Местният вот - рубикон и за управляващите, и за опозицията

Стабилизирането на страната е най-важната задача, според анализ
Обновена: 11 яну 2015 14:36 | 11 яну 2015 14:00, Веселина Йорданова
23
Местният вот - рубикон и за управляващите, и за опозицията
Снимка: архив, БулФото

Едно от най-големите изпитания през 2015 г. в политиката ще бъдат местните избори, които ще се проведат през есента. Те ще бъдат рубикон както за опозицонната БСП, така и за управляващата коалиция, смятат от Института за дясна политика.

Местните избори ще са сериозно препятствие за управляващите политически сили, защото на този етап не се забелязва тенденция за общо явяване на изборите. Ако се явят отделно на местния вот, партиите, които подкрепят правителството, ще трябва да влязат в битка помежду си, което би могло да постави на карта нормалното функциониране на изпълнителната власт, според анализ на Института за януари.

Като най-добре представена политическа сила в местната власт ГЕРБ ще трябва да отбранява позициите си, а като най-млада формация Реформаторският блок ще търси добро представяне в големите областни центрове и най-вече в София. Залогът е огромен както за ГЕРБ, така и за Реформаторския блок. Ако се представи зле на местните избори и загуби в градове като София, Пловдив, Бургас или Варна, ГЕРБ ще бъдат принудени да преосмислят участието си в настоящата коалиция, което може да доведе до предсрочни парламентарни избори.

В същото време при слабо представяне на местните избори, Реформаторският блок ще се раздели с амбициите си за дългосрочно участие в политическия живот и по всяка вероятност ще се обезличи в следващите години.

За БСП местните избори пък ще бъдат вододел по отношение на мащаба на партията. При лошо представяне на местните избори социалистите ще рискуват да се превърнат във второстепенна политическа сила, коментират анализаторите.

Тяхно добро представяне обаче би ги върнало в играта и би било силна заявка за връщане на двуполюсния модел. Основната битка на БСП по време на местния вот ще бъде най-вече с АБВ, за които изземането на позиции от столетницата ще бъде решаващо. Дали участието на АБВ в управляващото мнозинство заедно с още три десни партии е позитив или негатив за младата формация ще можем да разберем в деня след местния вот.

За Патриотичния фронт местните избори няма да имат решаващо значение, защото традиционно структурите на формациите в него не зависят силно от местната власт. Въпреки това резултатите от вота ще дадат представа за кондицията, в която се намира формацията. Решаващ фактор за фронта ще бъде начинът, по който ще се явят партиите в него на местните избори. Ако те се явят заедно, както се случи на парламентарните избори, фронтът може да се заяви като дългосрочен политически проект и да се бори за трайно участие в парламентарната и дори в изпълнителната власт.    

Най-важната задача пред всички политически сили през 2015 година трябва да бъде стабилизирането на страната и създаване на условия за икономическо развитие, посочват от Института за дясна политика.

Голямото предизвикателство пред управляващата коалиция е да преодолее различията между съставляващите я формации и да насочи усилията си към темите, по които може да бъде постигнат естествен консенус.

Според анализаторите реалистичната задача пред второто правителство на Бойко Борисов е да бъде по-скоро стабилизационно и да разчита на позитивен дневен ред, отколкото да търси революционни промени.

Анализът на Института сочи, че като един от основните проблеми в първите месеци на настоящото управление се е очертала вътрешната комуникация в рамките на коалицията. Най-видимият симптом на този проблем беше свързан с предложението на финансовия министър Владислав Горанов за провеждане на пенсионна реформа, без тя да е съгласувана с партньорите в коалицията. Липсата на предварителен диалог породи излишно напрежение в управлението.

Добре е политическите сили, които подкрепят правителството да изработят ясен механизъм за взимане на стратегически решения, който да предотврати подобни недоразумения и да пресича в зародиш превръщането на комуникационните проблеми в политически с потенциал за предизвикване на правителствена криза, коментират анализаторите.

Въпреки че основната задача на настоящото правителство е осигуряването на стабилност, това не означава, че то няма потенциал за извършване на реформи в определени сектори, в които може да бъде постигнат консенсус между подкрепящите управлението партии. Като консенсусна тема все повече се оформя реформата в съдебната власт, като до този момент стратегията на правосъдния министър Христо Иванов не е получила своя алтернатива. За да бъдат осъществени голяма част от мерките, които предлага Иванов, е необходимо конституционно мнозинство, смятат от Института за дясна политика.

