Задълбочаваме диалога със САЩ и поддържаме отношения с Русия

Кабинетът на Борисов публикува програмата си за пълен мандат
Обновена: 23 яну 2015 23:07 | 23 яну 2015 17:35, Веселина Йорданова
179
Задълбочаваме диалога със САЩ и поддържаме отношения с Русия
Снимка: БТА, архив

Програма за четиригодишен мандат 2014-2018 година обяви вторият кабинет на премиера Бойко Борисов.

В управленската програма на правителството, което беше сформирано на 7 ноември 2014 година от ГЕРБ и Реформаторския блок с подкрепата на АБВ и Патриотичния фронт, основните приоритети са запазването на върховенство на закона и утвърждаване на институции, работещи ефективно и прозрачно в интерес на гражданите и гарантиращи условия за достоен живот и личностно развитие.

Още по темата
Кабинетът ще работи за прозрачност, толерантност, недопускане на дискриминация и ще се противопоставя на езика на омразата и националпопулизма. Програмата беше приета в сряда на редовно заседание, но публикувана днес на сайта на праавителството.

Посочва се, че управленската програма е съобразена с трудната икономическа и социална ситуация в страната, състоянието в публичните финанси, банковия и енергийния сектор, като отчита необходимостта от решителни и неотложни реформи.

Във външната политика например се предвижда задълбочаване на диалога и динамичното сътрудничество между България и САЩ във всички области, като страната ни ще работи за премахване на визовите ограничения за български граждани и присъединяване на България към Програмата за освобождаване от визи (VWP).

По отношение на Русия е записано „поддържане на политически, икономически и културни отношения“.

В областта на икономиката правителството ще се стреми към повишаване на конкурентоспособността чрез провеждане на политика в подкрепа на малките и средните предприятия. Кабинетът смята и да управлява ефективно търговските дружества с държавно участие в капитала. Туризмът ще е приоритетен отрасъл, ще се работи и за намаляване на административната тежест.

Във финансите правителството ще залага на ниски дефицити и консервативна фискална политика и на запазване на валутния борд до влизането ни в еврозоната, за което също са набелязани мерки, както и за включването на България в Банковия съюз на ЕС.

Правителството определя 10 основни цели, към които ще насочи усилията си през следващите четири години управление: провеждане на решителни реформи в ключови социални системи, гарантиране върховенството на закона като основа за възстановяването на справедливостта и като задължително условие за добрата бизнес- и публична среда, укрепване на държавността, стабилизиране на институционалната среда, модернизиране на управлението и държавата във връзка с развитието на съвременните глобални процеси и технологии.

Сред целите са посочени още създаване на условия за развитие на страната за ускорен икономически растеж, ефективно и прозрачно усвояване на европейските средства, гарантиране на национална и енергийната независимост на страната, повишаване на жизнения стандарт в България чрез осигуряване на по-добри условия на живот за хората, гарантиране на социалните права на гражданите и провеждане на социална политика, която помага на уязвимите групи и безработните, очертаване на ясна перспектива за развитието на гражданите и бизнеса до 2030 г.

Програмата на правителството за стабилно развитие на България обхваща 21 области, за които правителството на България набеляза конкретни цели и мерки, които ще допринесат за тяхното развитие: външна политика на България, правосъдие, икономика и растеж, публични финанси, еврофондове, законодателни промени в сферата на обществените поръчки, електронно управление и държавна администрация, образование и наука, социална политика, здравеопазване, енергетика, транспорт и инфраструктура, регионална политика, земеделие, селско стопанство и гори, екология и опазване на околната среда, превенция и контрол на рисковете от бедствия и аварии, култура и духовност, подобряване на публичната среда, отбрана, сигурност и обществен ред и младежта и спорта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО БАЛКАНСКИ....... ПО ВСИЧКО ЛИЧИ ЧЕ СИ НЯКОЙ ПЪПЧЛЯСАЛ ПУБЕР. КРИМ ВИНАГИ Е БИЛ РУСКИ. САМО ЧЕ УКРАИНЕЦА НИКИТА ХРУШЧОВ СИ ГО ПОДАРИ ПРЕЗ 50 ТЕ ГОДИНИ НА 20 ВЕК. ПРЕДИ ДА ПИШЕШ ГЛУПОСТИ ВЗЕМИ СЕ ОГРАМОТИ. ПОНЕ ПРОЧЕТИ НЕЩО В НЕТА ЗА ИСТОРИЯТА А НЕ ЧУКАЙ САМО ГЛУПОСТИ.
74
25
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БАЛКАНСКИ преди 9 години
ОТНОШЕНИЯ С РУСИЯ НЕ СА НИ НУЖНИ. ТОВА Е ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО . И ТЯ ГО ДОКАЗА ОКУПИРАИКИ КРИМ И ВОДЕИКИ ВОИНА С УКРАИНА С ЦЕЛ ЗАГРАБВАНЕ НА ЧИСТО УКРАИНСКА ТЕРИТОРИЯ. Каква искаме БЪЛГАРИ -Искате ли руския окупаторски миризлив ботуш да гази свещената българска земя. Искате ли наглите прости руски мужици и азиатски *** простаци,въоръжени до зъби да изнасилват български жени и девоики и да избиват български момчета и мъже.МРАЗЕТЕ РУСИЯ . ТЯ НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОБИЧАНА , А МРАЗЕНА .ЗАВИНАГИ
73
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вън *** от ЕС да си гният в БРИГС тук не са желани
72
3
 
