"За" мажоритарен, задължителен и електронен вот

Проучване: И трите въпроса за референдума са одобрявани от избирателите
13 фев 2014 16:02,
216
"За" мажоритарен, задължителен и електронен вот
В страната от дни текат подписки за инициирането на референдум. Снимка: БТА

И трите въпроса за референдума за изборните правила, предложени от президента Росен Плевнелиев, са одобрявани от избирателите. Това сочат данни от национално представително изследване, проведено от Exacta Research Group, по поръчка на Агенция "Фокус".

62% от допитаните са на мнение, че у нас е необходим национален референдум за промени в изборното законодателство.

Най-масово подкрепят идеята на президента хората на възраст между 40 и 50 години, висшистите, както и жителите на големите градове.

Противници на референдума са 18% от интервюираните. Сред тях преобладават хората на възраст над 50 години.

Най-висока подкрепа - 67%, събира идеята на държавния глава - част от народните представители да се избират мажоритарно.

Най-изразителна подкрепа за мажоритарен вот дават хората на възраст между 30 и 50 г. и високообразованите. Симпатизантите на БСП, ДПС и на "Атака" по-често от останалите не подкрепят предложението.

59% от българите одобряват идеята да се гласува по електронен път при гласувания на избори и референдуми. Подобно предложение е особено приемливо за хората на възраст между 30 и 50 години, за високообразованите респонденти и за жителите на големите градове. Над половината - 53% от тези на възраст над 59 г., отхвърлят идеята за дистанционно гласуване.

56% одобряват и въвеждането на задължително гласуване. Тази идея обаче среща силен отпор сред столичани и българите, които по принцип рядко гласуват, коментират социолозите.

Изследването на Exacta Research Group е проведено в периода от 5 до 11 февруари, интервюирани са 1000 пълнолетни българи, живеещи в 86 населени места в страната. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кутевчетата откачиха, явно тази идея хич не се нрави на Моника и Моников.
40
9
 
5
 
! Отговори
бай Петко преди 10 години
"...56% одобряват и въвеждането на задължително гласуване. Тази идея обаче среща силен отпор сред столичани и българите, които по принцип рядко гласуват, коментират социолозите.."Хора, помислете за смисъла на задължителното гласуване. Колкото повече са избирателите, толкова повече избраните партии ще получат т.н. законна държавна субсидия, т.е. по 1.10 лв.на ден за избран депутат. Ами ако са над 1 000 000 !? помислете колко милиона ще ни дръпнат от джобовете. За това искат да е задължително!!!
39
2
 
11
 
! Отговори
Бат Коста преди 10 години
'Най-изразителна подкрепа за мажоритарен вот дават хората на възраст между 30 и 50 г. и високообразованите. Симпатизантите на БСП, ДПС и на "Атака" по-често от останалите не подкрепят предложението.'ха ха ха Доказателство че симпатизантите на БСП, ДПС и Атака са НИСКООБРАЗОВАНИ, *** и пенсионери, нали ги видяхме на контрапротестите, имаше и пълно неграмотни не различаваха президент от депутат, това са техните избиратели (3 кебапчета + бира)Всеки глас за БСП е глас и за ДПС !ОСТАВКА !!
38
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен: И Белгия ли да не се дава за пример? Защото там гласуването е задължително. Днас Белгия, заедно с Швейцария и Холандия, са най-хубавите места в Европа.
37
0
 
10
 
! Отговори
вот преди 10 години
За българина е характерно, че е песимист и мрази промените, затова си тъпчем още в червените л****. Тва нямало да стане, онова било безмислено, и не знам какъв е процента на *** и турците в България, но все още са по - малко от нас, така че не те трябва да решават. Вотът може да е задължителен формално като се стимулира и поощрява, по - добре, отколкото да се купуват само *** гласове и без това се прави с държавни средства. А ти си платен *** или т*пак, избери си...задължително.
36
2
 
15
 
! Отговори
българин преди 10 години
Аз съм за задължителното гласуване. Нека нещата са ясни. Мажоритарният вот в България е илюзия, но поне няма да навреди. А електронното гласуване също няма да навреди.НАЙ-ВАЖНО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ!
35
18
 
