Да поставим комунизма на мястото му - в музеите!

Президентът почете паметта на жертвите на режима
Обновена: 1 фев 2015 14:26 | 1 фев 2015 14:20,
224
Да поставим комунизма на мястото му - в музеите!
Снимка: БТА

Президентите Росен Плевнелиев и президентът /1997-2002г./ Петър Стоянов присъстваха на възпоменателната церемония по случай Деня на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим в България. Събитието бе пред Мемориала в парка на Националния дворец на културата в София. Първи февруари е Ден на признателност и почит към жертвите на комунизма. За тях сме длъжни да поставим комунистическия режим там, където му е мястото в музеите и в учебниците по история, каза в словото си президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БТА. И подчерта, че сме длъжни да посочим истината и да затворим страницата, затова е и неговата инициатива за изграждане на музей на българския 20-ти век, в който да се разказва за фашизма, за Възродителния процес, за прехода от комунистическия режим към демокрация.

Да не допуснем хилядите досиета на Държавна сигурност да "тържествуват", призова Плевнелиев в словото си. Обективният прочит на историята, по думите му, ще покаже, че дори през времето на комунизма, комунистическите партии в Унгария, Германия са застанали зад националните интереси. Това не се случи у нас, допълни той.

Нека днес, 70 години от най-масовото произнасяне на присъди от Народния съд, да си спомним за този исторически срам, истината трябва да се помни, подчерта държавният глава. Да си припомним убийствата на комунистическия режим още от първите му дни, призова Росен Плевнелиев. И добави, че днес имаме поводи за гордост, но е важно да не се забрави, че дори през тоталитаризма е имало хора, които са отстоявали правото си да са свободни.

Пред събралите се да почетат жертвите на комунизма беше прочетено и обръщение от премиера Бойко Борисов, в което той изразява вяра, че България няма отново да бъде жертва на репресивен режим.

Да отдадат почит към жертвите дойдоха и бившият премиер Филип Димитров, министърът на отбраната Николай Ненчев, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, политици, граждани.

Хората носеха плакати "Никога вече 9 септември !"

Присъстващите почетоха с едноминутно мълчание паметта на всички, които са загубили живота си през годините на комунизма, и паметта на първия демократично избран президент Желю Желев. За него от Съюза на репресираните отбелязаха, че не е допуснал да се пролее българска кръв през прехода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в затвора има безплатно спане,храна,електричество,здравно обслужване,сигурност , работа. като искате социализъм - там е вашата мечта. а и любовта е безплатна.
98
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Демос означава народ, основополагащият тезис на демокрацията е равенство пред закона. Така че социалистите-демократи ще съставят новата политическа и икономическа класа.
97
3
 
14
 
! Отговори
пенко преди 9 години
Представяте ли си човек на панетата Земя ,роден и живял в умерения климат, с главни критерии за " стандарт"и живот - банани и Кока-кола !!! В онези времена китайци и индийци /днес много икономикарски/ имаха автомобили като "Москвич""Лада" "Волга" и "Швайнербант",но тогава имаше 7,8,9 мил. щастливи хора /щастливи помежду си/ , а днес жалка *** с чл. "Частната собственост е неприкосновенна" какво предлагате на 6 мил.- ОБЩЕСТВО НА ГОСПОДАРИ -СЛУГИ. И... РОБИ !!! ПО ЕВРЕЙСКИ ДИКТАТ !!! ЛЛЕЕЛЛЕЕ !
96
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Одисейчо, мислите ти се въртят хаотично в главата. Ясно е че старата левица не може да даде идеологията на бъдещето, но ясно е и че десните си залязват, няма да ти казвам по какви причини, чети повечко литература и ще разбереш. Ще се появят нови , млади "социалисти-демократи", наричам ги така защото платформата им ще е социална, т.е. в полза на общността, а не малцинството, а демос означаваВиж какво стана вчера в Испания и изгледай един филм на канадски академици "Неолиберализма руши демокрацият
95
5
 
