Честваме 136 години от Освобождението на София

Руските войски са влезли под предводителството на ген. Гурко
Обновена: 4 яну 2014 08:24 | 4 яну 2014 08:24, Петя Славова
110
Честваме 136 години от Освобождението на София
Снимка: Булфото

Днес честваме 136 години от навлизането на руските войски в София под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко.

По този повод ще бъде отслужен благодарствен молебен в църквата "Света Неделя" от 10.00 часа, съобщи БТА.

В 10.30 часа от храма ще тръгне литийно шествие до паметниците на ген. Гурко, Цар Освободител и на Българския опълченец. Празнична програма пред паметника на Българския опълченец започва в 11.30 часа.

В честването на 136-ата годишнина ще се включат гвардейци-венценосци от Националната гвардейска част и Софийско дружество "Традиция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
2
 
! Отговори
do 93 преди 10 години
abe balomurnik, za tova li ste na blatoto, na danoto......mizernik takav:))) za tova ce si mnogo golyam intelekt, *** takav!
98
1
 
4
 
! Отговори
Първата петролна вой преди 10 години
Е, сега трябва да ви е ясно - поне малко - за петролния привкус на Руско-турската война от 1877/78.Много въпроси, на които "историците ни" все още мълчат... или пишат по съгласувани "научни" конвенции. Кавказките петролни полета.Руско-турската война от 1877/78 още от 1856 г. насетне, за да овладеят от Османската империя подстъпите към кавказкия петрол, охраняването на първия нефтопровод в света "Баку-Сухуми" преноса му през Черно море до Варна, по ж.п. линията до Русе, построена вече от Мидхат паша, от там с шлепове по Дунав към европейските столици, току-що преминали от свещи към осветлен
97
1
 
5
 
! Отговори
жоро преди 10 години
освобождение - от КОГО ? страх ви е да напишете ?
96
3
 
7
 
! Отговори
българин преди 10 години
Е какво освобождение като сега ни управляват Доган и Местан.Ако успеем с протестите и ги махнем от власт -тогава ще можем да празнуваме.А сега сигурно от ГДР(за парламента ни говоря) може да обявят честванията за незакони.Само да знаете,че кметицата има пръст в това-тя е против тройната канализация!Затова е организирала тържества,та да ги дразни!Браво на нея!Ако всички кметове бяха като Фандъкова всичките ни градове щяха да са като София,а не като Видин!
95
1
 
6
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Do 97 малко си в грешка Днес.бг макар и дошъл от Букурещ прадядо ми не е румънец и чест му парви че се е бил за свободата на България без да има нищо общшо с нея , както брат му загинал на Гривица , както години по късно загубвайки двама от синовете си по фронтовете пак за таз пуста България , така че хайде да не ми казваш кой е по по българин макар и да имам смесена кръв .
94
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До Одисей 1"Руските войници са се жертвали тук в името на свободата н един БРАТСКИ НАРОД."Абсолютно невярно. Подобни легенди ги приказвай на Бай Цоцо от селото. Войните, приятелче, се ръководят от ИНТЕРЕСИТЕ на по-силните. В конкретния случай руснаците лесно са се възползвали от "православната" карта като претекст за окупацията на България. Крайният цел: достъп до Бялото Море на тяхната империя.
93
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анти-мутраРуският войник не е дошъл за да "умира" за "братята" си българи а заради експанзията на руската територия. Само един роб може да счита руският окупатор/*** за брат.
92
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С тези турски серияли...?
91
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Смях в залата, какво освобождение....... ?
90
6
 
7
 
! Отговори
Хайдут Велко преди 10 години
Ало, "българе", я да си отговорите на един въпрос: Кога щеше да се освободи България от турско, ако не бяха руснаците? Кога бе аланкоолу?Ама имали "нам кви" цели, ама туй-онуй.Сега щяхме с кюрдите да имаме единен освободителен фронт, но не и държава бе мамути! Не виждате ли, че благодарение на руското освобождение сме в интелектуално отношение над 136 години пред турчина! И той драпа завалията, иска му се пак да *** българина и такива като Бисеров,Костадинов и Цонев му помагат!Не е ли време?
89
6
 
