България с дим! Решава съвестта на депутатите

Спас Панчев: Забраната за пушене влиза скоро в НС
Обновена: 10 дек 2013 09:31 | 10 дек 2013 09:30,
130
България с дим! Решава съвестта на депутатите
Снимка: архив, Булфото

Левият депутат Спас Панчев, отявлен привърженик на връщането на пушенето на закрито, призна, че има известно забавяне на проекта за отмяна на пълната забрана заради маратона около гласуването на бюджета за догодина, но изрази надежда още тази седмица законопроектът да влезе за обсъждане и гласуване в пленарната зала.

"Всички депутати ще гласуват по съвест, категоричен бе той и допълни, че негови колеги от БСП, ДПС и дори ГЕРБ били готови да подкрепят промените.

Противниците на цигарения дим обаче смятат, че това е крачка назад. Затова вместо отпадане на забраната предлагат по-солени глоби за нарушителите и затягане на контрола.

Още по темата
През октомври либерализацията на закона мина през икономическата комисия на НС, но бе спъната от здравната комисия, която не пусна обратно цигарения дим в кръчмите. Дали ще падне пълната забрана за пушене на закрито, зависи сега от народния избраник.

"Желанието и на българските граждани, и на бранша е да има в ресторантите обособени зали за пушене, с вентилация и масивни прегради", аргументира се Панчев пред bTV.

"Желанието на българските граждани е да живеят в нормална и демократична страна, където да има конкуренция и да се спазват правилата. В конкретния случай малко по-малко от 65% са "за" забраната, сочи изследване на Ноема", настоя д-р Павел Антонов, инициатор на кампанията "България без дим".

3 млн. и половина българи са пушачи, това е повече от половината население на страната, контрира го на мига Панчев. По думите му пушачите искат да имат правото на избор, ресторантьорите – също.

"Единици са тези, които казват, че са доволни от факта, че има такъв закон и подобна забрана. Имаме данни от ресторантьорския бранш, че повече от 85 на сто от тях желаят да се възстанови пушенето в закрити помещения", допълни депутатът от БСП.

"Ние пък постоянно получаваме обаждания от бранша, които ни казват: Искаме да спазваме закона, ама като се нарушава в съседното заведение, ние губим. Затова очакваме от народните представители да създадат конкуренцията и силата на закона да се спазва навсякъде", апострофира го д-р Антонов.

Спас Панчев обаче продължи да настоява, че законът в сегашния му вид не работи и той трябва да се промени. Депутатът се надява отпадането на пълната забрана за пушенето да мине на първо четене в парламента преди празниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
8
 
! Отговори
ha ha преди 10 години
ехххх тоя панчев, само ако го пипна, тая *** ГНУСНА колко бои ще отнесе бедна му е фантазията на това ***
110
1
 
2
 
! Отговори
Гоши преди 10 години
Хотелиерите отчетоха ръст на приходите през октомвриЕто така се казва на черното бяло. Без срам.
109
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МЕН НЕМЕ ИНТЪРЕСУВА НЕ ПУША И НЕ ОДА НА ЗАВЕДЕНИЕ ПОНЕЖЕ СЪМ ОХРАНА НА ВЪНШНО ЗАВЕДНИЕ .ДА МУ МИСЛАТ БИЗНЕСА ,СЕРВИТЬОРИТЕ ,ЧЕ ПАК ШТЕ ТИЧКАТ С ПЕПЕЛНИЦИТЕ ПО МАСИТЕ ИНЕПУШАЧИТЕ КОИТО НЕ ПОНАСЯТ ДИМА ,НО НЕ ВСИЧКИ
108
1
 
6
 
! Отговори
niakoi преди 10 години
Аз в одимени заведения няма да ходя. Ако повече хора го правят каманизите сами ще върнат забраната.
107
1
 
21
 
! Отговори
ТИТИ преди 10 години
ПИЯНИЦАТА МИКОВ ИСКА ДА СЕ ПУШИ,ЩОТО ТВА Е ЕДИНСТВЕНОТО МУ ЗАНИМАНИЕ.
106
3
 