16
 
! Отговори
Лаврентий преди 9 години
Пак ще има 9ти , *** *** продажна ! Много ви се иска да си останете милиярдери а народа да гладува , да ама не ! Народен съд ще има !
94
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 120 аз не искам да работя и за твоята заплата
93
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като е тръгнал да почита мъртвите, да ходи в гробищата да почете и жертвите на "демокрацията". Те са си тръгнали от този свят тихо и скромно, без държавни почести и помпозни венци, без да съжаляват , а отвратени и омерзени от прехвалената Ваша "демокрация".
92
2
 
16
 
! Отговори
gentatco преди 9 години
А ти до вчера какъв беше бе ***???
91
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
как в музея? те трябва да са в затвора и в гробищата. музеите са за български културни ценности.
90
3
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Днешните крадци ген.Пиночет ги слагаше в дълбоки дупки далече от цивилизацията!
89
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами Одисейчо сега пък наблюдаваш агонията на капитализма, айде у десно ...
88
4
 
26
 
! Отговори
Ленинист преди 9 години
А жертвите на прехода защо никой не споменава,?
87
6
 
17
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Ега ти наглецът.С какви очи бе бивш комсомолски секретарю ходиш на такива сбирки ,с какви очи поглеждаш наистина пострадалите от такива като теб хора.Та нали партийните и комсомолски секретари решаваха съдбите на обикновените хора? Ти нямаш право да бъдеш с тези хора.Ти ,както казват в Сливен си срам за нацията.
86
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Роска, всички знаем какви хора ставаха комсомолски секретари навремето...
85
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На всички сладурани пубери,коитоплюят сега в захласт годините след1944год.,без значение какъв строй еимало тогава ще им кажа:-тогава се строеше България-тогава се създадоха условия да серодят "сегашните демократи" коитои в момента ни управляват,защото хората в България имаха бъдеще,ЦЕЛ,работа и затова създаваха деца-най-малкото,което сега е бич,момченца тогава НЯМАШЕ наводнения,защото всеки СИ ВЪРШЕШЕ ОТГОВОРНОработата и това се отнася за всички,в цялата страна,а днес не е така!
84
7
 
22
 
! Отговори
Топол преди 9 години
ОдиСерко 1Говориш глупости и си личи че си набор 90+. Не знам само кой ти изшлайфа така мозъка, медиите ли или новата образователна система. Преди 1989 имахме фабрики, болници и специалисти и не беше необходимо болните да ходят на запад да им дерат кожите. Заводите ни за текстил 1988 година бяха с чисто нови компютъризирани машини от германия. Лично съм бил в Лиляна димитрова и др. Заводи.
83
4
 
12
 
! Отговори
историк преди 9 години
Роска какво да пишем за тебе в учебниците, къде си бил на 10-ти ноември?
82
5
 
16
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
НА ВНИМАНИЕТО НА 102?СЛЕД ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА БЪЛГАРИЯ ЗА 20 ГОДИНИ ИМАШЕ РАБОТЕЩА ИКОНОМИКА,ИМАШЕ ИЗГРАДЕНИ ФАБРИКИ И ЗАВОДИ,РАЗВИТО ЗЕМЕДЕЛИЕ,А СЕГА КЪДЕ Е ТОВА???ТАЗИ ДЕМОКРАЦИЯ И ТЕЗИ УПРАВЛЯВАЩИ ГО РАЗРУШИХА И ЗАСТАВИХА НА КОЛЕНЕ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ДА ЖИВЕЕ В МИЗЕРИЯ!!!!ТОВА КОЕТО ПИШЕТЕ НЕ Е ВЯРНО,ПРЕЗ ВРЕМЕТО НА ФЕРДИНАНД СА СЕ ВОДИЛИ БЕЗМИСЛЕНИ ВОЙНИ И ТОЗИ СЪЩИЯТ Е ДОВЕЛ БЪЛГАРИЯ ДО ДВЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСРОФИ И БЪЛГАРИЯ Е БИЛА БЕДНА КАТО ЦЪРКОВНА МИШКА,ВИЖТЕ СЕЛАТА НИ КАКВИ СА БИЛИ.
81
8
 
4
 
! Отговори
Кирилов преди 9 години
Г-да фашисти и бивши върли комунисти хвърлете комунистическите си дипломи и вървете да копаете на село.
80
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В музей се слагат нещата, с които се гордееш, явно комсомолския секретар се гордее с миналото си, щом настоява.