Милион души се прехранват с тероризъм, твърди Хърсев

Брутният продукт на тероризма за година е колкото на Франция и Англия
13 яну 2015 12:24, Надежда Бочева
2
Милион души се прехранват с тероризъм, твърди Хърсев
Снимка: Reuters

Около 1 милион души са заети в индустрията на терора по цял свят – войници, на които се плаща за паравоенна служба. Над 10 млн. души са тези, които използват част от времето си, за да подпомагат тероризма. Това коментира пред bTV икономистът Емил Хърсев по повод възхода на групировката Ислямска държава в Сирия и Ирак.

При социалния феномен Ислямска държава става въпрос за пари, защото всяко движение, което увлича милиони хора, се нуждае от издръжка, аргументира се той.

Арабистът проф. Владимир Чуков, който също участваше в дискусията, допълни, че въпросът е кой финансира тези движения.

Хърсев коментира и двойните стандарти в обществото: „Докато Сирийската свободна армия се водеше опозиция на Башар Асад, получаваше милиардно финансиране и доставки. Това им позволи да завладеят част от територията на Сирия и да навлязат в съседни държави и вече се наричат Ислямска държава и са терористи“.

По думите на икономиста тероризъм по света има от римско време – през последните две хилядолетия винаги е имало движения и организации, които се опитват с насилие да променят законово установения ред. „Проблемът дойде през 80-те години, когато великите сили започнаха да заменят сухопътната армия с местни паравоенни формирования и им дадоха възможност да добият суверенитет и територия, която да контролират”, допълни Хърсев.

В крайна сметка, като други подобни движения, по думите му Ислямска държава е излязла извън контрол и е започнала да се занимава с наркотици, фалшиви пари и рекет.

Чуков смята, че организацията е възникнала в Сирия като мафиотска групировка заради вакуума в държавността там. Гръбнакът на тази групировка са бившите полковници на Саддам Хюсеин.

„5 млрд. долара са доставките за сирийската опозиция – това са танкове и оръжие. На контролираната от групировката територия има 15 рафинерии, произвеждат се по 350 000 барела петрол дневно – 2% от световния добив. Самата Сирия купува от тях. Този е моделът на двойния стандарт, двойната икономика на войната”, обясни още Емил Хърсев.

Той изчисли, че ако групировката продава петрола под пазарни цени за 35 долара на барел, ще получава ежедневно по 12,5 млн. долара.

Брутният продукт на тероризма за година е колкото на Франция и Англия, каза Хърсев, като се позова на изследвания.

Ако сирийският режим искаше да ликвидира Ислямска държава, просто щеше да спре телекомуникациите, смята Чуков.

Ислямска държава е най-богатата терористична организация, но е най-бедната нефтена държава. Тя управлява 8-милионно население, повече от населението на България. Те нямат обаче кадри и опит”, посочи още арабистът.

Той предупреди, че колкото е по-нисък жизненият стандарт, толкова финансовият стимул при опитите за вербуване на европейци е по-голям.

„Тези мрежи развиват своя икономика като част от общата криминална икономика на света. България не е цел, но е път. Както и в Европейския съюз, ние сме в периферията и на икономиката на тероризма“, смята Хърсев.

Чуков го подкрепи, добавяйки, че когато има поток от хора, възникват рискове. Той предупреди, че България няма как да бъде бяло петно на картата, тук вече имало радикално мислещи ядра.

Запитан дали Европа трябва да се самоцензурира, за да предотврати терористични атаки, Чуков отговори: „Трябва да се запитаме дали списание като „Шарли Ебдо” може да се появи в България. Не би следвало да има никакви пречки пред свободата на словото – всичко на масата, това е силата на нашата система”, подчерта арабистът. 

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: тероризъмШарли ебдо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
poveche ot edin milion sa gospodin harsev. samo v balgariya sa nad 20 000. vsichki politici, vishi darjavni rakovoditeli, deputati, firmadjii grabiteli - vsichkata taya *** sa teroristi,

Спонсорирани публикации