"Дебатите по вота на недоверие се обърнаха срещу вносителя"

Преглед на печата на 11 февруари
Обновена: 11 фев 2014 07:01 | 11 фев 2014 07:00, Петя Славова
47
"Дебатите по вота на недоверие се обърнаха срещу вносителя"
Снимка: БТА

Дебатите по третия вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски", поискан от ГЕРБ се обърнаха срещу вносителя, резюмира в."Труд". Това бе усещането в края на близо петчасовата дискусия в парламента. От страна на ГЕРБ бившият зам.-министър в МВР, сега депутат Веселин Вучков, разви мотивите на опозицията - провалена реформа в ДАНС и МВР, несправяне с битовата престъпност, с бежанската вълна. В отговор Цветлин Йовчев сравни управлението на ГЕРБ в сектор "Сигурност" с репресивния модел на комунистическата държава. По думите му прекратяването на "несвойствени" дейности на МВР от сегашната власт накърнявали финансови интереси, които по груби сметки възлизали на десетки милиони левове.

"24 часа" цитира президента Росен Плевнелиев по темата, който каза: "До момента държавният глава не е информиран от управляващите по законите, които разработват в сектор "Сигурност". Чувам, че ще ми отнемат конституционни права и се питам: а някой ще се сети ли да съгласува с държавния глава тези закони и на коя фаза - отново ли в последния момент, или както се разбрахме през 2012 г. - в пълен консенсус пред очите на нацията?"

Още по темата

Здравните новини на "Дума" коментират факта, че едва 1% от завършващите студенти по медицина от Медицинския университет във Варна искат да останат в България. Освен лошото заплащане, младите доктори нямат шанс за развитие. Бройките, които отпуска за специализации МЗ, са изключително малко. Затова експертите настояват с промени в нормативната база да се разреши на университетите сами да определят броя на специализантите си в дадено направление. "В момента има осезателна нужда от анестезиолози и патоанатоми и липсата им блокира работата на цялото общество", каза проф. д-р Радослав Радев, ръководител на Клиниката по гръдна хирургия в МБАЛ "Св. Марина" Варна и декан на Медицинския факултет в МУ. Изданието спира вниманието си на това, че в 38 общини няма аптека, която да работи с НЗОК.

В тази връзка пред "Стандарт" Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите, пита: "Докога ще сме пациенти на болно здравеопазване? И защо Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се държи като заложница на финансовото министерство вместо като независим орган, който да защити средствата, нужни на бюджета й, за да изпълнява основната цел, заради която е създадена - да осигуряваи гарантира свободен и равнопоставен достъп на осигурените лица до медицинска помощ."

Малки български фирми за автомобилни превози блокираха вчера граничните пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово". Същевременно големите транспортни фирми дадоха на правителството три дни срок да се решат проблемите с еднократните разрешителни за преминаване през турска територия, след което ще започнат протести в София, съобщава "Дума". Блокадата на българо-турската граница остава до сряда, заяви председателят на УС на АЕБТРИ Георги Петърнейчев. По-късно той обяви, че целият бранш е готов да застане на границата с всички автомобили, които са в България. Превозвачите трупат загуби от тази ситуация и не могатда чакат насрочената за 21 февруари в Анкара среща между транспортните министри на двете страни, на която да се търси изход от ситуацията със спрените превози на фирмите от държавитена територията на другата заради подновения спор за броя на разрешителните за транзитни товари.

"Капитал Daily" задава въпрос във връзка с двете интервюта от понеделник - на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов пред bTV и на депутата от ДПС - и неслучил се председател на ДАНС - Делян Пеевски - пред pik.bg: "Ами ако и Пеевски, и Цветан Цветанов казват истината?" Тези интервюта показват нагледно процесите по върховете на съдебната, законодателната и изпълнителната власт. Цветан Цветанов обясни, че Делян Пеевски контролира и управлява прокуратурата, Висшия съдебен съвет, главния и зам.-главния прокурор. Делян Пеевски отговори пред pik.bg. с потвърждение за тристранната среща в кабинета на Цветан Цветанов в МВР - между него, Цветанов и Цацаров. На срещата Цветанов "поискал ултимативно" от Цацаров да "назначи протежето му Ася Петрова за заместник главен прокурор" и "гаранции, че изборът на Петрова пред ВСС ще мине." И още: "Цветанов поиска в никакъв случай да не бъде избиран Борислав Сарафов за заместник главен прокурор. Каза, че с него се познавали отдавна, но не го харесвал. Имал лични причини да не го харесва."

"България поиска помощ от ЕС за визите за САЩ, Канада и Австралия", е новина от страниците на "Сега". Европейските институции влизат в битката за отпадане на визите за български граждани за САЩ, Канада и Австралия. София официално ги сезира за продължаващите ограничения преди два дни. Ако трите държави не се съгласят да ги махнат, Еврокомисията може частично да върне визите за тях. На 5 февруари Брюксел призова САЩ да премахнат изискването до 6 месеца. Българското МВнР съобщи вчера, че е пратило нотификации (официални уведомления) до ЕК, Европарламента и Съвета на ЕС, в които описва проблема, и се изтъква, че нашата страна е осигурила безвизов режим на гражданите на въпросните три държави. България е една от малкото страни в ЕС, които имат този проблем - американците предявяват визови изисквания още към Румъния, Кипър, Хърватия и Полша, а Канада - само към нас и северните ни съседи.

