 години
Ето още по добри предложения за това да не ограничаваме правата на хората- изнасилването да бъде позволено, щото *** и те имат права, педофилията да бъде позволена защото и педофилите имат права, убийството да бъде позволено, защото и убийците са хора, и те имат права. А децата ни - те да са задъбжени да дишат отрова, да търпят когато ги принуждават *** да правят изродски неща. Със сигурност лобистите на които се кланят ще им харесат новите предложения- равностойни са този, който направи
32
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко изгуби държавата и бизнеса от тия лузърски схеми и закони, които почти не се спазват и ефекта е нулев.
31
12
 
11
 
! Отговори
xm преди 10 години
Не се ядосвайте, хора! Трябва да има възможност за избор!
30
12
 
29
 
! Отговори
Непушачка преди 10 години
За Коледа исках да ходя на почивка - 500 лв. за спане, още за храна за пътуване и при това сме 4 членно семейство с ДЕЦА. Ако закона влезе аз НЯМА да отида на празник защото не мога да позволя децата ми цяла вечер да дишат убийствен дим. Губят 1000 лв най-малко. Ето това е ИКОНОМИКАТА на лобистите. Русия наложи забрана, Турция наложи забрана, Германия е наложила забрана за пушене. ДПС турци ли сте? БСП социалисти ли сте? Атака къде ви е национализма? Вие сте мафиоти лобисти нищо повче! ОСТАВКА!
29
9
 
34
 
! Отговори
чвор преди 10 години
Страстен пушач съм от повече от 15 години и съм твърдо ПРОТИВ връщането на пушенето в заведения!Това си е мой личен избор и никой не е длъжен да диша пушека от моята цигара,пуша много по-малко като изляза някъде и не на последно място дрехите ми не миришат неприятно след като се прибера. За съжаление дори и със забрана в момента навсякъде се пуши....
28
5
 
19
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Тия не искат да доживяваме до пенсия.
27
7
 
36
 
! Отговори
........ преди 10 години
Аз пуша, но съм против махането на забраната! Искам като отида в заведение да ми е чист въздуха! А като изляза отвън ми е приятно, дори и на този студ. Защото има и други хора отвън и се завъртат интересни разговори. Според мен повечето пушачи сме на това мнение. А тия в парламента ОТНОВО гледат интересите не на народа а на нечий джоб! Айде с здраве!
26
1
 
3
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До bgMi gledai gi na jivo tuk be parliament(dot)bg/tv/
25
3
 
9
 
! Отговори
bg преди 10 години
ИНТЕРЕСНО МИ Е НЯКОЙ ЩЕ ИЗВАДИ ЛИ ДАННИ КОЛКО СВЪРЗАНИ СЪС ЗДРАВЕТО ДЕПУТАТИ ИМА И КАК СА ГЛАСУВАЛИ ТЕ !!! ДАЛИ СА ГЛАСУВАЛИ ПО СЪВЕСТ ИЛИ ПО ПАРТИЙНО !!!
24
5
 
22
 
! Отговори
Пурко преди 10 години
Имаше един филм преди няколко години - "Идиотокрация"...почвам да си мисля, че сценариста е бил пророк...иначе съм твърдо за забрана....
23
7
 
23
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
не на пушачите, а на мизерниците. голяма част от пушачите не искат забраната да пада
22
7
 
28
 
! Отговори
ina преди 10 години
До ок ноМай ти си с мозък на тиква. Пушенето пречи на непушачите и ги прави пасивни пушачи. Употребата на алкохол не засяга околните по никакъв начин. Трови си се сам.
21
1
 
6
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Az ne gi znam kakvo glasuvat tq zalata v parlamenta e pochti prazna...
20
20
 
11
 
! Отговори
bujev преди 10 години
Как е във Виена, купуваш цигари и те питат с бандерол или без. Влизаш в заведение пуши се ,зависи от вида на заведението, времето през което го обитаваш и така нататък. Излиза, че те, Австрийците, не се грижат за здравето си, да им пратим нашите доктори защото иначе ще загинат като нация. Голяма част от кафетата са на собственици и там работят той със семейството си. А като се прочете КТ може да се намери клауза, че като те наемат, пушиш и/или не. Скоро една фирма ми искаше декларация -
19
13
 
29
 
! Отговори
redordead преди 10 години
до този със забраната за алкохол - логиката ти куца, явно никотинът ти е скапал мозъка, но да ти обясня: аз, когато пия, не ти вредея на теб по никакъв начин, защото си тровя моето собствено тяло. Сега ще кажеш - да, ама шофираш пиян - дори да е така - има нституция - КАТ, която трябва да съблюдава да не шофирам в такаова състояние. Няма обаче институция, която да те накаже теб, затова че тровиш възуха, който дишам. Така, че като ти се пши, излзиаш навън дръпваш една ракова пръчица и готово!
18
1
 
7
 
! Отговори
Атакист с куб.пура преди 10 години
Правилно е да се пуши вътре в заведенията,че от плажа да пушим отвън ще настинем заради резките климатични промени.
17
4
 
7
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
въпроса е неправилон поставен - бил съм на много места в гърция, Македония,Турция където се пуши и не е задимен. въпрос на уредба и контрол. немалок хотели в България също са го постигнали. Но наистина положението в ресоторанитте не е така, защото трябав да се хвърлят маса пари за да се постигне такъв ефект.
16
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Управляващите съвсем изкукаха.
15
8
 
15
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
идеята всеки да си пуши в бар е също толкова безумон колок и изобощ да не се пуши. Трябав д има отделни помещения за пушачи и непушачи - ако си в хотел или отделин заведения за пушачи и непушачи - ако става дума за малик заведения. така е във нормалиня свят. като видиш заведение с лепенка отгоре значи не се пуши там.Също така в държави като Македония са решили въпроса - в заведениет има нещо като навес , който е точно до външните маси - пази от дъжд и вятър, но позволява дима да излиза навън.