4
 
! Отговори
SVET преди 10 години
Пълна идиотщина:1. Задължително гласуване - напълно противоположно с демокрацията - остава след това да ни казват и за кого да гласуваме.2. Мажоритарен вот - най-големите работодатели и бизнесмени ще станат депутати. Да не говорим за футболните босове - Гриша Ганчев, Тодор Батков, Кирил Домусчиев и т.н. В някои области на страната сигурно 50-60% от населението е пряко зависимо от двама трима души работодатели - предмет на лични договорки ще бъде кой да направят депутат.3. Електронният вот е п
34
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Ганка КоеваГанке, а чу ли, че от задължителен вот ще спечели най-много АТАКА.Това го констатира Иван Костов с последния си доклад.Забележи, обаче за кого е той:за някакв Институт за оценка на рисковете.Демек, някой от големите вижда риск АТАКА да стане водеща политическа партия, както през 2006г.Само с плямпане, червена ГЕРБерастке, не става ,трябва и мозък
33
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Образователния ценз при гласуването би имал най-голяма полза. Не може някакви неграмотници, нямащи си на идея за какво гласуват да определят съдбата на България.
32
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мажоритарния вот е една глупост и ще даде още повече власт на ГЕРБ и БСП.Не е задължително, може мажоритарността да се изразява в задължителна преференция и така партиите няма да си слагат само едни и същи послушковци в листите, може да се взаимстват комбинирани системи като в Германия. Хората отдавна са открили топлата вода. Електронното гласуване може да е за българите в чужбина, които сега са много затруднени да гласуват, пътуват стотици километри, висят по опашки.
31
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЕвропеецБЕЛГИЯ НЕ СИ Е СМЕНЯЛА ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО ОТ 1892-РА ГОДИНА.ГЪРЦИЯ И КИПЪР ДА НЕ СЕ ДАВАТ ЗА ПРИМЕР А МАЛКАТА ЛЮКСЕМБУРГ ПЪК ИЗОБЩО!!!
30
1
 
18
 
! Отговори
Кърлеж преди 10 години
Хайде кутевчетата да не спират да дрискат.Спуснаха ли ви опорните точки...
29
11
 
3
 
! Отговори
Исмаил преди 10 години
Аз ще гласувам за пп ***.Не щем ни БСП ни Герб.
28
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
хахахахааааа--как ще гласувате бе пичове,когато още на втория чак ще бъде хакнат--тоя *** има ли си на идея какво предлага--ще отидат парите на вятъра---хахахахаааа-електронен вод.....пак много пара ще се гепи...гладен ни е президентино,гладен!!!!
27
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Aз пък като върл анти-комунист съм ПРОТИВ и трите.Мажоритарния вот е една глупост и ще даде още повече власт на ГЕРБ и БСП.Електронното гласуване няма какво да го коментриме, такива машинации и манипулации ще има, че отново ще спечелят ГЕРБ и БСП и ***, може дасе въведе за инвалиди,слепи и т.н.Задължителното гласуване може само да направи ДПС наравно с първите, тъй като турците с българско гражданство са около 1 милион.Така, че ПРОТИВ в името на България
26
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП, ДПС ЩЕ СЕ СМАЛЯТ ТА ДА МОЖЕ ДА ДОЙДАТ НА ВЛАСТ РЕСТАВРАТОРИТЕ И БУДА!!! ХА ХА ХА1 МИЛИОН ПЪТИ ПРЕДПОЧИТАМ БСП+ДПС ОТ ТОВА НАЙ-ГОЛУМИЯ *** БОРИСОВ ДА СЕ ВЪРНЕ НА ВЛАСТ!!!!АКО НЕ БЯХА ПЛАТЕНИТЕ ГЕРБУРУНГЕЛИ ТУК НЯМАШЕ ДА ИМА ПОДКРЕПА ИЗОБЩО ЗА МУТРАБУДАЛОСЕЛСКИЯТАРИКАТ!
25
12
 
7
 
! Отговори
nobi преди 10 години
Вие сте баси *** племе. Ако стане задължително, аз няма да гласувам повече
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Референдума за промяната в Изборният закон включва ли задължението ВСИЧКИ кандидати било то мажоритарни или партийни ДА ДЕКЛАРИРАТ ПРОИЗХОДА НА АБСОЛЮТНО ВСИЧКИТЕ СИ СРЕДСТВА/спонсори,дарители,дарения,лични средства/ получени и вложени за участие и провеждане на предизборна кампания и ако НЕ,какъв е смисълът тогава от този референдум???Дори и с тази промяна,резултатите,ако това не бъде направено ще са ясни!!
23
2
 
6
 
! Отговори
Genov преди 10 години
До АнонимеБелгия и Гърция. От белият свят също Австралия.
22
0
 
7
 
! Отговори
трол1 преди 10 години
не знам за гласуването но псуването ще е задължително