Гръцките мини минали през половин България

Преглед на по-интересното от печата за днес, 5 октомври
Обновена: 5 окт 2014 09:47 | 5 окт 2014 07:21, Анисия Иванова
18
Гръцките мини минали през половин България
Снимка: МВР

Възникване на експлозия на взривно вещество в машината за мелене при опериране с експериментален взрив е водещата работна версия на експертите, извършили детайлен оглед на изпепелената барутената фабрика в село Горни Лом, съобщава под глава "24 часа". Мощният взрив уби 13 мъже и 2 жени в сряда. Вестникът твърди още, че взривът е причинен от хексоген, който е едно от най-мощните взривни вещества. Популярният пластичен експлозив С-4 се състои от 91 процента хексоген. Тротилът, който се вади от мините, след това се мели в специална машина, за да стане хомогенна смес.

Без валидно предварително писмено съгласие от МВР в барутната фабрика в с. Горни Лом са вкарани от Гърция противопехотни мини от вида ДМ-31, алармира "Труд". Те са транспортирани на 21 март т.г. до завод "Миджур", преминавайки през половин България. Безпроблемното транспортиране на опасния товар е станало без издаден документ от служба "Контрол на общоопасните средства" /КОС/ към полицията. Това е установила проверка на младши полицейски инспектор от КОС при  РПУ-Белоградчик, уточнява изданието.

Според челото на "Монитор" служителите във фабриката на ужасите в Горни Лом ставали инженери буквално за 3 месеца. Това разкриха част от оцелелите работници. Те обясниха, че подготовката им за работа с взривни материали и утилизация на боеприпаси била съвсем формална. "Отиваш, дават ти какво да препишеш и за няколко месеца те правят инженер-химик", заяви пред Нова телевизия работник от взривилата се барутената фабрика "Миджур".

Институциите работят усилено за изясняване на причините, довели до трагедията в Горни Лом, но най-вероятно обаче няма да има кого да изпратят на съд. Това установява проверка на "Преса". Разследването е образувано за причиняване на смърт по непредпазливост, казва пред "Преса" шефът на националното следствие Евгени Диков. Става дума за случаи, в които хора загиват заради незнание или немарливо изпълнение на опасна дейност.

"За съжаление нещастия като Горни Лом ще продължават да се случват, защото нямаме ясното съзнание, че много от нещата, които правим са за наше здраве", коментира в интервю за "Труд" чл.-кор. проф. д-р Иван Миланов, директор на болницата "Св. Наум". Според него проблемът е в липсата на критерии сред повечето хора. "По начало ние, българите, сме малко немарливи. Като не обръщаме внимание на собственото си здраве, така и на условията на труд", смята експертът.

"Ние никога не сме си взели урок от нещастията, които сме си причинили и преживели. Сякаш живеем в някакъв грешно конструиран модел, който зацикля и върти едно и също, едно и също, едно и също. Само времето е това, което променя стила на звученето." Това заявява в интервю за "Монитор" музикантът Теодосий Спасов.

Все повече врати се отварят за българските лекари в чужбина, отбелязва на първа страница "Преса". Представители на над 100 болници ще дойдат у нас в началото на ноември, за да набират доктори и сестри. Международното изложение "Кариери в бяло" ще се проведе на 1-ви ноември в Пловдив, на 2-ри в София и на 3-ти в Плевен. Очаква се да бъдат предложени около 3000 Германия, Великобритания, Ирландия, Белгия, Франция, Дания, Норвегия, Швеция, Финландия, Австрия, Швейцария, Малта, Катар, Абу Даби и Либия. Заплатите варират от 4000 до 15 000 евро.

Всяко бебе, родено в "Шейново", получава сертификат с точния час на раждането, за да му бъде изготвен пълен хороскоп. От болницата решили да издават документа, тъй като родителите не спирали да искат справка, анонсира под глава "Труд". Все по-често българите се доверяват на звездите, за да решат кога да започнат бизнес или да вдигнат сватба.

На вътрешна страница "Труд" съобщава за крадец, който успял да се почерпи с кафе, след като обрал техника от Медицинска клиника на бул. "Шести септември" в Пловдив. Това става ясно от свален запис от камерите на частната охранителна фирма, с помощта на която само за час престъпникът бил хванат. Кражбата е станала преди повече от месец, но невероятната история и видеото бяха пуснати вчера на сайта на фирмата.

