Намалява броят на детските лекари и патоанатомите

Шарков: Ако искаме болници, трябва да подготвяме и специалисти
Обновена: 2 фев 2015 15:31 | 2 фев 2015 15:31, Екип на Черно море
12
Намалява броят на детските лекари и патоанатомите
Снимка: архив Булфото

Сред новозавършилите медици най-малко са кандидатите да специализират патоанатомия, съдебна медицина и педиатрия. Това съобщи на пресконференция в Медицинския университет във Варна зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Още по темата
Той сподели, че през последните години държавата стимулира много активно специализацията при младите доктори.

„Освен това тя вече не е платена. т.е., заплаща се от държавата. Защото ако искаме да имаме болници, трябва да подготвяме и специалисти за тях“, каза още д-р Шарков.

Той обясни, че се уверил от разговори с млади лекари, че ако имат възможност да специализират, те не отиват задължително на гурбет.

Зам.-министърът каза още, че през следващата седмица на сайта на здравното министерството ще бъдат огласени всички места за специализация. До момента заявките от болниците в страната са 1 313, обобщи той.

Автор: Ставри Стефанов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
Господин Шарков,За сметка на това,че лекарите са малко, ние за тези 25 години построихме над 1500 джамии с по двама ходжи,над2000 църкви и параклиси с но трима попа на село, на всеки ъгъл в градовете и селата пуши кръчма или кафене. Нямаме село без двадесет магазина вътре с окумуш бакали.А черноморието ни е покрито с хотели,сергии,магазини и бутици,кръчма до кръчма.
8
1
 
0
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 9 години
ГОСПОДИН ШАРКОВ,А КОЛКО ХЕМАТОЛОЗИ ИМА В БЪЛГАРИЯ И ДЕТСКИ НЕВРОЛОЗИ?! ПОМИСЛЕТЕ И МИ ОТГОВОРЕТЕ. ПО СТАТИСТИЧЕСКИТЕ ДАННИ, КОИТО БЯХА ИЗЛЪЧЕНИ ПРЕДИ ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ В БЪЛГАРИЯ ЗА ВСЕКИ ОБЛАСТЕН ГРАД ИМА ПО ЕДИН ХЕМАТОЛОГ. И СМЯТАТЕ ЛИ,ЧЕ ТОВА Е ДОСТАТЪЧНО. ПОМИСЛЕТЕ И ЗАЩО МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ НЕ СПЕЦИАЛИЗИРАТ ТЕЗИ СПЕЦИАЛНОСТТИ.АМИ МНОГО ПРОСТО- БЕДНИ ОТ КЪМ ФИНАНСОВА СТРАНА.ПРОВЕРЕТЕ И ЩЕ СЕ УВЕРИТЕ.
7
1
 
4
 
! Отговори
преброяване преди 9 години
Къде отидоха познатите ми педиатри-един в чужбина е джипи,вторият стана медицински представител на фармацевтична фирма,третият е в арабският свят педиатър,четвъртият стана директор,петият взе друга специалност и сега я практикува нея и така няма ги.Сещам се и за медицинска сетра в детско отделение със заплата по ниска от минималната.Та господин Шарков докато вие обитавате парламента това се случва от 15-ина години.И децата няма да има кой да преглежда!
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Намалява броят на детските лекари..Няма страшно, броят на децата намалява много по-бързо.При 170 000 годшино раждания, вече в РБ има 60-70 000.Така че споко. Най-важното е, че сме свободни!
5
1
 
7
 
! Отговори
УБЕДЕН СЕКСИСТ преди 9 години
Това то знам, поне от 5 години. А след 15,ще се лекуваме надомно, помежду си!
4
1
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Споре мен медицинското образование не трябва да е безплатно, обаче условията за работа трябва да са добри. В момента това поощрява повече хора да записват медицина но не и да остават в България. Ако условията са добри но обучението е трудно ще е обратното. Качесто и количество в едно. Едва ли ще стане скоро де, по-старите българи са си свикнали че лекаря се уважава по-малко и от бакалина, че там се плаща.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глупости нищо не се е променило при специализациите ,само едно новозавършилите не искат да специализират тук ,защото никой не ги обучава дори и да си плащат.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Освен това тя вече не е платена. т.е., заплаща се от държавата." Този лъже като дърт ***. Я да каже каква е бройката на тези които плащат и тези които са държавна поръчка - 9-1.
1
1
 
18
 
! Отговори
Възмутен преди 9 години
Направете нещо за да ги задържите в България!Без *** можем,но без лекари-не!