Да поставим комунизма на мястото му - в музеите!

Президентът почете паметта на жертвите на режима
Обновена: 1 фев 2015 14:26 | 1 фев 2015 14:20,
224
Да поставим комунизма на мястото му - в музеите!
Снимка: БТА

Президентите Росен Плевнелиев и президентът /1997-2002г./ Петър Стоянов присъстваха на възпоменателната церемония по случай Деня на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим в България. Събитието бе пред Мемориала в парка на Националния дворец на културата в София. Първи февруари е Ден на признателност и почит към жертвите на комунизма. За тях сме длъжни да поставим комунистическия режим там, където му е мястото в музеите и в учебниците по история, каза в словото си президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БТА. И подчерта, че сме длъжни да посочим истината и да затворим страницата, затова е и неговата инициатива за изграждане на музей на българския 20-ти век, в който да се разказва за фашизма, за Възродителния процес, за прехода от комунистическия режим към демокрация.

Да не допуснем хилядите досиета на Държавна сигурност да "тържествуват", призова Плевнелиев в словото си. Обективният прочит на историята, по думите му, ще покаже, че дори през времето на комунизма, комунистическите партии в Унгария, Германия са застанали зад националните интереси. Това не се случи у нас, допълни той.

Нека днес, 70 години от най-масовото произнасяне на присъди от Народния съд, да си спомним за този исторически срам, истината трябва да се помни, подчерта държавният глава. Да си припомним убийствата на комунистическия режим още от първите му дни, призова Росен Плевнелиев. И добави, че днес имаме поводи за гордост, но е важно да не се забрави, че дори през тоталитаризма е имало хора, които са отстоявали правото си да са свободни.

Пред събралите се да почетат жертвите на комунизма беше прочетено и обръщение от премиера Бойко Борисов, в което той изразява вяра, че България няма отново да бъде жертва на репресивен режим.

Да отдадат почит към жертвите дойдоха и бившият премиер Филип Димитров, министърът на отбраната Николай Ненчев, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, политици, граждани.

Хората носеха плакати "Никога вече 9 септември !"

Присъстващите почетоха с едноминутно мълчание паметта на всички, които са загубили живота си през годините на комунизма, и паметта на първия демократично избран президент Желю Желев. За него от Съюза на репресираните отбелязаха, че не е допуснал да се пролее българска кръв през прехода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
4
 
11
 
! Отговори
До 160 преди 9 години
И аз съм млад, но ти си промит. Интелигенцията е подлагана на зверства преди 9.09.1944! Тези, които са били "репресирани" след въпросната дата не са били нищо повече от подръжници на хитлеристка Германия, новобогаташи и т.н.първенюта. Както изграждането на модерна, индустриялна държава, така и усилията за ограмотявяне, духовно и културно обогатяване на по-големи маси от населението дават базиса за появата на нова международно призната интелигенция!
118
18
 
9
 
! Отговори
Млад българин ! преди 9 години
Боже господи колко заблудени хора има тук в България !!! Как може да казвате че този режим комунистически е бил добър ! Та тези хора избиха интелектуалците на България само и само да могат да ръководят техни "умни" пионки а другите до 7-8 клас неуки хора просто да са работливи и да работят цял живот за една къща и да чакат една кола 5 години,това ли му е хубавото ! Как може да сте с толкова промити мозъци ! България е на българите а не на комунистите ! Запомнете го бедни душици заблудени !
117
4
 
21
 
! Отговори
въпрос преди 9 години
До русофил Колкото и да не им се иска на някои мижитурки и ***, народите отиват към живот основан на комунистически закони и принципи.Никой в света не иска да живее без собствен дом, работа,а не в свят на несигурност, войни, измами .
116
5
 
25
 
! Отговори
25 години стигат преди 9 години
Помним живите факли!Помним умрелите от студ и от глад!Помним умрелите от мутро тиквите!ЗНАЕМ кой ни ограби!Знаем какво да направим!
115
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега жертвите са милиони.Не всички успяха да се облажат като теб и комунизма ли ти беше виновен пак ***.Комунизма изби една част от населението на.о да не би преди да е било мирно и тихо.Кой изби децата на Ястребино ,Кой уби Стамболов,Кой уби Вапцаров ,Кой уби хиляди през 9майския преврат или септемврийското възтание.Пак комунистите *** смешно.
114
6
 
28
 
! Отговори
qwerty преди 9 години
А кога ще почетем паметта на жертвите от "демокрацията" г-н Президент ?
113
4
 
26
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Комсомолски и партийни секретари борят комунизма!Да се смееш или да плачеш?Комунизма-в музеите,ама парите от него-в офшорките!
112
7
 
