Готвят бонуси за джипита с най-добри резултати

Национална програма ще ги оценява, първенците - с масивна сума пари, обеща Москов
Обновена: 13 яну 2015 17:47 | 13 яну 2015 15:51, Анисия Иванова
42
Готвят бонуси за джипита с най-добри резултати
Петър Москов във Велико Търново. Снимка БТА

Министерството на здравеопазването подготвя Национална програма за бонификация на добрите резултати на личните лекари. Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов съобщи във Велико Търново, че за целта се разработва система от критерии за тяхната работа и въз основа на нея в края на годината те ще бъдат оценявани.

По думите му у нас са регистрирани 4700 лични лекари, но те са разпределени несъразмерно в отделните райони на страната – на места има свръхконцентрация, а на други - недостиг на джипита.

„Първите 10%, т.е. около 470 от тях, които са получили най-добри резултати за лечение, което включва както клинични резултати, така и стойността на това лечение, количество, нужда от постъпване в болница или в друго специализирано заведение, ще получат масивна сума пари като бонификация. Така работата им да бъде насочена към излекуване, а не към регистрация на заболявания”, обясни Москов.

Той съобщи още, че до месец предстои подписване на рамково споразумение между министерството и фармацевтичната продукция. Целта е да бъде приложена изцяло нова философия за плащането на лекарствата и да се създадат правила, които да гарантират нормални цени по отношение на ресурса на НЗОК.

По думите на Москов споразумението ще даде яснота и дали парите, които българското общество отделя от джоба си за медикаменти, не надвишават процентно средствата в останалите европейски държави. „Максималното нарастване на разходите в тази сфера, и то в много богатите държави, е 5%. За нас това е един таван, под който ние трябва да започнем да слизаме постепенно”, обясни министърът.

Той посочи, че в рамките на последните два месеца текат сериозни разговори и с представителите на скъпите, нови и иновативни медикаменти, и с производителите и дистрибуторите на генеричните медикаменти. Новата политика на министерството не се изчерпва с това да натиснем цената на един или друг медикамент, каза Москов. "Там говорим за големи пакетни споразумения, които да облекчат ресурса на НЗОК, без това да засяга интересите на хората, които имат нужда от тези медикаменти", допълни той.

Министърът обяви, че в четвъртък започва публично обсъждане на законопроект, регламентиращ начина, по който НЗОК заплаща медикаментите. Досега Касата е заплащала 50%, 25% или нищо от стойността на медикаментите. Целта на Министерство на здравеопазването е да се премине към заплащане на 100% на медикаментозно лечение за дадено заболяване.

По този начин държавата ще покрие всички медикаменти, нужни за лечението на съответно заболяване. Тези лекарства ще получат маркировка в зелен цвят и пациентите ще знаят медикаментите, които са достатъчни за лечение на дадена болест. Министърът обясни, че те ще бъдат на 100% покрити от солидарния фонд и от държавата. „Това е различен подход и разказът за лобизма - това хапче на коя фирма е и колко трябва да бъде платено от фонда, ще бъде прекратен. Осигурява се лекарствено лечение на 100%, заплатено от солидарния фонд”, обясни той.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков съобщи, че от тази година ще бъде променена наредбата за специализации на млади лекари.

Тя няма да е платена, а всеки млад специализант ще може да сключва трудов договор със съответното здравно заведение, което има нужната акредитация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това за 2те хиляди лева е измамно. Това са ПРИХОДИТЕ на GP-то. Те МИНУС РАЗХОДИТЕ дават ЗАПЛАТАТА . А разходите са- наем, ток, вода и парно на кабинет, заплата на сестрата, тонер, хартия, поддръжка на принтер, компютър, касов апарат и ЕКГ, данъци.
39
0
 
5
 
! Отговори
необходимо е преди 9 години
Да има ясни правила!Необходимо е да се оцени ,че най- изгодно финансово е здраве3опазването в доболничната помощи след 14 години да се проумее че Джипитата не са диспечери, а това от лекарско съсловие с най- осъвременени знания
38
0
 
4
 
! Отговори
of 38 пост преди 9 години
Категорично не си прав.Аз съм 2 група инвалид с онкологично страдание - никога личната ми лекарка не ми е взела такса за потребление ,а аз винаги питам дали дължа........Не приказвай на ангро!И не знам защо само джипитата обвиняваш , след като такава такса се заплаща при всички лекари.....да не си някое нещастно недооценено специалистче?
37
3
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
ВМЕСТО БОНУСИ КУПЕТЕ НА ДЖИПИТАТА ПО ЕДИН КАСОВ АПАРАТ ЗАЩОТО САМО ТЕ НЕ ДАВАТ РАЗПИСКА ЗА ПЛАТЕНАТА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ТАКСА ОТ 2.90 ИЛИ 1 ЛВ ТА ДОРИ И НА БОЛНИ СЪС ВТОРА И ПЪРВА ГРУПА ИНВАЛИДНОСТ.ТАКА КАКТО ДЪРЖАВНИТЕ ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ ИЗДАВАТ ДОКУМЕНТ ТАКА И ДЖИПИТАТА ТРЯБВА ДА ИЗДАВАТ ТАКЪВ ЗАЩОТО ТОВА Е ПРИХОД ВЪРХУ КОЙТО НЕ СЕ УДЪРЖА НИКАКЪВ ДАНЪК. КАЖЕТЕ НЕ СЪМ ЛИ ПРАВ.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПОСЛЕДНИ НOBINIPozorno e povedenieto na evropejskite litsemeri - na shestvieto v pochit na izbitite ot teroristi hora, te narediha na nai-golemija terorist v Evropa - Poroshenkut - ubiets na detsa, da pusne pak banderovskite fashisti da izbivat naselenieto na Donetsk. Eto koi sa teroristite. A SAZHTO IDVAT U NAS OT USA MR. KERI I MARKITANKATA NEULAND-MAJDANSKA, KAKVO ISKAT, DURZJI SE V PULNA TAJNA. KAKVO SHTE PRAVJAT ZAD GURBA NI? IMAME PRAVO DA ZNAEM - NALI SME SUVERENUT NA VLASTTA,ILI NE
35
0
 
