Целта на ПОМАК е да раздели българите, сигурен е проф. Овчаров

Партиите да се обединят в защита на националните идеали, призова той
Обновена: 17 дек 2013 16:54 | 17 дек 2013 16:54, Красимир Ангелов
97
Целта на ПОМАК е да раздели българите, сигурен е проф. Овчаров
Проф. Николай Овчаров. Снимка: БТА

Целта на политическата формация ПОМАК е да противопостави българите християни на българите, изповядващи ислям, обяви проф. Николай Овчаров в коментар на подадения срещу него вчера сигнал в прокуратурата от лидера на партията ПОМАК Ефрем Моллов.

Обвиненията срещу проф. Овчаров са, че е нарекъл представителите на партията ПОМАК "сепаратисти" и "българо-мохамедани". Във връзка с изказванията си археологът е бил разпитван в СДВР.

На специална пресконференция проф. Овчаров застана напълно зад думите си и се аргументира с книгата на Моллов "Има ли бъдеще Велика Булгария или защо бе скрита историята на помаците?", в която според археолога лидерът на ПОМАК сипе хули срещу християнизацията на българите и нарича Борис, Симеон, Кирил и Методий "предатели".

Още по темата

По думите на Овчаров в изказванията си пред медиите Моллов е заявявал, че "българите не са единна нация, а сбор от етноси", че срещу помашкия етнос се осъществявал геноцид", както и че помаците имали и собствен език, който ние българите не сме разбирали.

“Очевидно целта е да се прокара разделителна линия между българските християни и мюсюлмани, като се промият мозъците на хората от цял един регион”, каза Овчаров, цитиран от БТА.

По второто обвинение за употребата на понятието "българо-мохамеданин" професорът обясни, че става дума за теологичната трактовка и е несериозно въпросът да бъде поставен пред прокуратурата. Той уточни, че думата "българо-мохамеданин" съществува в българския правописен и тълковен речник и че с нея се обозначават българите, които са последователи на пророка Мохамед.

По думите на археолога той вече е разговарял с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който е заявил, че е загрижен за случващото се напоследък, и е обещал скоро да бъде създадена Национална стратегия за България.

Проф. Овчаров призова партиите да загърбят различията си по всички останали въпроси и да се обединят в защита на националните идеали. Той обясни, че донякъде се радва на подадения сигнал срещу него, защото така има възможност да разкрие истинското лице на партията ПОМАК, която по думите му води агресивна, антибългарска политика, основана върху манипулацията на факти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Така, че 80- твърдението Ви не само е невярно, но и ако искате отделен закон с отделна процедура за "връщане на земята" специално на бг. граждани с мюсюлманско вероизповедание, то е и противоконституционно- нарушава чл.6 ал.2 от КРБ. Има законни изисквания, които важат за ВСИЧКИ бг. граждани- моето семейство над ЕДИНАДЕСЕТ ГОДИНИ води дела за наследствените земи, въпреки че селскостопанските работници, наемани от дядо ми, бяха още живи и свидетелстваха за границите на земите му!
81
0
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
"..."Гърция е единственият изход за много младежи, които работят като сезонни работници", заявява кметът на селото Илин Долапчиев. Младите жители на Црънча бягат в Гърция, Англия и Холандия, където срещу надница обработват земеделски земи...." -дир.бг- Е- след 01.01.2014г. тези младежи ще получават европейско заплащане и ще могат да дадат финансови средства на родителите си за заплащане на всички процедури по връщане на "бащините им ливади"- така, както правим всички останали!
80
0
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
И въпреки твърдението на на 80, сори- спора е точно за законната правна процедура, която изисква да има скица и заснемане на "бащината ливада", независимо дали бащата е от *** ,турски, български етнически произход. Това, че хората там нямат пари, не значи, че не могат да ги съберат от роднините си, масово работещи в Гърция- още повече, че един баща може приживе да реши да се разпореди с наследствените си земи и да ги раздели между децата си! ЗАКОНЪТ СИ Е ЗАКОН И Е ЗА ВСИЧКИ!
79
0
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
ЗА ТЯХ ДА ИМА ДРУГИ ЗАКОНИ! НЕ, НЕ СТАВА! ПРЕД ЗАКОНИТЕ В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКИ СА РАВНИ- И АРМЕНЦИ , И БЪЛГАРИ, И ТУРЦИ! ЗА ДА ПОЛУЧИ ЗЕМИТЕ СИ СЪС ЗАКОНЕН ДОКУМЕНТ , ВСЕКИ ОТ ТЯХ Е МИНАЛ ПРЕЗ ТАЗИ ПРОЦЕДУРА, ДАВАЛ Е ЗАКОННО ПАРИ ЗА ЗАСНЕМАНЕ- ДОСТА ХОРА СА ВЗЕМАЛИ ЗАЕМИ...Така, че - сори, номерът не минава!
78
0
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
"..."Имам 11 дка и не мога да си ги върна. Нямам пари да плащам за скици и заснемане. Искат по 10 лв. на точка за всяка нива, а в един парцел има много точки"..."30 дка имам, искат ми да плащам на точка - излизат около 3000 лв. Откъде да ги взема?", оплаква се и Ахмед Яшаров, който пък получава 415 лева пенсия,.."Българско село иска да премине към Гърция9:45 | 19 ноември 2012" ТОВА Е РЕАЛНОСТТА! Т.Е. ТЕЗИ БГ. ГРАЖДАНИ ИСКАТ ЗА ТЯХ ДА НЕ ВАЖАТ БГ. ЗАКОНИ , А САМО ЗАЩОТО СА МЮСЮЛМАНИ,
77
4
 