13
 
! Отговори
до 89 преди 9 години
абе измислен ,защо говориш от името на българите ,вие 1 мил. *** избрали тиквоний не сте целия бълг. народ ,ти си едно изродче което даже не пише за пари,знаеш ли кое си ти ,ти си от ония деца от соц. домове ,които са гледали как са изнасилвали по-малките момичета и си квичал от кеф от страни ,е това сте вие избирателите на тиквонии е тези *** ,които сте между нас и ни тровите въздуха
71
0
 
7
 
! Отговори
само преди 9 години
представя ,че тази програма е писана от румянка дето през живота си на две магарета сено не е делила и тухла върху тухла не е слагала,дето не знае кога се внасят осигуровки и как без пари,е тая дето ми твърди ,че била дясна ,а изгледана със заплатат на гл. редактор на в. отечествен фронт е това не искам да го разбера и ,ако можех на мига бих се изнесъл от тая измислена държава
70
0
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
До 104: Ти си бил голям гражданин. Само дето разсъждаваш първосигнално. Светът не се състои от русофили и русофоби. По скоро от такива които работят за националната кауза, и такива, които слугуват на чужди интереси.
69
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Егати РУСОФИЛСКАТА ПРОСТОТИЯ. Затова е проста държавата Защото *** -русофили произлизат от най ниското съсловие и СЕЛЯНИЯТА.
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
руснака бяга от черноморието масово се продават имоти те им на който ми трябва *** може да си купи качеството е като за *** прилично
67
1
 
9
 
! Отговори
варна преди 9 години
мрьсници само лапате евро *** на народа един голям а грьцките политици са давали и на народа си като вас лакоми дупета няма
66
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кьде са заводите новите работни места как без това ше повишавате стандарта еиии ше ви махаме гадове народа няма за хляб пасти ли да ядем а
65
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ПЪЛЕН МАНДАТ"????????? ХАХАХАХ, НАЙ-ГРОТЕСКНАТА, АБСУРДНА И БЕЗПРИНЦИПНА КОАЛИЦИЯ, КОЯТО В МОМЕНТА НИ УПРАВЛЯВА- ЕДНА СБИРЩИНА ОТ КУЦО И СЛЯПО, ОТ КОЛ И ВЪЖЕ, ОТ *** И ПУЛЬО, СЪШИТА С ДРИПАВИ ПАРЦАЛИ, РЕШИЛА ЧЕ ЩЕ ЩЕ УПРАВЛЯВА 4 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ! АКО НЕ БЕШЕ ЖАЛКО, ЩЕШЕ ДА Е СМЕШНО!
64
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пращаме им главата на Волен в чувал меча тор и въобще не щем да ги чуваме ***
63
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
трябва да е обратно-подобряване на отношенията с русия и само дипломациа сьс мрьсните янки
62
2
 
4
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 9 години
Къде ли са намерили прах да събира от бай,Тошово време да събира прах този доклад и само са сменили годините! Някъде да прочетохте думите "демографски проблеми", НЕ! През 2030 година най-младите жители ще са на минимум 50 години, като изключим разбира се *** табор. Тогава, прав е Местан, направо да се дава властта на *** и те да ни управляват! Т,ва е дереджето, анадъмо! Разбирааш,ли!
61
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До всички : - Доходите ще паднат от вноса на инфлация стъпка 60млд на месец (печатницата) - 50% - Същото поради по малкото сборове (акцизи на петролни продукти) - 30-40% - Същото заради цените които ще се ориентират към $ - 10%Колко още ви трябва ?
60
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Несебърска народна република- може да не е зле. Писна ни да ни обират софиянци.
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като чета коментарите се сещам за ДУМИТЕ НА ДЯДО ЙОЦО.
58
0
 
5
 
! Отговори
zdr преди 9 години
С нито един от хората,които са ме предали,не поддържам връзки.Под достойнството ми е.
57
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пожарникар, ако българите искахме да се развиват отношенията с агресорите в Кремъл, сега премиер щеше да е ПърванУглу или Волен, така че налягай си парцалите и екстрадирвай руския посланик навреме и забарнете покупката на недвижимост от руснаци, да не цъфнеме с някоя Несебърска народна република
56
1
 
12
 
! Отговори
Прозрението преди 9 години
,,И ние, българите, отдавна се напъваме с всичката си сила да викаме към човечеството и свободата. Всекидневните ни убийства, потурчванията на грабнатите ни невръстни деца, обезчестяването на девойките и жените ни от турците са били всекидневно оплаквани с кървави сълзи пред европейските консули. На нашия прегракнал глас - никакъв отзив, отникъде помощ, напротив, стават учители против нас. Това е прозрението на Левски