6
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Направо превърнахте институциите в училища с тези бонуси, хора да ви обесня накратко, бонусите които се отпускат са специално за ГЕРБЕРИТЕ това са отличниците им, а всички останали в учреждението с пръст в уста
34
0
 
3
 
! Отговори
най- добре преди 9 години
ги закрий !!1
33
1
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Моска как е? Оправи ли ***? хахаха ***.
32
3
 
8
 
! Отговори
тя преди 9 години
Най- скъпо платените "диспечери" в България!
31
0
 
6
 
! Отговори
пациент преди 9 години
РЯДКО СРЕЩАНО ЕДИНОДУШИЕ В КОМЕНТАРИТЕ!
30
0
 
5
 
! Отговори
лекар преди 9 години
И ЧЕТИРИМАТА СА НЕЕСТЕСТВЕНО УСМИХНАТИ
29
1
 
4
 
! Отговори
пациент преди 9 години
Ако правилно разбирам,то джипи,което е приело да обслужва лицета от снимката предварително знае,че няма да получи бонус,защото пациентите са му с психични отклонения.
28
2
 
8
 
! Отговори
реформатор преди 9 години
Реформаторите под реформа разбират ликвидиране на добре действащото.Те са "реформирали",селското ни стопанство,чрез ликвидационни съвети,енергетиката,чрез американските централи,Кремиковци за 1$,БГА Балкан,на цената на един неголям апартамент и т.н. и т.н..Те стриктно спазват задълженията си.За пари продават майка си и бащаси.Днешните са по-алчни от предищните.
27
0
 
3
 
! Отговори
мед сестра преди 9 години
До king_for_a_day Такова безконтролно подаряване на финанси създава така необходимата средна класа ,която е с друго мислене в обществото и подкрепяща управляващите работодотели(капиталисти),защото някои от тях лекари са вече едри собственици .Преди 89г лекарите не се водеха работническа класа а служащи и заплатата им не беше космическа но сега с "реформата "бяха обзаведени с пари накуп и то не малко така за лични нужди!
26
1
 
6
 
! Отговори
king_for_a_day преди 9 години
23, Мед сестра, абсолютно вярно, благодаря за забележката! Нека перифразирам долния си призив и парите отиват за всички специалисти, които разботят за жълти стотинки в мизерията на държ. ни учреждения (болници, училища и т.н.) - лекари, мед. сестри, фелдшери, санитари. Наистина съжалявам, че ги пропуснах - надявам се когато се говори за лекари, се разбират всички мед. специалисти.
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя пич не спира да шмърка, чудно ми е как го направиха министърама той мутрата все такива по кръстовищата ги събира
24
3
 
15
 
! Отговори
турчин преди 9 години
От 15 год. работят без критерии и им се плаща на калпак. Изписват лекарства с и пращат пациентите на определени аптеки и накрая на месеца въз основа на рецептите им плащат бонуси. Здравеопазването трябва да се управлява с повече държавна намеса. По високи вноски. По високи такси за неосигурените. Забрана на лекари да работят и в държавни и общински здравни заведения и в кабинети. Тотален контрол на разходитев самите болници.
23
4
 
18
 
! Отговори
пациент преди 9 години
Ако някой си мисли,че личните лекари вършат нещо друго, освен да изписват рецепти на хронично болните,то се заблуждават твърде много.Много рядко тези "лекари" мерят кръвното налягане и това е всичко.Важното е да вземат потребителската такса без да дават касови бележки.
22
0
 
14
 
! Отговори
мед сестра преди 9 години
До king_for_a_day Питам се, защо никъде след 2000г не се говори за мед сестри, а само за лекари,нима те работят сами в болниците,сами си правят назначените дейности и манипулации на болните? Финансовата част от НРД е чудовищно изкривена в частта си за разпределянето на т. нар, пътеки,защото не се спазва формулата 3:2:1, а е 1:1000 .Проверките на касата са за глупости и проформа-запетайки, подписи и други простотии.В крайна сметка всеки работи за пари а не за мерси с шоколадови бонбони.
21
0
 
7
 
! Отговори
Баш милиционера преди 9 години
А за народната милиция,най важните у държавата нема ли да има бонусе?Ми кой ще ви варди от Народата либов бе нещастници?Милиционерето са с приоритед за бонуси и привилегии,и да не чувам некой да ми протестира!!!