Морето ври от паламуд и лефер, но рибарите ни не могат да излязат с лодките си. От няколко дни има силен вятър, който пречи да се влезе, отбелязва "Труд". Рибарите обаче не са притеснени, защото се носи мълвата, че леферът - царят на рибите, тази година е много. (БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: печатпреглед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво съзнание, на това ли се разчита, държавите които са добре и при които наистина има съзнание, са минали по пътя на законите, санкциите, превенцията и са стигнали до съзнанието, като горе изброените са усъвършенствани и са доказали ползата си. Стига вече. Ако видя камион натоварен с мини и се обадя на 112, защо имам съзнание, какво ще стане, докато реагират, ако въобще реагират. Вместо да откриваме топлата вода, нека прилагаме законите, ползваме чуждия опит и всеки да носи отговорност.
13
1
 
3
 
! Отговори
Nikoi преди 9 години
Vie kato naprawite katastrofa s kolata, pitate li se koi e vinoven- dyrjawata, dupkite, lipsata na markirovka i ***, obshtinata, tozi deto shofira do vas ili samiq Vie. Komentarite sa bezumni. Dobriqt specialist moje da vini sebe si i koito si iska oshte. Samo deto tiq hora sa veche izcheznali zawinagi. Dano jiwite da se pouchim na neshto. Spored men e vinovno swetovnoto polojenie i krystopytnoto mestonahojdenie na Bulgaria, opredelilo klimata i nasheto prisystwie na tazi zemq tuk ili tam
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така го пишат все едно че станало в общинска гражданска фабрика за копчета и между другото произвеждаща тенекиени копчета за пагони,а къде са военните,от кое учение са останали тези мини,излиза че си нямат в фабриката работа и си взели браковани гръцки мини за рециклиране.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОЗИ ,КОЙТО Е ОТМЕНИЛ НАЛОЖЕНИТЕ САНКЦИИ\ОТНЕТ ЛИЦЕНЗ\НЯМА ЛИ ВИНА?ТОЗИ ,КОЙТО МУ Е ПЛАТИЛ ДА СИ ЗАТВОРИ ОЧИТЕ, НЕ Е ЛИ ВИНОВЕН?НИЕ СМЕ СТРАНАТА НА АБСУРДИТЕ!!!!!!!!!
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Опасни товари по улиците на БЪЛГАРИЯ без КОНТРОЛ И ОХРАНА !!!Късмет си е че тези тирове не са катастрофирали някъде !!!
9
1
 
12
 
! Отговори
младен преди 9 години
"Институциите работят усилено за изясняване на причините, довели до трагедията в Горни Лом, но най-вероятно обаче няма да има кого да изпратят на съд"Е как няма кого бе? Собственика да изпратят или той се води че не е знаел?!?!?!
8
1
 
15
 
! Отговори
Фф преди 9 години
Алчноста и корупцията пак си взеха своето
7
1
 
12
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
И всички масони дето са на ръководни постове в служби, МВР и прокуратура да си подадат оставките!
6
1
 
10
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Пълна лустрация за масоните управляващи държавата и Света инквизиция, това заслужават, пфу!
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако имате законно оръжие,но при проверка се установи,че притежавате и съхранявате повече от разрешеното количество боеприпаси-50 бр.могат и на-вероятно ще ви спукат от глоби,а според НК могат и обвинение да ви повдигнат! А ако прекараш цяла композиция през половин България,без необходимите документи,какво се полага и какво означава това?Някой някъде и на някого кихнал нещо?На тоя велик зидар-масон,трябва во веки да му зазидат ***,ама преди това да му наврат,вътре *** и мистрията!
4
2
 
23
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Снощи бях в една механа на един РД.Към 22:00 всичко започна да пуши!!Никой не спазва забраната!!Никога няма да се оправим!!!Не е ДПС и ГЕРБ виновникът!!Ние си не струваме!!!
3
1
 
17
 
! Отговори
набюдател преди 9 години
в деня на национален траур се продава цяла нощ алкохол вчера също в деня на размисъл на тел 987 55 55 си го преместиха от левия в десния крачол Това ДЪРЖАВА ЛИ Е ?
2
4
 
14
 
! Отговори
alkap преди 9 години
Давайте на хората адекватни заплати минимум 100 евра нали сме ЕС. Такива трагдии няма да са един път. Наемете грамотни хора това е опасен труд
1
1
 
23
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
NIAMA KOGO DA OSADIAT ZA GORNI LOM--TOVA NE E NOVINA,TOVA E BALGARIA.