В този смисъл, за да бъде осъществена реформа на съдебната власт, освен че трябва да бъде постигнат консенсус вътре в управляващата коалиция, ще трябва да бъде получена или подкрепата на БСП, или подкрепата на ДПС. Със сигурност това е трудна, но в никакъв случай неосъществима задача. Като приоритетни политики през 2015 година трябва да бъдат изведени тези, които могат да донесат икономически растеж в краткосрочен план.

Такива са радикалното намаляване и премахване на административната тежест върху икономическата инициатива и предприемачество, усвояването на европейските фондове, санирането на панелни жилища с държавни средства и постигането на финансова дисциплина. В тази връзка като основен успех през първите седмици от мандата на настоящото управление може да се отчете безпроблемното приемане на бюджета за 2015 година, се посочва в анализа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До сега гласувах за Герб но вече само за Атака ще гласувам
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АТАКААААААА НАРОДЕЕЕЕ ДРУГО НЕ ОСТАНААА
13
0
 
1
 
! Отговори
реалист преди 9 години
АТАКА е партията...Волен е човекът...Другото е гмеж и скоро ще изтече в историята....Не съм гласувал за АТАКА,но вече само за нея ще гласувам...
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
местния вот гроб за пп гроб
11
0
 
4
 
! Отговори
колио до негра преди 9 години
Рубикон е река в источна италия но писалия статията *** едва ли го знае.Никои римски легион не е преминавал рубикон само цезар ведньж е заплашил сената че ще премине рубикон.Преминаването на легио на запад от рубикон се е считало за военен преврат.Общо взето да сравняваш политиката на Гай Юлий Цезар с наще политици е пьлна тьпня.
10
3
 
1
 
! Отговори
НЕГРАМОТЕН преди 9 години
Обяснете ми кво е това рубикон?
9
10
 
7
 
! Отговори
наивник на средна въ преди 9 години
Ами червено *** , защо твоите ментори не вдигнаха стандарта на живот вече 70 години . Сега ГЕРБ и РБ са от един месец и да оправят всички бакии и простотии на БКП-БСП-ДПС-Атака-ДС . Това ми прилича на приказката кой ми с--а в гащите .
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дреме им на рубикона.едни и същи ще са власт.
7
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой ще стабилизира държавата, Тиквоний Велики ли? Той дестабилизираше къде какво може за да се натресе на стола, сега ще стабилизира!!! Нямаме никакъв шанс докато този *** се вихри зощото нищо не разбира от икономика и финанси, както и никой от правитилството му. За съжаление България тихо и стабилно потъва в нищото!
6
1
 
13
 
! Отговори
2 До не съм Ванга преди 9 години
Ако си свалиш слънчевите очила може би ще забележиш ,че между червените милиардери и кликата на ГЕРБ и ДПС няма никаква разлика. Всички произхождат от едно котило.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
...тоа па *** 4 революции иска ...Тебе мозъка ти е колко витамин С ,бе...
4
4
 
6
 
! Отговори
Шо да нема ,бе... преди 9 години
...я от това живеем ,бе ...ОТ ИЗБОРИ , БЕ...!Дойдат ли избори...и ядене има ..и пиенье...и музики и веселба...!Идват големци ---пари дават ...глупости говорат , ама кой ти верва..??!!Колкото повече избори ---толкова по-кеф за народа .....ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ДАЛАВЕРА И ПАРИ ...ОТ ЕДИН ДЖОБ --В ДРУГ!ЩО ДА НЕМА ИЗБОРИ...??!!НИЕ, СМЕ----ЗА!!!!!!!!!!!!!
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
У нас всичко е не Рубикон а крЪдикон.
2
8
 
13
 
! Отговори
НЕ СЪМ ВАНГА ,НО: преди 9 години
...ЩЕ ВИ КАЖА СЪС СИГУРНОСТ:ВОТА ЩЕ БЪДЕ СПЕЧЕЛЕН ОТ ГЕРБ И ДПС!!!ДПС---ЩЕ Е ВТОРАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА В БЪЛГАРИЯ!ТОВА Е --"НОВОТО ЛЯВО" НА БЪЛГАРИЯ!/...защото , никой не вярва вече на червените милиардери от Позитано-20--с "автентичните комунисти-милионери"-такова животно -нема!!!/
1
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-важните задачи по време на всички следващи избори са: 1.Изхвърлянето от властта на управляващите ни от 30 години антибългарски политици,довели икономиката и народа до поредната НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА! 2.Недопускане във властта на адвокати,икономисти,финансисти и обикновени хомосексуалисти поради доказаното наличие на проблеми с умствените им възможности