Нова окупация на Софийския университет

Новите окупатори-студенти отново искат оставка на правителството
Обновена: 25 яну 2014 10:43 | 25 яну 2014 09:00,
410
Нова окупация на Софийския университет
Снимка: Булфото

Нова окупация на Софийския университет. Малко след полунощ в социалните мрежи се разпространи информация, че студентите са подновили протестните си действия. Според информациите става въпрос за група, различна от тази на Ранобудните студенти.

Те обаче участвала в протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Студентите, извършили поредната блокада на Ректората, се скрили там по-рано през деня като вечерта заключили сградата отвътре, съобщава bTV.

След 2.00 часа младите хора прочетоха декларация, в която определят себе си като „студенти, които подновяват окупационния протест”.

Исканията остават същите като тези от предишната инициатива - оставка на кабинета "Орешарски" и разпускане на парламента с цел нови избори.Този път обаче окупаторите настояват и за оттеглянето на ректора на СУ проф. Иван Илчев.

Още по темата
Пред bTV част от участниците в новата акция обясниха, че целият университет е заключен и този път в него няма да има лекции или административна дейност, докато не бъдат изпълнени исканията им. Хора, които подкрепят инициативата, ще бъдат допускани само в двора на ВУЗ-а.

Новите окупатори посочват като мотив за действията си мониторинговия доклад на Европейската комисия, който потвърждавал, „че България не може да продължава да пренебрегва елементарен морал и законност“.

„Съдебната система, политическата легитимност и доверието към институциите на практика са съсипани. Ние отказваме да търпим това.

Правителството продължава да взима трайно обвързващи страната заеми с нищожен социален ефект. Прокуратурата прикрива прането на пари от страна на Христо Бисеров и го представя пред обществото само като свидетел по други дела. "Народен" представител, скандалният Волен Сидеров си позволява грубиянски прояви спрямо френски дипломати и български журналисти. Отново "народен" представител, Страхил Ангелов извърши недопустимо действие, изразявайки подкрепа за Башар Асад в Сирия, с което злепостави страната ни. Абсолютно неприемливият Делян Пеевски незаконно заседава в Парламента докато подготвя информационния монопол над разпространението на печата. Подготвя се и поредното разхищение на природен ресурс с незаконни строежи в Странджа.

Същевременно няма и никакво държавно решение в интерес на тютюноработниците или бежанската криза. Всичко това показва парализата на управлението, заинтересувано само от прокарването на руски интереси у нас“, се посочва в декларацията.

На 25 октомври 2013 г. "Ранобудните студенти" обявиха пълна окупация на Ректората на СУ, а на 17 ноември тя беше прекратена и протестиращите студенти се преместиха в аулата на висшето училище, за да може да започнат учебните занятия в Ректората.

На 14 януари "Ранобудните студенти" обявиха, че прекратят окупацията на аулата на Софийския университет и ще започнат да организират кръгли маси по различни теми и проблеми. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още по темата: окупацияСУ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
12
 
11
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
"управлението, заинтересувано само от прокарването на руски интереси у нас !Именно - това им е главната грижа на тия "управляващи", а на второ място са турските и частните интереси на олигарсите !
260
6
 
13
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
...не виждате ли какво става вече 24г Карл Маркс е казал, преди два века - при капитализма обществените отношения спъват развитието на производителните сили. Частната собственост на предприятията спъва развитието на индустрия. Следват световни кризи и световни войни . Икономически отношения, основани върху експлоатация (да не забравяме, че робите са имали осигурена храна, дрехи и дом за разлика от сегашните роби на капитала), спъват развитието на обществото. Това е - но кой да чете?
259
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като ви чета коментарите не виждате ли какво става вече 24г, в държавата ---ние загиваме ,но това не виждате защото са ви затворили очите с пари---платени драскачи/.
258
6
 
26
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Ето ги мамините синчета и дъщерички на средната класа, самообявили се носители на истина от първа инстанция. Талибаните на "гражданското общество. Те не желаят никакви спорове. Диалозите са излишни, оставка и туйто. Настървени са децата. Сърдят се, че никой не ги разбира освен американския посланик и част от агентурата му. За разлика от бедните, грозните, старците и бабите и другите простаци от провинцията. Между другото, Орешарски е награден от Сената на САЩ - за плоския данък.
257
7
 
