Във Варна експлантираха белите дробове на пациентка в мозъчна смърт

Органите са трансплантирани в австрийска болница
15
Във Варна експлантираха белите дробове на пациентка в мозъчна смърт
Снимка, архив Булфото

За първи път във Варна Експлантираха белите дробове на пациентка в мозъчна смърт
Органите са трансплантирани в австрийска болница, в чиято листа на чакащите има и българи

За първи път във Варна при донорска ситуация бяха експлантирани белите дробове на пациентка в мозъчна смърт, съобщи вестник "Черно море".

Органите са трансплантирани  в голямата болница „АКАХА“ в Австрия, в чиято листа на чакащите има и българи.

У нас присаждането на бял дроб е все още доста сложна операция, затова разчитаме по линия на международното сътрудничество на австрийските колеги, каза за вестника проф. д-р Вилиян Платиканов, ръководител на клиниката по анестезиология и реанимация в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна.

Донорът е 50-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт след инсулт на 16 януари т.г.

След като нейните близки са постъпили благородно, съгласявайки се органите й да бъдат дарени за спасяване на тежко болни, във Варна се е събрал близо 20-членен международен екип от Александровска болница, ВМА и виенската болница „АКАХА“.

Те са получили пълно съдействие и от екипите на УМБАЛ „Света Марина“, „Бърза помощ“ и полицията. Всички органи са транспортирани по най-бързия начин с ескорт до летище Варна. Това е първата донорска ситуация за годината, каза още проф. Платиканов, който не пропусна да отбележи изключителния колективен дух на всички участници в акцията. 

Автор: Ставри Стефанов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: болницаВарна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
...kazete na avstriicite da eksplantirat i na Shumaher drobovete...ne samo na obiknovenite aborigeni...
9
5
 
5
 
! Отговори
scott преди 9 години
тва ше го пишем секи път!Болничната система е направила 500 хилки - минимум.А за роднинете на жената - 0 лева. Как така има сделка, при която производителъ получава 0 лева?!?!?!?!?!?!? Шут у *** на подобна неравностойна сделка и грабеж. Се едно утре да гепим автомата, да оберем магазин за дияманти у амстердам и като покажем жълта книжка, полицията дан ми съди, да ми дадът и диямантите като нуждаещ се и да ме изпроводат до България със 100 хилки джоб парасъ! Те тва е донорството у наши дни.
8
4
 
8
 
! Отговори
Да живеят касапите преди 9 години
Цялата тази дандания със замяна на органи е недомислена, касапска. Решението е касапско. Без нов орган живее до 5 години, с нов орган - пак 5 години плюс маса лекарства за поддържането му в организма, защото оперирания изхвърля новия орган. Няма защо да се лъжем, това е много доходна мезицинска интервенция, особенно като се има в предвид, че органът е почти безплатен. Пътят е друг - подобряване състоянието на собствения ти орган, което не е угодно за касапинте.
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доста тъпички коментари...Само на вас в главите са ви кой паралия платил колко за еди кой си орган. В цивилизованите места по света не се наддава за органи и не се плаща за тях. Просто се записваш на листа и ти трансплантират без да плащаш. Ама нали доста филми сте гледали, пък и в БГ всичко така става. От де да знаете как може иначе....
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 7 Oсвен простотията и хумора не ти е нормален..
5
4
 
7
 
! Отговори
Митко преди 9 години
Дали са им за бог да прости някой лев, а са го шитнали за хилядници тоя дроб в чужбина на някой болен, който е шарил яко на лекарите там. Спор нема!
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сделката е незаконна, тъй като роднини, приятели, съседи и никой освен притежателят на органите може да ги подарява, продава или залага, след смъртта му. Това се прави с документ приживе по желание на притежателя им, или със нотариално заверено завещание пак само от притежателя им, което носи винаги в джоба си. Или статията не е пълна, или по българското законодателство близките са протъргували органите на жената .Не ми се вярва да е така безотговорно даряването, тъй като без документ е незаконн
3
9
 
10
 
! Отговори
аа преди 9 години
Какво разбирам от статията - една група богаташи от Австрия са платили да вземат човешки органи от енда българска бедна женица. Да не стане така, че утре още докато сме живи да ни "заплюват" "дълголетниците" от Австрия. И на туй да му викат "отговорна държавна политика".
2
22
 
14
 
! Отговори
Гадни комунисти !!! преди 9 години
Одрахте ни кожите, крадете ни органите, за да си ги трансплантирате в Австрия !!! Каквото и да правите, ние ще ви пикаем на гробовете !!!
1
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Освен донори нищо друго не става от вас.