"Подарък" на пушачите за Коледа? Пълно безумие!

Предстои битка в НС за цигарения дим, призна д-р Нигяр Джафер
Обновена: 12 дек 2013 12:16 | 12 дек 2013 10:21, Красимир Ангелов
87
"Подарък" на пушачите за Коледа? Пълно безумие!
Снимка: Булфото

"Посланията как ще направим подарък за Коледа на пушачите граничат с безумие, защото нека не забравяме, че подаръците за едните означават ощетяване за другите. Правата на пушачите започват там, където свършват правата на непушачите". Това обяви председателят на комисията по здравеопазване в НС д-р Нигяр Джафер пред БНР.

Поводът за коментара е, че днес народните представители разглеждат на първо четене предложението за отмяна на забраната за пушене в заведенията.

Още по темата
"Аз мисля, че непоследователната позиция на държавата и институциите е изключително вредна", допълни д-р Джафер. Тя обаче призна, че днес ще се наблюдава интересна ситуация, тъй като в комисията, където има много лекари, нещата са били предвидими, но в залата това далеч не е така.

"Аз се надявам на мобилизация на колегите, които не подкрепят либерализацията, защото това е връщане назад. Ако сме по-последователни, след едно или две поколения това, че трябва да се пуши навън, ако изборът на човек е да пуши, ще се приема съвсем нормално", коментира д-р Джафер.

Тя бе категорична, че от ДПС ще гласуват по съвест, а от ПГ на "Коалиция за България" има поне 10 депутати, които ще бъдат против връщането на дима в заведенията.

"За мен този дебат днес ще бъде губене на време, но съм сигурна, че дебатът ще бъде разгорещен, защото винаги е било така", посочи председателят на комисията по здравеопазване в НС.

Нигяр Джафер припомни, че дори при работеща вентилация в заведенията и филтриран въздух, остават канцерогенни причинители на ракови заболявания, сърдечни заболявания или на астма.

Анкета

Искате ли да се пуши в заденията отново?

"Всички колеги сме обединени около едно – забраната на тютюнопушенето, защото си даваме сметка колко силно вреди вторичният дим", обяви д-р София Ангелова, председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести.

"Второто, на което акцентираме, е нарушаване на правата на гражданите. Чл.48, ал.5 от Конституцията на България гласи, че всеки гражданин има право на безопасни и здравословни условия на труд. С предложението за отмяна считам, че се нарушава точно това, тъй като ресторантите и заведенията са работно място на много хора, а много млади хора с бронхиална астма пълнят пулмологичните кабинети с влошено здраве", посочи д-р Ангелова.

Тя отправи послание към депутатите, че зад всеки лев, който ще внесат пушачите в заведенията, стоят стотици левове, които ще бъдат дадени за лечение и диагностика на заболявания, които са предизвикани от тютюнопушенето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
11
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
Не е това начинът.В монета дребните заведения са по-скоро доволин от забраната, а хотелиет са недоволни.Първото което трябав да се направи е, да се изплатята обезщетения на тези които са вложили пари в изграждането на инсталации за проветряване на въздуха и закона не им позволи да ги използват - те са дали пари.Второто - да се позволи на хотелите да създадат пушалня на всеки етаж при условие че отговаря на европейските норми.Трето - да се въведе контрол и в двете посоки.
13
6
 
27
 
! Отговори
Бивш пушач преди 10 години
Поредното политическо слабоумие!
12
4
 
23
 
! Отговори
акуд преди 10 години
подарък а *** не за всички. аз като НЕ пушач спирам да ходя по заведения ако се приеме това решение. мога да си пия кафето в парка до вендинг машината и без това вече никой не влиза в заведенията. има си хубави печки под навеса на чист въздух
11
32
 
10
 
! Отговори
ок но преди 10 години
Каквото забраняват на нас- пушачите да важи и за употребяващите алкохол. Когато се забрани употребата на алкохол в заведенията- тогава и ние няма да пушим. Нека превърнем Българските заведения в сладкарници- за всички деца- НЕПУШЕЩИ И НЕПИЕЩИ- ДЕЧИЦА и с мозък на такива
10
3
 
18
 
! Отговори
Никотин преди 10 години
Да се легализира и свободната продажба на наркотици.Тогава ще изчезнат босовете ,трафикантите и охраняващите ги по веригата.
9
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И с този "подарък" отнемаме този от децата си, който им подарихме на 1 Юни :(
8
7
 
14
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До стигаAve niama da trovite vsichki samo zada mojete da si gledate kefa! Are na vyn na studa da si pushite!
7
40
 
15
 
! Отговори
стига преди 10 години
Тази БЕЗУМНА ДИСКРИМИНАЦИОННА ЗАБРАНА отдавна трябваше да бъде премахната! Не може непушачите и тяхното лоби да тормози пушачите по всякакъв начин! СТИГА! Прекалихте бе !
6
2
 
6
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Taka kato gledam ot izkazvaniata gerb i ot dps sa za protiv pusheneto ama Ataka sa za pusheneto :D keleshi
5
0
 
10
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Mojete da go gledate na jivo na: parliament(dot)bg/tv/
4
6
 
37
 
! Отговори
Да г'е преди 10 години
Не ми остава нищо друго освен да цитирам Ботев: "...а вий... вий сте ***!"
3
34
 
11
 
! Отговори
мето преди 10 години
Основното е, че ако се легализира частично тютюнопушенето,както си беше на опеделени места преди това, ще умре контрабандата на цигари, която нанася непоправими следи на здравето на пушещите в студа пушачи. И никой герберски *** не може да ме убеди в обратното.
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ganyoooo , nadjivq syzdatelq si s poveche ot vek. Bravos.
1
17
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако върнат пушенето - Оставка на целия парламент. Всички непушачи предлагам да спрем да ходим по заведения.