Църквата почита паметта на Свети Йоан Кръстител

Празнуват Иван, Йоан, Калоян, Йовко, Ивайло, Иво
9
Църквата почита паметта на Свети Йоан Кръстител
Снимка: Булфото, архив

Българската православна църква почита днес паметта на Свети Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос в река Йордан.

Празникът е наричан от народа Ивановден.

Свети Йоан Кръстител е назоваван още Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята и подготвя пътя на месията с проповедите си. Според Евангелието той се прочул като проповедник в Юдея и Галилея. Свети Йоан е проповядвал, че е изпратен от Бога да подготви пътя за идването на Христос и затова увещавал хората да се покаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. Като символ на пречистване Йоан кръщавал покаялите се с вода.

Едва 34-годишен, Йоан Кръстител е заловен и обезглавен по нареждане на цар Ирод Антипа. Животът и духовната чистота, която постига Йоан Кръстител, както и мъченическата му смърт, са причина житията и библейските разкази да говорят за него по-скоро като за ангел, отколкото за човек. Иконите го изобразяват с пустинно облекло от камилска вълна, кожен ремък и с криле като ангел, символизиращи моралната му чистота и достойнство на предтеча. В лявата си ръка държи разгънат ръкопис, на който се чете: "Покайте се, защото се приближава царството небесно".

В България обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или от девера.

Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от следсватбените обичаи, с които се затваря широкият кръг на сватбената обредност. През този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже, и именниците.

В Югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до една година. Обредното къпане включва и размяната на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза.

Народната представа за Свети Йоан като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза.

Обредната трапеза включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

На Ивановден изтича и срокът, през който обикалят новогодишните маскирани дружини. В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено "царя" на дружината на чешмата, където го окъпват. След това той устройва угощение, на което присъстват и маскирани като мечка, невеста, арапи. С празнично хоро завършва пълният цикъл на обичая коледуване.

Имен ден празнуват днес Йоан, Йоанa, Иван, Иванka, Иванина, Ванина, Ваня, Ваньо, Калоян, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Жан, Жанa, Яна.


9
Още по темата: Ивановден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
10
 
! Отговори
Попчето преди 7 години
Честит имен ден на всички именници! Да са живи-здрави и късметлии-наздраве!
6
1
 
6
 
! Отговори
KZL преди 7 години
..Иванka, ..Защо "к"-то не е на кирилица?
5
1
 
12
 
! Отговори
Рали1 преди 7 години
Честито на всички именници ! Да е живо и здраво името им ! Да запазим традициите,обичаите и вярата си,които са ни крепили през годините и са ни съхранили като народ .
4
3
 
3
 
! Отговори
Ваня преди 7 години
Честит имен ден на всички именици! Живи и здрави, и всички останали покрай тях :-) Продължавам да се чудя защо не празнуваме Коледа на 6 януари...
3
1
 
14
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 7 години
Айде сички Иванчовци и Иванки да са здрави и работни ама Иванките повече щото и салати и маси требва да стягат и да са убави и засмени та тъкмо да им приляга...Таз сабахлен пожелания а довечера-наздравици!
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво, много хубав празник! Честито на всички именници и християни!
1
15
 
0
 
! Отговори
Да преди 7 години
Религиозните "празници" са залъгалки за немислещи индивиди.Християнската религия не прави изключение и като всички останали религии е едно СУЕВЕРИЕ. Експлоатиращо хорските слабости, страхове, необразованост и склонност към предразсъдъци.