21
 
! Отговори
студент преди 9 години
Събрала се, значи, цялата седесария (всичко но всичко 100 човека) начело с преЦедента да почете паметта на осъдените от Народния съд (наложен от съюзниците) фашисти и убийци на деца и жени. Защо никой от тия "дисиденти" и "интелектуалци" не почете паметта на загиналите, изселените и безследно изчезналите в борбата с неолибаралния преход, вследствие на който днес държавата агонизира?
111
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че *** са зверствали спор няма, но поне президента може да се поинтересува кои имена са изписани на мемориала- напимер на човека заповядал разстрела на децата от Ястребино и да помоли да го отстранят чак тогава да му поднася венец.Така оставаме с впечатление че за него човек убил децата е жертва, герой а не убиец.
110
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плевня стига те е гонил тоя комунизъм бе.ми сегашните ,,ДЕМОКРАТИ,,къде да ги турим бе.
109
2
 
8
 
! Отговори
ПЕНКО преди 9 години
Народът , не е като по Славейков-"Криво седи -прово съди...",аз съм народът и ми се ще да убивам тези ,които обрекоха децета ни на робство ! Точно като ХАН И ЦАР БОРИС - "НЕГО, ЖЕНА МУ ,ДЕЦАТА ,СЛУГИТЕ И ЦЕЛИЯ МУ РОД! " - Трябваше да смажем партократите- диктатори на Живков , но не и да се продадем на "МЕКОГЪЗИТЕ ВРАТОВРЪЗКАРИ" - на капиталистическа ЕВРОПА и еврейските САЩ -възможностите ни за реализация са повече на изток ! Приватизация по партийна линия - е убива ми се !
108
2
 
11
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Еи *** пак се изказваш неподготвен.Няма ли просто да си замълчиш и да си е..ш капаците някаде....
107
5
 
18
 
! Отговори
МИШО преди 9 години
До Млад човек : АМИ , ЕТО ГИ ПРЕД ВАС ДНЕС - ПОЧВАТЕ ОТ ПОКОЙНИКА, ДЕТО ИЗДАДЕ УКАЗИТЕ ПРЕЗ 1992 Г. ЗА ЛИКВИДАЦИЯ НА ДЪРЖАВАТА,МИНЕТЕ ПРЕЗ ФИЛИП ,ДЕТО СЕ КРИЕ СЕГА ПРИ ЧОВЕКОЯДЦИТЕ, ТУЛУПА АЛ.ЙОРДАНОВ ,ИВАН КОСТОВ И СТИГНЕТЕ ДО БЕЗХАБЕРНИКА ОТ ГЕРБ ! ВСИЧКИ СА ЗА РАИРАНИ КОСТЮМИ ! ЕДНИТЕ ДАЖЕ СА СИ СЛОЖИЛИ ПОРЕДНОТО ЛЪЖЛИВО ИМЕ-РЕФОРМАТОРИ ! ТАКА Е ,ТОВА Е ИСТИНАТА .
106
9
 
20
 
! Отговори
nnn преди 9 години
На промитите мозъци е трудно да си представят как живееха хората в соца, как бяха съпричастни към съдбата на всеки, как празнуваха, как работеха, как ходеха на бригади и бяха щастливи, усмихнати. А сега само намръщени ,недоброжелателни, агресивни хора на всяка крачка. Децата спортуваха, ходеха по кръжоци безплатно и не пиеха от началното училище алкохол. И ние имахме само вносни най-добри апаратури, които пазарувахме на Пловдивския панаир, с долари спечелени от работа на наши специалисти навън.
105
6
 
21
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
Време е Плевньо да го сложим в Мавзолея, като потомвствен комунист.
104
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мястото на комунизма и комунистите е в гробищата, не в музея.
103
7
 
32
 
! Отговори
Млад човек преди 9 години
Крайно време е да започнем да говорим за хората,провалили държавата след 1989 година..
102
22
 
5
 
! Отговори
Пионер преди 9 години
Другари, аз предлагам да се махаме от тази скапана държава и да отидем в Северна Корея. Там все още е комунизъм, все още няма нищо по магазините, но затова пък има режим на тока! Ще си ходим по манифестации и всеки ден ще възхваляваме вожда .... Там няма да има и следа от гнилия капитализъм, няма да има Интернет, нито телевизия. Ще си чакаме по 20 години за жилище и 10 години за кола и всички ще сме много щастливи:)Хайде Другари, да заминаваме за Северна Корея
101
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АМИ ДА ТЕ СЛОЖИМЕ И ТЕБ В МУЗЕЯ БЕ *** КОМУНИСТИЧЕСКИ.
100
3
 
16
 
! Отговори
11 преди 9 години
И как да не те е срам и яд при гледката на подобно лицемерие? От сутринта слушам и гледам разни мазни физиономии, които нямат срам, достойнство и чест! Крадоха, лъгаха и продължават нагло да го правят вече 25 години! А този надупения на снимката е всичко друго, но не и демократ, антикомунист, политик и държавник.