6
 
! Отговори
гагауз преди 10 години
*** е наследник на изнасилени от турците прабаби и на прадядовци,чиито глави са *** от турците и тия неграмотници сега се гордеят с това,че им е набита по тоя начин турската вяра.Гордеят се ,че ходят с шалвари/като с торби за */,с фереджета и обичат да се гъзят на своя бог,вместо да му се кланят.
76
3
 
4
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
И така- след 20 години в България конфесионалният й състав ще бъде: 50% атеисти и 50% християни/ но не фанатици, а нормални хора/:) До тогава ще са измрели всички религиозни фанатици в България- направо си мечтая за това време- времето на Бъдещето, в което мракобесните религиозни фанатици просто няма да ги има:) Това е моето виждане за бъдещето на България:)
75
2
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Мдааа- май засегнах болезнена тема;) Е- така е- кой религиозен *** си въобразява, че в 21 век няма да се увеличи дела на атеистите при това развитие на ИТ, физиката и генетиката?! Човек трябва да е застинал в битието на 11 век от н.е. или да е амиш в САЩ, или саудитец ц Саудитска Арабия:)
74
2
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До emir_kj Да- НЯМА ДА ХРИСТИЯНИ, НО НЯМА И ДА СА МЮСЮЛМАНИ- 50% ОТ 5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ЩЕ СА АТЕИСТИ! ДОЛУ РЕЛИГИИТЕ!:) Впрочем- ако до 20 години ни посетят извънземни и докажат, че няма ни аллах, ми мохамед, ни христос , ни буда, горките вие- светът ще се срути върху вас и ще се отворят за вас вратите адови- АХАХАХАХАХА:) АЙДЕЕ- ЩЕ ИЗТЕЧЕ В ОТХОДНИЯТ КАНАЛ МЕЧТАТА ВИ ЗА ИСЛЯМИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ- ХАХАХАХА:)
73
2
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До emir_kj 73- Заради такива коментари не ви обичаме , не ви искаме и просто ви казваме- ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ! Просто е- дори за простичък човек като теб:)
72
2
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
И да ми пишете минуси, фактите са си факти- има разлика между религия и етнос и двете неща НЕ ОЗНАЧАВАТ ЕДНО И СЪЩО НЕЩО. Сега- ако се плаща на определени хора да не виждат съзнателно тази разлика сега, в 2013г., и съзнателно да "обработват" общественото мнение в заличаване на тази разлика- не става:) Просто нивото на генетиката през 2013 г. не е на нивото на медицината през 12 век:) А който не иска да е бг. гражданин- моля - вратите на България за напускането й са изключително широко отворени!
71
3
 
