Депутатите върнаха мобилните камери на пътя

Возим деца до 15 месеца в колата само с гръб към движението
Обновена: 29 яну 2015 18:04 | 29 яну 2015 14:26, Камелия Цветанова
67
Депутатите върнаха мобилните камери на пътя
Снимка: архив, БТА

Парламентът прие промени в Закона за движение по пътищата, внесени от ГЕРБ, с които се връщат мобилните камери на пътя.

В края на януари миналата година Върховният административен съд постанови, че камерите на КАТ по пътищата могат да бъдат само стационарни, което означава, че мобилни устройства няма да издържат в съда по делата срещу актовете на пътната полиция.

Още по темата
Причината за решението на съда беше, че правилата за ползването на мобилните камери не бяха ясно разписани.

Още в първите месеци след решението на ВАС обаче дисциплината на шофьорите отслабна, средната скорост на движение с вдигна с 10-15 км/ч и загинаха 43 души повече, мотивират се вносителите на поправките в закона.

С приетите днес промени е предвидено редът и начинът на използването на мобилните камери да бъде регламентиран с акт на министъра на вътрешните работи.

Създава се и уредба за реда за обозначаване на местата за контрол чрез пътни знаци, на сайта на МВР и в медиите.

От ГЕРБ посочват още, че мобилните камери са налични и не се изискват пари за влизането на промените в закона в сила.

С измененията се синхронизира и сегашното законодателство с директивата на ЕС за безопасността на движението по отношение на обмяната на информация на извършените нарушения.

При определените категории пътни нарушения, като превишена скорост, неизползване на предпазен колан, шофиране след употреба на алкохол, говорене по телефона по време на шофиране, ще се улесни реалното прилагане на наложените санкции.

Парламентът одобри на първо четене и промени, приети от Министерския съвет, с които ще има нови правила за возенето на деца в кола.

С тях се въвеждат новите изисквания на европейското законодателство към системите за обезопасяване на деца в колите.

Новото законодателство ще изисква монтиране на системата, при която детето гледа назад, докато то е на възраст до 15 месеца, за разлика от предвидените към момента 9 месеца.

Депутатите отхвърлиха исканите изменения от РБ, с които се дава право на такситата, когато в тях има пътници, да могат да се движат в бус лентите.

Вижте още във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да,статистика има,но никой не иска да я каже публично.....а ако можеше само някой да се добере до нея,щяхте да останете в шок какво се е случило само за има няма два месеца.....
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не можах да разбера дали някой направи статистика дали се увеличиха ПТП-тата, докато изнудвачите ги нямаше по пътищата?!?
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До elfТова,че тъста ти е чул по телевизията , че трябва столчето да е наобратно и той е решил да е изряден спрямо закона, съвсем не значи , че столчето осигурява сигурност на детето.Да има столче в колата е едно, да имаш столче, осигуряващо сигурност е съвсем друго и това зависи точно от правилното закрепване, съобразно инструкцията на производителя. Всяко друго закрепване е само за пред КАТ да има столче в колата.
35
6
 
6
 
! Отговори
морски преди 9 години
Оставка бе,гербаджий!
34
1
 
4
 
! Отговори
-10 преди 9 години
,а за това,че не се вижда лицето на бебето-има си огледало което се монтира на задната седалка...------------Не е необходимо да е на задната седалка. В досегашния закон няма такова изискване. В новия не знам как е.
33
5
 
7
 
! Отговори
elf преди 9 години
Пишете глупости за детското столче,скоро ми се наложи да купувам-съвсем обикновенно детско столче,и тъста ми го беше монтирал с гръб към движението,даже мислех да го врътна щото не съм виждал в друга кола така монтирано,ама май ше се окаже прав че така трябва да седи,а за това,че не се вижда лицето на бебето-има си огледало което се монтира на задната седалка...
32
1
 
4
 
! Отговори
ebb преди 9 години
ми то май няма кола в която да няма знак че е забранено столчето да е напред
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз се сещам само за едни столчета, които отговарят на тези изисквания, независимо от размерите на детето ама:1. влизат само в джип или ван2. марката им е ... егати лобисткия закон ще дойде това !
30
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аре на тия пак им развързаха ръцете за рушвети...егати държавата
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименза такси е категория Б любител - шофьор
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Невен, при таксито е неприложимо да се изисква детско столче, но там сигурността се компенсира с това, че уж те вози професионален шофьор.
27
0
 
5
 
! Отговори
SeoKungFu преди 9 години
ая нема умрат отглади !
26
2
 
10
 
! Отговори
Невен преди 9 години
Значи за колите трябва, но за такситата не. И ако примерно си излязъл на разходка с малко дете, завалява силен дъжд и какво - няма да хванеш такси или като имаш дете трябва да си купиш и кола? Ето това са двойните стандарти. Закона трябва да е приложим.
25
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бебешките кошчета могат да се слагат обратно на седалката, но детските столчета за автомобил са проектирани за захващане отзад с колан.С новия закон как ще се обезопасяват / захващат столчетата за седалката?И още когато детето е на задната седалка с гръб към шофьора, без да му се вижда лицето, може да се задави и др. без майката /шофьора изобщо да разбере .....
24
8
 
6
 
! Отговори
redordead преди 9 години
една нормална крушха х7 е 6-10 лева, 4 да ти изгорят са 30-40 на година...страшен разход ша знаиш, то ако искате да премахнат и ГО, че и тя смуче от бюджета...
23
7
 
7
 
! Отговори
Илариончо преди 9 години
До СедефчоСедефчоо, научи ги тия запетаи, недай си боже.А пък на тоя *** с фаорвете - много си *** брато. Сигурно ще ти е най-яко, ако колате е и с цвета на асфалта, по който се движи. Ти май не си карал много много.
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това с 15 месеца за децата е много неправилно, защото всичко зависи от това колко сантиметра и килограми са децата. Над определени сантиметри и килограми, просто няма седалка която да може да се сложи в посока срещу движението и закона става напълно неизпълним!
21
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още в първите месеци след решението на ВАС обаче дисциплината на шофьорите отслабна, средната скорост на движение с вдигна с 10-15 км/ч и загинаха 43 души повече, мотивират се вносителите на поправките в закона.---------------------------------------------------------Българинът само от контрол и яки глоби разбира!
20
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредното доказателство, че парламента се занимава само с глупости и подсигуряване на корупционни практики и нищо го не стряска, ни доклади на ЕК, ни гяволи.
19
4
 
14
 
! Отговори
Бадема преди 9 години
До ПростТова, че нещо не се продава в България, НЕ означава, че не съществува. А в България се прадават основно скапани стоки в ограничен асортимент защото 99% от народа са такива, каквито са и стоките.