"Стандарт" предупреждава, цитирайки британското издание "Джърнъл", че стотици български и румънски студенти може да се наложи да прекъснат образованието си на Острова заради спряното през ноември м.г. финансиране. За последните три месеца е било замразено финансирането на 7448 български и румънски студенти, като от тях на 853-ма плащанията вече са възстановени, обяснява министърът на университетите и науката Дейвид Уилетс. Други 2783-ма учащи наскоро са представили изискваната документация и молбите им се разглеждат. Ако бъде установено, че някои от учащите са получавали пари, без да имат право за това, ще получат перманентна забрана да кандидатстват за държавно финансиране на образованието си. Докато тече разглеждането на молбите обаче, приближават сроковете за плащането на студентските такси. Някои студенти може да бъдат принудени да прекъснат, ако не могат да платят таксите си. В медиите се съобщава и за групи студенти, на които е отказан достъп до учебни занятия заради спряното финансиране.

В интервю за "Преса" Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в София, коментира първия доклад на ЕК за корупцията в целия ЕС. "Ценното в този доклад е, че определя за всяка страна кои са специфичните области, където корупцията е видима и пречи на хората да се възползват в най-голяма степен от членството в ЕС. Подобни "снимки" на корупцията ще има на всеки две години. И нека се опитаме да разбием един мит - България не е лошо дете, на което Брюксел само се кара."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
мила преди 10 години
Кой каквото пожелава другиму, него го постига! Ето това ви е мръсната гейберащина, заради която ви мрази българския народ!
38
1
 
1
 
! Отговори
мила преди 10 години
Правителството на г-н Орешарски, два пъти се справя по-добре и голяма част от хората му имат доверие. Голяма грешка направи Бойко, пак. С твоите камъни по твоята градина!
37
1
 
1
 
! Отговори
мила преди 10 години
Битовата престъпност е голяма защото управлението на ГЕРб доведе народа до просешка тояга, а Цвъто беше зает да прави показни акции и да подслушва.
36
1
 
1
 
! Отговори
мила преди 10 години
ГЕРБ няма ли вече да си дадат реален отговор на въпроса аджеба защо хората всеки ден обсъждат простотията на Боко, крадливите им схеми и тоталното съсипване на здравеопазването и икономиката.
35
1
 
1
 
! Отговори
мила преди 10 години
С вота на недоверие по сигурността от ГЕРБ само припомниха на хората как я бяха обърнали държавата на полицейска академия на Цвъто и контрабанда в стил Ал Боко
34
1
 
1
 
! Отговори
мила преди 10 години
Единствено Бойко няма доверие в кабинета. Обаче един милион други имат.
33
1
 
1
 
! Отговори
мила преди 10 години
Поредният герберски провал - какъв кеф!
32
0
 
0
 
! Отговори
Неформална преди 10 години
Вотът на недоверие няма как сега да се обърне срещу вносителите му, защото той никога не е бил в тяхна полза. А президента тази седмица е като отритнат домашен любимец. Никой нищо не му казва, не го питат, даже искали конституционните права да му отнемат. Да го ожалиш горкичкия мрънчо.
31
1
 
1
 
! Отговори
Ниа Атака преди 10 години
Никога вече ГЕРБ! Атака Победа!
30
0
 
1
 
! Отговори
нана преди 10 години
Орешарски много си щастлив но скоро ти идва края . Народа ще те изрита . Ще бъдите изхвърлени с цялата *** от ДПС БСП .Държавата ще се прочисти от *** като вас.
29
0
 
2
 
! Отговори
изнервен преди 10 години
Няма ли да представите в тази новина и нещо, което не е писано във вестник на Пеевски - или вече няма такъв?
28
0
 
0
 
! Отговори
?! преди 10 години
Лошо нема :)))
27
1
 
1
 
! Отговори
Айкидо преди 10 години
32В момента тренирам, пич.
26
3
 
10
 
! Отговори
ееее преди 10 години
Защо манипулирате хората с това заглавие? Който е гледал,знае че няма нищо общо това с истината. Изказването на ВМ,беше опорни точки , прехвърляне на вина и избягване на отговори за сегашното положение. Опозицията бяха абсолютно аргументирани.
25
2
 
1
 
! Отговори
?! преди 10 години
До Пиян до 30че си пиян е видно, но по-добре се наспи за да ти мине.
24
1
 
3
 
! Отговори
Пиян до 30 преди 10 години
Президента.
23
1
 
4
 
! Отговори
?! преди 10 години
Има ли нещо нормално в тази държава?
22
7
 
10
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
Колко червени *** на една снимка.
21
8
 
14
 
! Отговори
tough преди 10 години
Глейте ги как седят и ни се хилят на малоумието, че ги държим още, техната ****а да*ба.
20
1
 
6
 
! Отговори
Орешарски преди 10 години
"Дебатите по третия вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски" "Абе важното е да има любоффф. Иииибавка ли ви се струва кабинето ???

Спонсорирани публикации