1
 
! Отговори
emir_kj преди 10 години
Ще видим след 20 години дали е неделима...От 5 милиона половината няма да са християни...
70
1
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Посочената от мен разлика между етнос и гражданство е юридическа разлика. Така, че никой не иска да ви прави българи! Напротив- ако имате бг. паспорт- ето- идва 01.01.2014г.- моля- възползвайте се от правата си на ЕС гражданин и ако искате, живейте и работете в друга държава от ЕС! А ако не уважавате българите- просто се откажете от бг. гражданство и кандидатствайте за онова, което искате! По-добре е така, вместо да стоите в България и да прокарвате сепаратизъм спрямо неделимата територия на Бг.
69
1
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До emir_kj "...помаците ... не сме българи.."? Въпрос- принадлежността към една религия еднакво ли е с принадлежността към един етнос? Вие разбирате ли, че не става въпрос за религия, а за ГЕНИ, ДНК, ГЕНЕТИЧЕН ПРОИЗХОД и това НЯМА НИЩО ОБЩО С РЕЛИГИЯТА? Да- ТУРЦИТЕ И *** НИКОГА НЕ СА БИЛИ БЪЛГАРИ. "Българин" значи лице от етноса "българи" , а "български гражданин" е всеки човек с българско гражданство, като етноса му може да бъде български, *** ,турски и т.н.
68
4
 
3
 
! Отговори
emir_kj преди 10 години
Насила хубост не става другарю овчарю, турците,помаците и *** не сме българи, не се чувстваме като такива и не искаме да ставаме...Никой не отрича факта, че по османско време е имало потурчване или ислямизиране, но вече са минали стотици години и много поколения. Няма как да кажеш на един ***- хайде върни се към религията, която прадядо ти е изповядвал преди 300-400 години. Все едно да накараш някой българин да стане езичник, каквито са били преди Борис даречем...
67
2
 
1
 
! Отговори
hmm преди 10 години
Tova, che nqkoi se inditificira, kato musulmanin, ne mi prechi. Vuprosa e, kakvo surce nosish v gurdite si. Sprete da razdelqte naroda s taq zloba, skapani fashisti. Za spravka, az sum bulgarin i nqmam nishto protiv tova da ima musulmani v Bulgariq. Za da jiveem zaedno, trqbva da se uvajavame. Vsichko ostanalo e mrusen komunizum ili fashizum. Az sum demokrat do grob! Da jivee Bulgariq! I ne se poddavaite na izmislenata zloba. Tq do nikude ne vodi. I koito q izpovqdva si otiva, kato drebna, zlobna dushichka ot tozi svqt.
66
0
 
3
 
! Отговори
ью преди 10 години
До ИсмаилОтказът да станеш християнин не е сепаратизъм, но вземи първо се запознай първо с аргументите на Овчаров преди да пишеш. Един от тях е, че заместникът на Моллов в "партията" му бил пратил писмо до гръцкия посланик в София, с което поискал едно българско (помашко) село вече да не е в България и да бъде присъединено към Гърция. Ето това е сепаратизъм, ако искаш може да видиш какво значи латинския корен на думата.
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ИсмаилОтказ да си християнин не е сепаратизъм, но вземи първо се запознай с всичките аргументи на Овчаров. Защото заместникът на Моллов в "партията" е пратил писмо до гръцкия посланик в София с желание едно българско (помашко) село да се отдели от България и да бъде присъединено към Гърция. Ето това е сапаратизъм, ако искаш може да се запознаеш с латинския корен на думата.
64
5
 
6
 
! Отговори
dady преди 10 години
da ne bi sega Balgarite da sa edinni?
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименмн добре написано.и аз сам на това мнение

Спонсорирани публикации