Прогноза: Русия ще спре газа за Европа за седмици

Проф. Пук: До мащабни военни действия няма да се стигне
1 май 2014 20:32,
183
Прогноза: Русия ще спре газа за Европа за седмици
Снимка: Bulgaria On Air

"В краткосрочен план Русия ще спре газовите доставки за Европа и това ще бъде проблем", прогнозира пред Bulgaria On Air проф. Йонас Пук, ръководител на Департамента по енергийна политика във Виенския университет по бизнес и икономика.

Според него подобна ситуация няма да продължи дълго. Най-вероятно ще траеvняколко седмици, но ще причини големи проблеми на Централна и Източна Европа, смята проф. Пук.

„Ние имаме енергийни резерви, благодарение на програмата на ЕС за енергийна сигурност, която за всяка страна е различна. Не можем да живеем постоянно без руския газ - затова Русия определено влияе върху ЕС и икономическата ситуация. Но от друга страна, и Русия не може без доставките си към Европа, защото ще загубят много пари – милиарди, и то за съвсем кратко време. Така че има някакъв баланс. Не е в техен интерес да спират газовите доставки или пък ние да спрем газовите доставки от Русия“, коментира още професорът.

Неговата прогноза е, че до мащабни военни действия, в които да бъдат въвлечени други страни, няма да се стигне.

Вижтe повече във видеото на Bulgaria On Air.

Цялото интервю ще бъде излъчено и в предаването „Брюксел 1“ с водещ Милена Милотинова в събота – 3 май, от 18 часа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Елемаг, кефят ме коментарите ти, човече. Но са баш на място, така трябва!!! Наздраве!
3
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 1Има една тънка подробност - ККП не ще да купува руски газ на тези ДЪРВЕНИ ЦЕНИ,на които "братушките" ни го продават на нас!
2
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прогноза:Европа ще спре едрите банкноти за газта на Русия също за седмици,а може и повече.Кво правят тогава луксозните метреси на газовите олигарси?Почивки по островите?Луксозни яхти?Диамантени огърлици за милиони евраци?
1
7
 
44
 
! Отговори
Елемаг преди 10 години
Русия обръща тръбата към жадния за газ Китай?И какво губи бе, ръководителю на департамента???Що си не скъсаш дипломата и не свариш 2-3 компота с нея?