Мюфтийството осъди вандализма в Пловдив

"Недопустимо е лидери на футболни фенове да влияят на съда"
Обновена: 14 фев 2014 18:19 | 14 фев 2014 18:18, Александър Попов
270
Мюфтийството осъди вандализма в Пловдив
Снимка: Булфото

Главно мюфтийство осъди остро вандалския погром извършен над "Джумая" джамия в Пловдив днес.
 

Непосредствено преди петъчната молитва екзалтирани граждани са нападнали храма с камъни, димки и коктейли "Молотов". Причинени са материални щети и е възпрепятствано правото на гражданите да изпълнят необезпокоявани своята молитва. Имало е явна заплаха за  живота и здравето на богомолците и служителите в сградата, заявиха от мюфтийството в официална позиция.

Още по темата

Честите нападения над храмове силно тревожи мюсюлманско изповедание. Подобни актове компрометират етно-религиозния мир в страната и капсулират мюсюлманите. Подобни събития напомнят случая "Баня Башъ" от 20 май 2011 г. когато авторитетът на страната пред европейските ни партньори бе накърнен, пише още в съобщението.

Според Главно мюфтийство опитът на част от обществото да ограничи  правата и религиозните свободи на друга част е грубо погазване на конституционните им права.

"Във всяка една правова държава е неприемливо да се оказва натиск чрез лесно манипулиращи се маси от хора върху съдебните органи. Съдът е длъжен да решава делата съгласно закона и вътрешното си убеждение. Недопустимо е лидери на футболни фенове да указват на съда как следва да бъде решен даден казус", недоволстват от мюфтийството.

Според тях, случилото се днес е сериозна заплаха за българската демокрация.

"Българските граждани изповядващи ислямската религия са пълноправна част от българската нация, а Главно мюфтийство е българска институция, която е завела своите искове на база достатъчно законови основания. Имотните претенции са за отнети мюсюлмански храмове и вакъфски имоти. Заведени са 26 дела за 29 имота. Законът за вероизповеданията от 2002 г. дава това право на всички регистрирани вероизповедания в страната", уточнават още от Главно мюфтийство.

По-рано днес се проведе протест в Пловдив, който бе съпътстван със сблъсъци с полицията. Прозорците на "Джумая" джамия бяха счупени, а табела на намираща се в съседтсво сладкарница - подпалена. Полицията е арестувала 20 души, а шестима са били приети в болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
1
 
0
 
! Отговори
ФЕС преди 10 години
До всички, които казват на мюсюлманите, че са мръсни... уверявам Ви, че нашите крака са по-чисти от Вашите лица! Доказвам Ви: миете си лицето максимум 2 пъти на ден, а един молещ се мюсюлманин 5 пъти не само лицето, ами и краката!
196
0
 
1
 
! Отговори
bratya Grim преди 10 години
Do 9667. KATO NE TI HARESVA BULGARIYA I SE CHUVSTVA6 TUR4IN-IZ4EZVAY KAM TURCIYA!A BOKLUKA SI TI!!!! I NE SMEY DA KIPAZI6 BG ZNAME DO TURSKIYA P'L KOYTO SI SLOJIL DO NEGO! No ne ti stiska da ide6 v Turciya,za6toto si m'ngo,a tam gi obi4at tolkova,kolkoto v cyaka Evropa!Gad!!!
195
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крайностите не са за предпочитане. Нищо против турците нямам. Моля да се държите прилчно!Ястреб също прекалява. Все пак избора на Ясреб е Запад, а не Кувейт или Сауд Арабия.Какво нов в Торонто, Ястреб? Как е зимата там?Нека да се уважаваме!
194
5
 
2
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До Един българинАми господин ***, и на теб ако не ти харсва, че аз се подмивам, и ти можеш да правиш каквото си искаш. Да съм те канил да ми обсъждаш ибрика или да ми бърникаш из потурите за ***? Не съм, нали?! А аз се чувствам турчин и ако на теб това не ти харесва, сиктир към Волжка България. Ако не знаеш пътя, питай майка си!
193
2
 
3
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До @ ТурчинНе позна, вашите момичета си умират да гърмят с ... *** карабини! И да си призная, са едни от най-фантастичните стрелци!
192
1
 
4
 
! Отговори
@ Турчин преди 10 години
Знаеш ли освен ниската интелигентност и мръсотията под ноктите вие потурчените и *** имате още общи неща , и *** и потурчена си мечтае за български момичета , а нашите момичета и от двата вида са отвратени :)
191
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе гадно е да си подмиваш *** , а не да използваш тоалетна хартия като бял човек и после да *** локум ... гнусни същества.
190
4
 