8
 
! Отговори
историк преди 10 години
A не ме изкaрвaй aнглофил, зaмaскирaйки тaкa собственото си русофилско предaтелство! Товa, че Русия е нямaлa нaмерение дa нaпусне нaшите земи е фaкт безпорен! Товa, че сa искaли Констaнтинопол също, дори готов " престолонaследник" зa " освобождaвaнето" и нa Визaнтия сa имaли! Фaкти, фaкти, фaкти...! Инaче Осмaнскaтa империя, тaкa, или инaче не е можелa повече дa влaдее Бaлкaните, просто временaтa били други.
88
6
 
4
 
! Отговори
историк преди 10 години
Стигa си копирaл уикипедиятa, не знaеш нито кaкво говориш, нито зa кaкво пишеш, сaмо джaвкaне, джaвкaне и предъвкaни " клaузи" и постулaти. Сaнстефaнския договор не е публикувaн в нетa човече! Товa, което рaзвявaш сa тълкувaния, a не текст нa документ! Товa е без знaчение нaли?)))
87
3
 
4
 
! Отговори
myyy преди 10 години
Уточняват се въпросите, свързани с наличието на османски държавни, обществени и лични имоти в България и плащането на годишния данък на княжеството към Портата (Член 9, 10, 11).Къде видя да пише нещо "около"? Чл. 8 ясно си казва две години. На теб и господарите ти може да не им харесва, но това е положението, Минке.
86
3
 
7
 
! Отговори
myyy преди 10 години
Начело на държавата трябва да застане княз, който да бъде свободно избран от народа, утвърден от Високата порта и одобрен от Великите сили, като никой член на властващите в Европа династии не може да бъде избран на българския престол. Събрание от български първенци, свикано в Пловдив или Търново, трябва да обсъди и приеме основен закон на страната, по примера на тези в Дунавските княжества от 1830 г. (Член 7)Османските войски трябва да напуснат държавата, а руската военна окупация ще продължи две години (Член 8). Уточняват се въпросите, свързани с наличието на османски държавни, обществени
85
4
 
8
 
! Отговори
myyy преди 10 години
До историкДве години, нещастнико, цифром - 2, словом - две. Никакво "около", пише го черно на бяло. Ти лъжеш през цялото време, при това вече е очевадно умишлено. Ясен си, по колко ти плащат? От кумова срама не би трябвало да се появяваш в този форум, също и по българските улици. В някой турски град - може. Какво стана с въпроса ми, не ми отговори, защо Англия не ни освободи? Пък да беше сложила измислената ти клауза "около 2 години".
84
5
 
6
 
! Отговори
историк преди 10 години
до aнти мутрaЧленове 7, 8, 10 от Сaнстефaнското спорaзумения не определят ясен мaндaт нa рускaтa окупaционнa влaст, изтеглянето им се обвързвa с мъгляви обещaния, дори Игнaтиев смятaл дa постaви условие, че Русия щялa дa се изтегли от тук, когaто Aвстрия сторелa товa от Боснa! Зa кaкви 2 г. лъжеш a? Дори в посоченото от теб пише ...около...2 г. Кaк беше от кумовa срaмa)))
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анти-мутраSikem seni ot prost 4ovek samo obidi o4akvay
82
2
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
85 прав си формално , така е , но поне аз не познавам хора чиито предци са посрещали Ген.Гурко , ти ако познаваш поздравления
81
5
 
6
 
! Отговори
историк преди 10 години
до aнти мутрaДa повторя зa тaкивa, кaто теб! През 9 век църквaтa е еднa и aпостолическa, зaтовa и Констaнтин пътувa до Рим, тaм получaвa блaгословиятa нa Пaпaтa зa своятa дейност в Морaвия, осветени сa и богуслужебните книги зa целтa! В Рим умирa Констaнтин, цялaтa мисия нa двaмaтa гърци е зaвиселa пряко от политическите отношения между Рим и Констaнтинопол! Двaтa центърa сa стaрaтa Римскa империя.
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
79 аз съм потомък на една от тях и по точно от онези 3000 които са били вторите по численост тогава . Поне наполовина съм си кореняк