Ръководството на Сметната палата - против новия закон

С текстовете се заличавала независимостта на институцията
11 яну 2015 14:53, Надежда Бочева
2
Ръководството на Сметната палата - против новия закон
Снимка: архив, Ройтерс

Новият закон за Сметната палата ще създаде сериозни рискове пред изпълнението на одитната програма за тази година. Това обяви на пресконференция председателят на одитната институция Лидия Руменова. Тя обясни, че срещата с медиите е в неделя, защото следващата седмица ще бъде гледан на второ четене новият закон за Сметната палата, предаде БТА.

Припомняме, че при първия мандат на ГЕРБ Сметната палата се ръководеше от председател и с двама заместници. Правителството на Орешарски отмени този модел и сега одитната институция се управлява от колективен орган - председател и осем членове одитори, които заедно разглеждат докладите. Миналата година ГЕРБ предложиха отново връщане на старата структура от председател и двама заместници.

Според Лидия Руменова този модел е показал, че е неработещ, а сега имало риск за изпълнението на одитната програма.

Сметната палата трябва да осъществи над 400 одитни доклада през 2015 г. Това означава, че те трябва да бъдат разгледани само от двама души, тъй като председателят няма отношение към оперативната одитна дейност, посочи тя.

Лидия Руменова каза още, че новият закон предвижда вече да не се заверяват счетоводните отчети на 161 общини с бюджет до 10 млн. лева. По думите й така от задачите на палатата ще отпаднат 161 одита. Тя отбеляза, че изваждането на тези общини от проверките води до занижаване на отчетността и поставя в "зоната на здрача" много сериозен обществен ресурс и средства по европейски проекти.

Без отчет ще остане бюджетен ресурс от 800 млн. лева, както и активи от над 6 млрд. лева, уточниха от одитната институция.

Председателят на Сметната палата отбеляза също, че с новия закон се ограничава компетентостта на одитната институция по отношение на европейските средства, свежда се само до счетоводната част.

Руменова добави, че с новия закон се заличава изцяло независимостта на Сметната палата - премахнат е принципът на мандатност и бюджетът й вече ще се управлява от министъра на финансите.

Новият закон само сменя числеността на Палатата, отбеляза Руменова. Това е поредният опит за политическо овладяване на институцията, през 2010 г. се случи същото, твърди тя.

Руменова очаква мандатът на сегашното ръководство да бъде прекратен след шестмесечна работа.

През тази година са планирани специфични одити на "Национална спортна база", която стопанисва спортната база на Белмекен, Националния стадион "Васил Левски", "Арена Армеец", както и на търговски дружества, управлявани от Столичния общински съвет и Столична община като "Топлофикация", "Метрополитен", както и на 44 лечебни заведения. През 2015 г. ще има одити и на 63 политически партии, които през миналата година са участвали в европейските и в парламентарните избори.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Сметна палата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
Хризантема преди 9 години
Ха-ха-ха, пушачите са против закона за забрана на пушенето.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както дошли, така си и отишли - по политическе причина!Не мога да разбера как подобни хора -сини, червени, жълти и зелени си мислят, че професионалните им качества са причина да бъдат избрани.А то всъщност е обикновен политически слугинаж!