2
 
! Отговори
АбдулРезаковски преди 10 години
До Един българинТа разликата е, че ние се подмиваме с водичка между бузките по няколко пъти на ден - и не само между бузките де - и се къпем всеки ден. Пък и ползваме нещо, наречено ***, ако го знаеш що е то, да си измием ръчичките, след като сме си подмили бузичките. Капиш, смърдяш ***?
189
0
 
1
 
! Отговори
bg преди 10 години
Vie kopeldashki sunitski murshi ste mnogo 4isti,dano Bashar Asad vi iz4isti.
188
0
 
1
 
! Отговори
дослук? преди 10 години
такава им е политикатастъпка по стъпка да не си личи много
187
2
 
0
 
! Отговори
АбдулРезаковски преди 10 години
До *Да те питам - ти откъде знаеш в турците в Турция какво правят или не правят, какво мислят или не мислят? Ех? Или типично по български - смучеш "аргументи" от задното си отверстие? Е? Чекам да ме просветиш.
186
1
 
3
 
! Отговори
* преди 10 години
До АбдулРезаковскиИнтересно защо цигъните като са мюсюлмани хигиената им си е все на същото ниво ? И защо в Турция турците между вас и тях разлика не правят ?
185
0
 
2
 
! Отговори
* преди 10 години
Всичко е ясно :Турция е въвела закон с който държавата връща имотите на вероизповеданията/Браво! до тук добре/ Но нашите Нахалници-мюфтии са решили ,че България трябва да направи същото!?За един имот от 600000 трл. Те искат при това без да са доказа ли , че са правоприемници на Ислямското вероизповедание от 1928 г. да "гушнат" 10 пъти повече. При това забележете за сметката на Турция!? Какво са за осмата в света икономика 600000 трл. и какво са за последната в света икономика 6 милиона лв.
184
1
 
8
 
! Отговори
с. преди 10 години
*** да траят,че доста изнагляха напоследък и да не стане мяу!Хората и без това са озверели от хубавия живот в Бантустана и последното,което им трябва е *** *** да ги дразнят допълнително!
183
5
 
4
 
! Отговори
Турчин преди 10 години
Пичове беше ми приятно да се ..вам със вас,но вече спирам че имам да си довършвам едно банкетче от снощи.Вечерта прекарах със едно момиче казва се Владислава,много яка мацка.Осъзнавам че аз страшно много обичам България и съм готов да умра за нея,тя е моята родина и не бих я дал на никого.Но още повече обичам Българките те са много красиви и интелигенти жени,не мога да кажа същото за всички българи.Но винаги има и изключения,аз съм едно от тях.А може да съм арменец,евреин.Размисли и Страсти а?
182
4
 
9
 
! Отговори
проклетии преди 10 години
няма по проклета нация от турската и турците... те дори не са нация, а сбирщина от *** - ***, но в най-долния и мръсен смисъл на думата.. Срам ме е, че имаме такъв гнусен съсед като Турция и нейниете *** - Комунистите от ДПС
181
3
 
11
 
! Отговори
кур за Алах преди 10 години
Ислямът е зло! Докато християните в Европа правеха възраждане и индустриална революция, балканската рая се къртеше по нивите за да храни полегналия мюсюлмански бей друсащ хашиш на наргилето. Мохамеданството е зло, то учи да следваме пророка, който не е нищо друго освен един шарлатанин-педофил-бандит създал един тоталитарен строй. Вън исляма от бяла Европа на цивилизованите хора. Вървете си в мека да се гъзите по пет пъти на ден и да забулвате жените си. Мръсни гадни двуличници!
180
11
 
3
 
! Отговори
АбдулРезаковски преди 10 години
Ние турците сме хора с благ характер и търпение на пророк, та ви изтърпяхме цели 500 години, опитахме се поне малко да ви опитомим, но явно дивашкото в кръвта на българина е много дълбоко вкоренено. Но новите ви господари няма да са толкова благи като нас. Ще мучите дорде ви посинеят копитата, ама нафиле!
179
1
 
6
 
! Отговори
11 преди 10 години
До всички гаджалиНе ни берете кахър на нас. Щом не се чувствате българи не виждам какво търсите на наша територия. А относно оцеляването на българина не се грижете за това.Ние сме по тези земи даже далеч преди древните гърци от над 2900г. Мислете му вие как ще оцелеете тук при условие, че сте тук само от скромните 6-7 века.
178
2
 
0
 
! Отговори
Турчин преди 10 години
До 204 Извинявай за закъснелият отговор.Не се притеснявай и след втори SÜNNET,поради големият размер пак ще ми остане да ти го нахендря.Не се обиждай нищо лично,не ме привличаш особено.Но защо коментарите ти ми напомнят тези на "карата"-201,сякаш ги пише един и същ човек а?