23
 
! Отговори
jiji преди 10 години
едно хубаво нещо направи боко и сега тия тиквочи смятат да о'ендзат хубавото нещо. видяхме , че схемата с пикаещи и непикаещи в един общ басейн не работи
105
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този да не се е напушил? Аз не знам кой нормален (дори пушач) иска да се върне пушенето.
104
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никаква последователност в тази страна,няма тотално деградивни сме,всяко нещо го обръщаме на политика-на леви на десни,сегашната ненадмината по корупция *** само и само да изпълни нещо от обещанията си ще докаже моите твърдения...Може ли след като е минала 1 година и половина,от приемането на забраната,след като е минала зимата,когато заведенията са имали най-големи проблеми заради този закон, и тези които са останали на пазара явно могат и с забраната да работят...абе смях в залата
103
3
 
14
 
! Отговори
до 109 преди 10 години
Никой не ти е забранил да пушиш вкъщи ... по твоята логика дай и наркотиците да легализират ?
102
1
 
8
 
! Отговори
пропуск преди 10 години
Много съжалявам,че си оставих старите гуми на колата в сервиза дето ги смених.Да ги бях рендосал на абрихта и смесил с листа чуден тютюн щях да изкарам.Ако го бях продал,още поне четири гуми да бях купил.Ама кой да знае,че ще падне забраната за пушене!
101
5
 
29
 
! Отговори
еди кой си преди 10 години
Сменете заглавието на "България - поредна крачка към деградацията"
100
36
 
13
 
! Отговори
свет преди 10 години
НИКОГА не съм пушил, даже в казармата. Само че мразя закон да ограничава правата на хората и някой друг да се грижи силом за моето и тяхното здраве. Затова забраната трябва да отпадне, а всеки ще си прави сметка като ходи на заведения, аз също.И стига с тая скапана Европа - там смекчиха абсолютната забрана, само ние се правим на "по светци от папата.
99
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***! Аз съм сериозен пушач, но съм против пушенето в заведенията, тъй като не е нужно да натрапвам порока си на другите хора, а и наблюденията ми, тъй като живея от 6 години в Англия са, че тук страшно много се пуши, но никой не мрънка да излезе, да си запали цигара навън, дори така съм завързал доста запознанства с местни ...
98
8
 
4
 
! Отговори
zzz преди 10 години
ДО 106 То като влизате един келепир от вас , мани, мани !!!!
97
7
 
23
 
! Отговори
void преди 10 години
Един масово организиран през социалните мрежи предупредителен протест ни трябва - в продължение на седмица противниците на пушенето в заведенията да не стъпим в заведения, в които потенциално би могло да се пуши след евентуално падане на забраната. Да чуем какво ще кажат ресторантьорите тогава и дали ще им изнася да ни използват политиците за популизъм и далавери.
96
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не мога да разбера защо,сигурно физиономията ми е ***,всички заглавия за евентулно димене в миризливити кръчмьи са все едно това сай случилу вечи,да *** умирисват шлифера,а ко ша кажите,бря
95
3
 
8
 
! Отговори
Камен преди 10 години
До 1Това не трябва да става
94
2
 
38
 
! Отговори
1 преди 10 години
Господи, прибери си вересиите дето са кацнали в Парламента. До кога ще ни управляват ***???
93
7
 
38
 
! Отговори
проф. Аврамов преди 10 години
Ще следя внимателно кои партии подкрепят пушенето за да не гласувам за тях на изборите. Няма да гласувам и за партии които са включили в следващите си листи кандидат дапутати които "по съвест" са гласували за пушенето!
92
11
 
28
 
! Отговори
против преди 10 години
Евтин популизъм и това е!Абе хора,огледайте се и вижте,че има доста заведения,които се пукат по шевовете и без цигарен дим.Как може да допускаме да се отменя забраната?!И какво още трябва да се случи в тая държава,за да има управия?