25
 
! Отговори
Fuck you! преди 10 години
***! Но не мога да разбера защо другите студенти не хванат да ги изметат и да си изкарат спокойно сесията, как може да са такива ***. Това са жалки платени провокатори без никаква идея за какво протестират ако имаха адекватни искания да разбере човек. Българина видял някаде нещо и имитира, ами измисли нещо ти бе миризливко!
256
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Mnogo umni i to4ni iskaniya ot studentite no nqma koy da gi razbere,v BG ve4e sa ostanali neuki ,neobrazovani i pensioneri koito hal haber nqmat ot slu4vashtoto se v sveta komunizma gi e napravil tupi 4ove4eta koito nqmat yasna cel za badeshteto si a sa samo mashina za glasuvane za izbirane na porednite mafioti
255
5
 
18
 
! Отговори
huqvei преди 10 години
Целия този цирк ще продължи до евроизборите, когато тиквеника ще види, че никой не го иска
254
5
 
25
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
В развитите страни младите са с комунистически идеи. Студентите в Англия искат безплатно образование за всички като се вземат пари от най-богатите. В развитите страни студентите се борят за справедливо общество, за прогрес, срещу господството на капитала и жестоката експлоатацията на трудовите хора. Ботев е загинал за моите братя сюромаси. Студентите от СУ не се интересуват от сюромасите. Те са добре облечени, добре нахранени, исканията им витаят високо в облаците на духовността. Те са се издигнали над дребните житейски проблеми, свързани с цената на хляба или тока. Те искат морал, че
253
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
NABLIJAVA EDNA GODINA OTKAKTO SE PROTESTIRA V BG.I DOKATO FEVRUARSKITE PROTESTI BQHA ISTINSKI I SPONTANNI TO TEZI SLED ISBORITE SA PLATENI S MRASNITE PACHKI NA MUTRITE BORISOV I CVETANOV I MAFIOTSKATA IM GRUPIROVKA GERB. NO KAKVO LI NE PRAVI OBEDNELIQ BALGARIN ZA PARI...............
252
2
 
19
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Мила родна демократична картинка! Мяркат се в съзнанието ми като на филмова лента, познати кадри от 1990, 1997. Същите фрази, същите лозунги, почти същите лица. Разликата е в масовката. Явно е, че баламите са намалели значително. А някои казват, че преходът не е донесъл нищо добро. Не са прави.
251
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Според теб тези 5 продажни студенти ли са младата интелигенция? Или интелигентът агент Буда-комуниста? Какво образование има Бойко мутрата бе? Завършил комунистическата школа в Симеоново...... Ако тва са интелекти пази Боже
250
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България загива надеждите са в младата интелигенция.Българския дух трябва да се събуди ,за да се наричаме с гордост БЪЛГАРИ ,КАКВИТО СМЕ БИЛИ В МИНАЛОТО
249
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма ли държава,институции??????Веднага да се самосезира главния прокурор и да свали имунитета на Борисов който е и главния финансов донор на тези пет продажни душици.Да преберат комуниста Борисов на топло за да се спре тоя фарс
248
15
 
9
 
! Отговори
Професор преди 10 години
До студентите, които не подкрепят окупацията - ами приемете, че окупаторите ще ви спестят парите за лекарства за гриповете/вирусите, които в момента са в циркулация ;)Аман от ***, които си мислят, че един изпит или лекция ще ги направят нещо повече от това, което са... то като ви липсват първите 7 год. и 100 години да киснете по лекции, няма по интелигентни да станете - най-много някоя опорна точка да наизустите!
247
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Василев Г-н Василев, побързайте, във централата на ЦРУ, раздават ПАМПЕРСИ, побързайте !
246
2
 
27
 
! Отговори
златко преди 10 години
Другите студенти да не чакат, ами да вземат камъните и тоягите!Тая работа с добро няма да се свърши.
245
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен-270Докато има такива като теб тиквенико , няма да се оправи България А тоя пикливи недоносчета просто да ги изметет от там !
244
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
KAKVO LI NE PRAVQT PACHKITE NA MAFIQTA GERB.
243
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
при правителството на Боико народа беше наи зле.
242
8
 
36
 
! Отговори
EUSSR преди 10 години
Окупират студентите които не са се подготвили за изпитите и сега търсят начили да провалят изпитната сесия. Аман от некадърници. Време е да се почне със закриване на университети. Реформата на висшето образование трябва да започне със закриването на СУ. 125 години стига е произвеждал некадърници!