АЕЦ "Козлодуй" празнува 40-годишен юбилей

Годишнината събра заедно стотици енергетици
3
АЕЦ "Козлодуй" празнува 40-годишен юбилей
Снимка: архив, БулФото

Преди 40 години е открита единствената в страната ни атомна електроцентрала - тази в Козлодуй. Празникът за годишнината днес събира заедно стотици енергетици.

На този ден преди 40 години с пускането на първия ядрен реактор у нас е открита АЕЦ "Козлодуй".

Осем години по-рано спогодба с тогавашния Съветски съюз поставя началото на ядрената ни енергетика. Три години по-късно е направена първата копка, а на следващата година започва мащабното строителство, в което участват над 100 000 монтажници и строители.

Пет години е срокът, през който на гола поляна край Козлодуй е изградена и пусната да произвежда ток първата ядрена централа у нас и в Югоизточна Европа.

Професионалният път на Атанас Койчев се припокрива напълно с историята на Централата.

"Дойдох като млад инженер по разпределение, при условие че имах възможност да избирам и други места, но тогава идеализмът беше над всичко и избрах младежки национален обект - АЕЦ "Козлодуй". И от този период нататък съм работил непрекъснато в атомната централа", разказва той пред БНР.

"Беше време на някакъв идеализъм. Аз съм от друго поколение. Поколение, което израсна и в по-бедни години, поколение, което изпитваше удоволствието от работата. Нищо лошо за новите времена, просто е различно. Понеже съм започнал работа на Първи блок, до Четвърти блок, най-тъжно беше спирането на тези блокове, защото бяха спрени много рано, защото можеше още много време да работят, не бяха отслужили нормалния срок на служба, но... политици", допълни той.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честит юбилей!
1
0
 
2
 
! Отговори
Празнува ???? преди 6 години
Има ли поканени Руски специалисти , които са участвали в строителството на Централата ?Бългрия произвеждаше евтин ток и потреблението беше голямо!Хората се ОТОПЛЯВАХА на ток . Заводите работеха с този ток и имаше РАБОТА.Това беше ТРЪН в очите на Западните ни " Приятели ".